България вдига мораториума за строителството на АЕЦ „Белене”

Автор: Няма коментари Сподели:

Борисов съобщи, че до седмици правителството ще внесе в парламента предложение проектът за втора атомна да бъде размразен

 България вдига мораториума за строителството на АЕЦ „Белене”. Премиерът Бойко Борисов съобщи в Стара Загора, че до седмици правителството ще внесе в парламента предложение проектът за втората атомна да бъде размразен, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. 

Според Борисов мораториумът върху строежа на АЕЦ „Белене“ трябва да отпадне, за да може Народното събрание да даде мандат за разговори с инвеститори. 

Това трябва да се случи преди срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай през юли в София През седмицата представители на Китайската национална ядрена корпорация обявиха, че са заинтересовани от изграждането на “Белене”. 

На площадката на централата има два ядрени реактора, които страната ни поръча на Русия преди години. 

До момента България е вложила 3 милиарда. Борисов подчерта, че за да може да започнат реални разговори с потенциалния инвеститор, парламентът трябва да даде мандат за това. 

Близо 5 милиарда лева отделя държавата за здравеопазване. 

Чрез бюджетите на Министерството на здравеопазването и на Националната здравноосигурителна каса средствата се разпределят. 

Справедливото им разпределение зависи от тях, подчерта премиерът. 

За предлаганите промени в Пакет „Мобилност“, министър-председателят заяви, че в понеделник предстоят разговори с ресорния еврокомисар Виолета Булц. 

Той припомни позицията на българското правителството, че твърдо стои в защита на българските превозвачи, но допълни, че последната дума по въпроса има Брюксел. 

Тази криза в Косово ние трябва да я прекратим. Защо ни касае България? 

Ами разпада на Югославия и войната в Косово върнаха България десетилетия назад. Създадоха организирана престъпност, контрабанда, заяви Борисов. 

„Кой ще дойде да инвестира в район, където се бомбардира? 

Благодарен съм на всички колеги, защото всички потвърдиха, че ще дойдат в сряда, дори тези, които не признават Косово – и Румъния, и Кипър, и Гърция. 

Премиерът Рахой ще дойде на 15 и 16 май на двустранно посещение, за да може и той да участва и да не ни създава проблеми. 

Благодарен съм за този жест специално към България“, добави той и подчерта, че се отчита България като държавата, която на 100% се справя с миграционния поток. 

„Сега всички казват колко съм бил прав, че не съм се изпокарал и аз с президента Ердоган и България ни е най-сигурното място. 

Ама колко и тогава „хейт“ отнесохме, понеже е много модерна тази дума, каза Борисов. Някой написал, че Макрон се обърнал към мене да бързаме с реформите. 

Една дума не е казал по въпроса, а точно обратното. За толкова неща с канцлера са ме помолили да им помогна и да свършим работа, обясни премиерът. 

Понеже много ги е яд, защото специален гост в Брюксел на срещата на Франция, Германия, Холандия, Белгия е Борисов, сега в Германия президентът Макрон и аз и пак им е неприятно и дай да почваме с фалшивите новини. 

Едва ли не специален гост съм, но да ми направи забележка. Малко поне да имаха срама. 

Защо Западните Балкани? Тук бих си позволил да цитирам канцлера, ми казват, че съм избрал най- трудната тема, от която всички бягат, защото в този регион десетилетия ежедневието на тези хора беше да се убиват един друг“, подчерта Борисов. 

За предлаганите промени в Пакет „Мобилност“, министър-председателят заяви, че в понеделник предстоят разговори с ресорния еврокомисар Виолета Булц. 

Той припомни позицията на българското правителството, че твърдо стои в защита на българските превозвачи, но допълни, че последната дума по въпроса има Брюксел.

Прочети още на: 

http://www.bgnes.com/bylgariia/politika/4585133/

Предишна статия

НАГЛЕДНО ПОМАГАЛО КАК СЕ ПРАВИ ЖУРНАЛИСТИКА НА ТЕРЕНА НА МАФИЯТА!

Следваща статия

В ДЪРЖАВАТА НА ДЯДОВЪЛОВЦИТЕ, БЕНКОВСКИ НЯМА… И ТОГАВА, И СЕГА, СТАДОТО НЕ ГО Е ЗАСЛУЖАВАЛО!

Други интересни