Фатален инцидент с автобус на магистрала „Тракия”

Автор: Няма коментари Сподели:

Image title

Фатален инцидент с автобус на магистрала „Тракия” взе жертви и прати десетки в болница…

 6 души загинаха на място на автомагистрала „Тракия” в района на Вакарел, 21 пострадаха при тежкия инцидент, станал на фаталния петък 13-ти, предаде репортер на БГНЕС. 

С решение на Министерски съвет 14 април, събота, е обявен за ден на национален траур в памет на всички загинали при пътния инцидент. 

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев, който пристигна на мястото на инцидента, подчерта, че причината за тежкото транспортно произшествие е съприкосновение между двете превозни средства – автобуса на “Юнион Ивкони” и лек автомобил “Рено”, управляван от 40-годишна жена, което е настанена за лечение в болница „Софиямед“.

 Радев отрече да има информация, според която катастрофата е в резултат на висока скорост. Автобусът се е движил със скорост 95-96 км в час. Това потвърди и главният секретар на МВР Младен Маринов. Такива са и твърденията на шофьора на автобуса. 

От регионалното министерство посочиха, че инцидентът не се дължи на състоянието на пътната инфраструктура. Главен комисар Младен Маринов потвърди за шестимата загинали на място, въпреки противоречивата информация за десет жертви. 

Здравният министър Кирил Ананиев също потвърди официално, че загиналите при изключително тежкия инцидент са 6. Часове след катастрофата превозното средство, което бе наклонено в крайпътната канавка, беше изправено със специализирана техника и в него с помощта на стълба през предното стъкло влязоха разследващите. Телата на жертвите все още бяха в автобуса. 

Инцидентът стана минути след 11 часа тази сутрин. Сигналът е получен в 11.18 часа. Управителят на фирмата Георги Атанасов, който също пристигна на мястото на инцидента заяви, че шофьорът на автобуса е с над 10 години стаж като професионален водач. 

Управителят на „Юнион Ивкони” заяви, че автобусът, пътуващ по редовна линия София – Бургас е бил чисто нов, прегледан и наскоро влязъл в експлоатация. Автобусът е тръгнал в 7.30 часа от Бургас тази сутрин. Атанасов беше категоричен, че автобусът е ударен странично от лекия автомобил „Рено”: „Шофьорът ми разказа същото, лек автомобил се е завъртял и го е ударил странично”. 

 14 екипа на Спешна помощ бяха изпратени към Вакарел, за да транспортират пострадалите. Транспортни коридори осигуриха безпрепятственото придвижване на линейките до столичните болници. 

21 са пострадалите при тежкия инцидент, които са транспортирани от екипите на Бърза помощ в УМБАЛ „Св. Анна София“, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, ВМА, Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и УМБАЛ „Софиямед“. 

По информация на лечебните заведения трима пострадали са откарани с частен транспорт до болница „Токуда“ и до УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. В болница е закаран и още един водач на бус, който движейки в другото пътно платно по магистралата в района на катастрофата си отвлича вниманието и също катастрофира. 

В УМБАЛ „Света Анна“ са докарани 10 пострадали – трима мъже и седем жени. Най-тежко пострадали са П.К. (45 г.) и М.Д., които са с политравма – шийна, гръбначна, гърди и корем. П.У. е с политравма – шийна, гърди, корем. Г.М. е с политравма – фрактура на хумери, скалпова рана. Ц.С на 58 г., З.З на 38 г. и Д.Г. на 23 г. са с фрактури на ръцете. Н,М на 25 г. , И.К. и Н.Д на 29 г. са с охлузвания по лицето и тялото. 

В УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ са 4-ма пострадали: дете на 13 г. Р. Ч., прието в детската реанимация; жена Й. С., на 48 г., хоспитализирана в хирургията; жена Е. Ч. на 49 г., настанена в травматологията; мъж на 40 г. на Д. Я., обработен и освободен от болницата. 

Във ВМА са 3-ма пострадали без опасност за живота: жена Е.Н. на 62 г., жена И.Б. на 24 г. и жена Ж.Н. на 33 г. В Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда са 4-ма пострадали в стабилно състояние: мъж С. Р. на 47 г., мъж С. А. на 29 г., жена Д. Д. на 30 г., жена Д. И. на 43 г. В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ са 3-ма пострадали: момиче Н. И. С. на 19 г. хоспитализирано с комоцио и ще остане под наблюдение; жена С. Д. на 74 г. – с повърхностни рани и напуснала лечебното заведение; жена С. С. К. на 53 г. – с повърхностни рани и напуснала лечебното заведение. 

В УМБАЛ „Софиямед“ са двама пострадали: мъж В. Г. на 33 г. и жена В. С. на 40 г. (пострадала при удар между лекия автомобил, в който е пътувала, и автобуса). Националният център по трансфузионна хематология разполага с достатъчни количества кръв и кръвни съставки, които биха били необходими на лечебните заведения, в които са настанени пострадалите. Подсилени екипи за кръводаряване са в готовност да поемат всички желаещи да дарят кръв.

 Директорът на Спешна помощ д-р Георги Гелев заяви, че такова нещо досега не е виждал. Колкото и да са ни малко екипите, в този момент трябва да кажа, да се концентрират в рамките на 25-30 мин. 14 екипа на място, което се намира на 27 км от София, е доста трудно, добави още Гелев. Спасяването на тези хора беше проведено изключително добре, с пълно съдействие от страна на полицията, с осигуряване на коридор за линейките, пълно съдействие от страна на директорите на болниците. Част от тях не изчакаха аз да им се обадя, а ми се обадиха на мен и казаха: готови сме – чакаме, каза Гелев. 

Междувременно Ивайло Московски разпореди извършване на проверки на мястото на инцидента и в офиса на фирмата превозвач от страна на ИА „Автомобилна администрация”. Той съобщи, че превозното средство е с първа регистрация 14.08.2017 г. и е в лиценза на превозвача „Юнион Ивкони“. Водачът на автобуса притежава всички необходими документи за извършването на обществен превоз на пътници. 

Московски съобщи още, че пътният лист за извършвания курс е наличен и коректен. Движението по автомагистралата до настоящия момент се осъществява в едната лента. Все още не са освободени и двете платна. 

Президентът Румен Радев, председателят на НС Цвета Караянчева и премиерът Бойко Борисов изказаха съболезнования към семействата и близките на загиналите днес край Вакарел.

 МВР откри специални телефонни линии, на които близките на пострадалите могат да получават информация. Кризисните телефонни номера за информация на близки на пътували в катастрофиралия автобус : 02/ 982 51 54 и 0889 94 42 60 ще бъдат активни до 12.00 часа утре. При необходимост отворените телефонни линии ще останат активни за по-дълъг период.

                             Прочети още на    :http://www.bgnes.com/bylgariia/intsidenti/4579427/

Предишна статия

Ще успеят ли да променят България?

Следваща статия

За прокурора Рокфелер, къртиците, мишките и плъховете

Други интересни