За прокурора Рокфелер, къртиците, мишките и плъховете

Автор: Няма коментари Сподели:

Колажът с прокурор Георги Пенев се разпространява във Фейсбук

Пловдивският обвинител Георги Пенев, който „изплува” от секретна справка на ДАНС като „къртица” на уличен в престъпление данъчен шеф, от години го наричат „прокурора-Рокфелер”.

Причината Пенев да сбъдне американската мечта на българска почва е, че успя да декларира 1 млн. лв. доход. „Историята за ябълката и Рокфелер си има българска версия. Тя звучи горе-долу така – прокурорът от окръжна прокуратура Георги Пенев си купил лозе в пловдивското село Белащица. След това купил още едно, добавил и нивичка… Обединил ги, т.е. комасирал ги, и след време ги продал за 1 млн. лв.

 Интересното е, че само месец преди успешната продажба Пенев купил друг земеделски имот в същото село, но платил за квадратен метър близо 140 пъти по-ниска цена”, пише „Капитал” през 2009 г. За сделките обвинителят разказва в своя защита: При мен няма скрито-покрито, не действам с подставени лица като другите. Много отдавна съм започнал да купувам земи, още от 2004 г. За мен хубавото вино е хоби и съм ценител и познавач.” Георги Пенев пояснява, че нивите и земята са купувани с кредит от фонд “Земеделие” и Хебросбанк.

 Георги Пенев се забърка в скандал през 2003 г., когато след “задълбочен анализ” реши да освободи от ареста пловдивския рапър-сводник Ванко 1, баща му и братовчед му. Тогава Пенев уж подаде оставка, но впоследствие я оттегли. 

Името на прокурора изплува в две скандални дела, които са тясно свързани по между си. За какво става дума: Повече от 6 години еколозите безуспешно се борят с незаконно построено, според тях, предприятие за бутилиране на изворна вода “Нова трейд” ЕООД над с. Бачково, общ. Асеновград, обл. Пловдив.

 Предприятието е на територията на две защитени зони от НАТУРА 2000 – „Добростан” и „Родопи Средни”. За издаване на строително разрешение се изисква специално одобрение РИОСВ-Пловдив. Защитниците са категорични, че проектът на стойност 14 млн. евро, част от които са европейско финансиране, е осъществен в грубо нарушение на българското и европейско законодателство. 

Инвеститорът Георги Тучев, запомнете това име, е и собственик на “Нова трейд” ЕООД. В края на 2015 г. природозащитниците сезират пловдивската прокуратура за престъпления по служба, извършени от гл. архитект на Асеновград, длъжностни лица от РДНСК и РИОСВ във връзка със строежа на фабриката за бутилиране на вода. Сигналът, вероятно в резултат на случайния принцип при разпределянето, попада при прокурора Георги Пенев. До ден днешен еколозите нямат резултат. 

Пак на случаен принцип, в който абсолютно никой не се съмнява, Георги Пенев е държавен обвинител по нашумялото съдебно дело за убийството на бившият бизнес партньор на Тучев – пловдивския митничар Георги Дребчев. Тезата на Георги Пенев, че убийството е поръчано от бившия кмет на Съединение Евгени Маринчешки, вече покойник, стана на пух и прах в съдебната зала. Появиха се свидетели, които посочиха именно Тучев като поръчител на мократа поръчка. Междувременно той изчезна безследно. Твърди се, че се разхожда в държава, с която нямаме подписано споразумение за връщане на издирвани лица.

 Георги Пенев пое нашумелия случай с убийството на Жоро Плъха. На медийните обвинения, че прокуратурата мълчи по случая, Пенев заяви обиден на пресконференция: „Аз не съм мишка”. Според източници на Фрог, секретната справка на ДАНС срещу прокурор Пенев, е пратена на главния прокурор Сотир Цацаров. В нея агентите от родното ФБР отбелязват: ” Има придобити данни за извършени престъпления”. За нея обаче все още упорито се мълчи. Изнесените скандални факти нито се отричат, нито се потвърждават.

                                                                                          Екип на Фрог нюз  

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/prokurora-rokfeler-kartitsite-mishkite-plahovete.html

Предишна статия

Фатален инцидент с автобус на магистрала „Тракия”

Следваща статия

Руски бомбардировачи Ту-95 и Ту-160 излетяха от база Енгелс

Други интересни