Патриарх Неофит оглави вечерната служба на Разпети петък

Автор: Няма коментари Сподели:

 Патриарх Неофит оглави вечерната служба на Разпети петък 

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит възглави Опело Христово в митрополитската катедрала “Света Неделя” на Разпети петък, предаде репортер на БГНЕС. 

Десетки вярващи православни християни съпреживяват Христовата смърт по време на традиционната вечерна служба на Разпети петък. 

Днешният ден от Страстната седмица е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син Иисус Христос. Той бил разпитван, вменили му вина, а римският наместник Пилат Понтийски, подстрекаван от тълпата, която ревяла “Разпни Го”, му издал тежка присъда.

 В центъра на храма е разположена Плащаницата с изобразеното на нея тяло на мъртвия и положен в гроба Христос, а зад нея е издигнат кръст, символизиращ гроба на Спасителя. 

Свещената Плащаница представлява изкусно извезан плат с изображението на положения в гроба Христос и символизира савана, с който е било завито тялото му след свалянето от кръста. 

Песнопенията в петъчната вечерна служба са посветени на страданията и смъртта Христови. Едно от тях се нарича “Плачът на Богородица” и представлява молитва в памет на душевните страдания на Дева Мария, която стояла до кръста на своя син. 

Плащаницата обиколя около храма и символично се извършва погребението на Христос, а в края на службата тя се поставя в “гроба” в центъра на храма. 

Поклонението на Плащаницата продължава до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста.

                                          Прочети още на:          http://www.bgnes.com/bylgariia/obshchestvo/4578148/

Предишна статия

Писаното яйце: От палеолита през Шумер, Египет и Елада до Велинградската школа

Следваща статия

Николай Волев: Търгашите превзеха необратимо храма…

Други интересни