Пожар изпепели „Царските конюшни” в София

Автор: Няма коментари Сподели:

Image title

 Пожар изпепели „Царските конюшни” в София Пожар горя тази нощ в имота на столичните булеварди „Дондуков” и „Васил Левски”, станал известен като „Царските конюшни”, предаде репортер на БГНЕС. 

За апетитния имот се водят спорове от години. Комплексът е бил използван за конюшни по времето на цар Фердинанд. Там в момента се помещава катедрата по приложни изкуства на Националната художествена академия. 

Няма пострадали хора, но пожарът е унищожил поне 2000 кв. м покривна конструкция. Огънят е пламнал към 3.30 ч. през нощта. Пожарът се е разгорял във вътрешността на сградите и от там е обхванал и покривите. 

Други сгради не са засегнати. Спрян е токът и водата в карето около инцидента. Имало е опасност да бъде засегната сградата на Първа английска гимназия, но огънят не е стигнал до там. Очевидци коментират, че това най-вероятно е умишлен палеж. 

Image title

Пожар горя тази нощ в имота на столичните булеварди „Дондуков” и „Васил Левски” 

8 екипа и 30 пожарникари са участвали в акцията по гасенето на пожара, съобщи Маринчо Маринов – дежурен смяна в ГД ПБЗН. Не изключва и версията палежът да е умишлен. Предстоят огледи и разследване. 

Целият покрив е изгорял напълно. Маринов потвърди, че пожарът е потушен и овладян, но все още има участъци, където тлее и се издига дим. 

Image title

                                  Огънят е пламнал към 3.30 ч. през нощта. 

Кметът на район „Оборище” Васил Цолов каза, че ще бъде обезопасен районът. Собствениците утре ще бъде известени за случилото се с имота им и ще бъдат призовани да предприемат укрепителни дейности. 

Image title

8 екипа и 30 пожарникари са участвали в акцията по гасенето на пожара 

БГНЕС припомня, че в Софийски градски съд има наказателно дело, свързано с царските конюшни. По него подсъдими са двама – Веселин Пенев, бивш областен управител на София и Юлия Димитрова-Цекова, лицензиран оценител. Пенев е предаден на съд за няколко престъпления. Едното обвинение е за сключена неизгодна сделка, т.нар. царски конюшни. Щетата е над 10 млн. лв. и е формирана от разликата между продажната цена и реалната пазарна стойност на имота. 

Другото обвинение е за умишлена безстопанственост, в резултат на което също са настъпили вредни последици и за областната администрация, и за българската държава. Т.нар. царски конюшни, 7 декара и половина на пъпа на София – на 100 метра от паметника на Васил Левски, са били продадени за сумата от 658 870 лв. Тоест по 90 лв. на квадратен метър. 

На 22 март lex.bg съобщи, че делото за продажбата на т.нар. „Царски конюшни“, по което подсъдим е бившият областен управител на София Веселин Пенев, най-после може да започне по същество в Софийския градски съд (СГС). От сайта съобщиха, че това ще стане, след като определение на СГС, с което за втори път в последната година делото беше прекратено, е отменено от Софийския апелативен съд (САС). Въззивната инстанция е категорична, че обвиненията срещу Пенев и Юлия Димитрова-Цекова са ясни и не ограничават правото им на защита, както е приела съдия Снежина Колева от СГС.

                                 Прочети още на:http://www.bgnes.com/bylgariia/intsidenti/4600434/

Предишна статия

Тръмп: Ще закрия правителството, ако демократите не гласуват за граничната сигурност

Следваща статия

Войните в България са на духовно ниво. И те са много по-страшни от онова, което ти си мислиш…

Други интересни