Да бъдат честити всички, които празнуват на Цветница

Автор: Няма коментари Сподели:

Патриарх Неофит: Патриарх Неофит: Да бъдат честити всички, които празнуват на Цветница 

Който пази църковните и народните обичаи, и се радва на всички добри постижения в своя живот – да бъдат честити всички, които празнуват в днешния ден. 

Честит празник! Това пожела българският патриарх Неофит преди светата литургия за Цветница в храм-паметника „Св. Александър Невски”, предаде репортер на БГНЕС. 

Хиляди са българите, които дойдоха днес в най-големия ни православен храм, за да благословят върбовите клонки, които ще поставят над праговете на домовете си. 

На Цветница в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Пак за здраве се окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. 

Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос. 

В този ден, който е през периода на постите, се разрешава риба. Според старите български обичаи имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета – Камелия, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор и др.
         
             Прочети още на:            
http://www.bgnes.com/bylgariia/obshchestvo/4577010/

Предишна статия

Кой е собственикът на Новият свят?

Следваща статия

ДА ВИ ЗВУЧИ ПОЗНАТО?

Други интересни