Диабетиците могат да консумират акациев и липов мед

Автор: Няма коментари Сподели:

Знаете ли, че медът е единствената храна, създавана от насекоми, която хората консумират. 

А в Испания има пещерна рисунка на 15 000 години, изобразяваща човек, обиращ мед от кошер. 

В гробницата на Тутанкамон пък са открити затворени съдове с мед на 2000 години, който все още е ставал за ядене…

Неслучайно започваме с тези любопитни факти – те илюстрират чудесно в исторически план картината за този невероятен продукт! 

И няма да преувеличим, ако определим пчелите като магически създания, защото те трябва да са такива, и да притежават някаква специална алхимия, която да отива в меда, щом той издържа практически вечно след това.

Когато медът в пчелната пита достигне необходимата влажност, пчелите го запечатват с капачета от пчелен восък, за да се предотврати поемането на излишна влага. Така пчелният мед може да бъде съхраняван в продължение на много, много години и да им бъде източник на храна.

                                Кое го прави вечен?

Медът е единствената храна, която се създава с единствената цел да бъде съхранявана. 

Той е с много ниско pH, много захари и почти не съдържа вода, което предотвратява появата на бактерии и възможността за развитието им. 

Единственият начин да се влошат качествата му и медът да се развали е ако се допуснат грешки при преработката му.

Ако захарта в меда ферментира, започва образуването на малки количества алкохол и въглероден диоксид. 

Така медът става среда за развитието на бактерии – те не са опасни за хората със здрава имунна система, но пък могат да предизвикат инфекции при хора с по-слаба такава.

Медът трябва да бъде изваден от пчелната пита едва когато тя е поне на 80% запечатана от пчелите. Изключение прави само рапицовият мед.

              Добре съхраняваният мед не променя качествата си!

Обикновено се препоръчва температура на съхранение до 25°С на тъмно, но не само. Препоръчително е медът да бъде херметически затворен, а когато се купува, е най-добре той да бъде в стъклен буркан с капачка с добро уплътнение, защото това може да се окаже и че е и крайният фактор, който е от ключово значение за по – дългия срок на годност на меда.

С времето медът променя цвета, текстурата, дори аромата, но това не го прави опасен или по-малко качествен. Цветът на меда, в зависимост от произхода му, варира от почти безцветен до тъмно и много тъмнокафяв. Той става по-светъл при кристализация, но потъмнява при продължително съхранение. Цветът на пчелния мед е свързан и със съдържанието на желязо, мед, манган. 

Ароматът на меда се придава от три групи вещества – алдехиди и кетони, алкохоли и естери. 

В меда се съдържат над 50 съединения, които определят аромата му но голяма част от тях са непознати.

Всеизвестно на всички е, че медът е истинско природно богатство. И въпреки това при него също има препоръчително количество за консумация. 

Дневната доза се определя в зависимост от възрастта на хората и от теглото им – и се движи от 1 до 2 г на килограм тегло, разделена на три или повече приема. Или ако човек тежи 80 кг и е на средна възраст, то дневната доза мед за него е 80 г.

Винаги трябва да съобразявате състоянието на човешкия организъм. При повишена или понижена киселинност на стомашния сок медът трябва да се разтвори в първия случай в топла вода с температура, не по-висока от 30 градуса, а във втория водата да е със стайна температура, за да не се разрушат ценните органични вещества.

И въпреки че е установено, че медът играе важна роля за нормалното развитие на организма, включително и за децата, за които представлява готова храна, той не е препоръчителен за деца под 3-годишна възраст, особено за кърмачетата.

Мед не се препоръчва и на диабетици, но това съвсем не означава, че те не могат да го употребяват – даже напротив. Необходимо е да знаят кой вид мед и по-колко е подходящ за тях.

Нещо повече – фруктозата от мед може да лекува диабет, болести на кръвта и хипертония. Заключението на немски учени е, че медът натоварва по-малко организма от захарта, тъй като установеното ниво на инсулина при употребата му е значително по-малко. 

Диабетиците могат да консумират акациев и липов мед. Фруктозата, която се съдържа в меда, е по-добрата захар за тях!

Image title

                                    https://zdrave.to/zdravoslovno-hranene/medt-nikoga-ne-se-razvalya

За ценители екологичен натурален мед в тенекии с тегло от 20 до 25 килограма и гарантирано високо качество! 

Image title

                                   За поръчки пишете на адрес: yankoyankov775@yahoo.com

Image title                              

                                                                      тел. +359 885 412 031                                       

                                                              Медът е в ограничено количество!

                                        Реколта 2018 година, билков мед с уникални свойства.Image title

                След като бъде напълнен в стъклена тара, срок за реализация – неограничен!

                                      Да не се нагрява повече от 25 до 27 градуса!

                                                                      С най – добри пожелания за Здраве и Дълголетие!

Пчелы – создания, которые приносят человеку немало пользы. Они дают нам мед, воск, прополис… 

Однако, как выяснили ученые, роль пчел в нашей жизни гораздо больше, чем мы могли представить. 

И если пчелы покинут нас, наша жизнь изменится до неузнаваемости.

Международная некоммерческая экологическая организация “Наблюдатели Земли” представила в Королевском географическом обществе Великобритании доклад, согласно которому, наиболее значимыми для сохранения экосистемы планеты животными являются пчелы. 

Согласно докладу, тот факт, что многие виды пчел уже пропали с лица планеты либо находятся в списке исчезающих видов, представляет собой опасность для всей Земли, в том числе, для человечества. 

 Согласно данным экологов, от 60 до 90% пищи, которую мы едим, мы получаем благодаря помощи насекомых-опылителей, и прежде всего, пчел. Среди продуктов, которые мы не могли бы получать без их поддержки, – фрукты, овощи, зерновые и орехи. 

Это означает, в частности, что по мере снижения численности пчел опасности будут подвергаться и другие виды, включая людей. 

Возникнет “эффект домино”, из-за которого их численность будет неуклонно снижаться. Что произойдет, если все пчелы вымрут? Можем рассмотреть это на примере миндальных деревьев. Чтобы на них появлялись орехи, миндаль нуждается в опылении. Во многих странах миндальные скорлупки и шелуха используются в качестве корма для домашней скотины и кур.

 Без пчел не будет миндаля – а значит, не будет ни скотины, ни кур. А значит, людям достанется меньше мяса, молока и иных продуктов. И это лишь одна из пищевых экосистем, на которую повлияет сокращение или исчезновение пчелиной популяции. 

Не менее, а то и более значимой потерей станет исчезновение “пчелиной индустрии” – производства меда, воска, прополиса.  

Многие экологические группы уже сейчас призывают человечество позаботиться о благополучии пчел. 

Помимо естественных факторов, сокращающих их популяцию, – таких, как заболевания и межвидовые столкновения, – на них негативно влияет использование инсектицидов, изменение климата, сокращение численности растений. 

Если человечество будет заботливее относиться к Планете, пчелам будет проще выжить и возрасти в численности. 

Сохранение пчел важно для каждого жителя планеты! 

“Пчелы – основные опылители, они опыляют не только цветы, но и другие зеленые растения, а значит, дают нам возможность дышать! Позаботьтесь о них!” – призывают экологи. 

                   Источник: www.boredpanda.com  — переведено специально для fishki.net 

                                                    www.boredpanda.com

Предишна статия

Бог иска Промяна!!!

Следваща статия

Стоит ли верить?

Други интересни