Изложбата „Златното руно Пътят на Аргонавтите“ е представена чрез мита за аргонавтите

Автор: Няма коментари Сподели:

 За екипа на националната галерия възгледът „национална колекция“ винаги е бил възприеман в широките му граници. Смятам, че всичко, което е на територията на България, било то в държавен, в частен музей, в частна колекция представлява част от „националната колекция“ и следователно трябва да бъде публично достъпно. 

Това заяви Слава Иванова, директор на Националната галерия, по време на предварителната среща по повод откриването на изложбата „Златното руно. Пътят на Аргонавтите“- колекция на Васил Божков, предаде репортер на БГНЕС.

 Затова смятам, че и тази изложба е закономерна част от политиката на Националната галерия“, добави Иванова. Колекцията е представена през призмата на една поетизирана реалност чрез мита на аргонавтите и техния път към съкровището.

 „Българските земи са мястото на най-ранната металообработка, най-ранното овладяване на процеса на извличане на златата, на металите, мястото, на което най-рано е открит начин за лечение – на металите, на златото, тъй като за древните цветът е еквивалент на субстенциална същност“, коментира професор Инкова, реставратор и дългогодишен член на Фондация „Тракия“. 

„Изложбата беше една провокация за нас, именно заради годината на европейското културно наследство, за да покажем откъде именно тръгва опознаването на Европа. В колекцията има паметници от различни региони, от различни епохи. Нас ни интересуваха най-вече регионите – не само елински, не само анатолийски, не само етруски и т.н. за да може да представим точно това първо опознаване на Европа“, подчерта Елка Пенкова, куратор на изложбата. 

„Колекцията, която представлява изложбата, е един от най-важните представители на металообработването в древността, не само в Европа, но и в целия свят. Както знаете тази колекция рано или късно ще намери своя постоянен дом, но докато стане това знаете, че ще идват и нови експонати, които регулярно ще бъдат излагани. Изложбата обхваща предмети, които тръгват от ранния неолитен период и се стига до ранното средновековие. Тя представлява много култури и традиции”, коментира Атанасос Сидерис, главен куратор на колекцията на Васил Божков. 

Той допълни, че основата на тази колекция са металните вази, защото са представени някои от най-ценните в световен мащаб експонати. „В колекцията присъстват и най-различни бижута, изделия от пръстени, оръжия, всички възможни предмети от бита на съответните култури. Тези предмети идват от най-различни места в района около Черно море и Средиземноморието. Специализацията на тази изложба, а именно върху метални предмети, я прави уникална. България се движи в посока, която съвпада с европейските ценности и тази изложба демонстрира как всичко в света е свързано“, отбеляза още Сидерис. 

Столичани могат да видят 62-та експоната от Колекция Васил Божков в Националната галерия-Двореца. Те включват златни и сребърни източни съдове, ритони, червенофигурни вази, ритуални сребърни позлатени съдове, погребални дарове, обредни сервизи и др. 16 от предметите ще бъдат изложени пред публика за пръв път. 

По-значимите от тях са сребърният ритон, сребърна амфора-ритон, сребърен позлатен кантарос с изображение на Херакъл и централният предмет в експозицията – непубликуван досега сребърен кантарос със златни детайли. 

Изложбата може да бъде посетена от 16 март до 10 юни 2018 г. в Национална галерия. 

                      Прочети още на:         http://www.bgnes.com/laifstail/kultura/4573703/

Предишна статия

България не е вземала решение да гони руски дипломати от страната…

Следваща статия

Операта “Янините девет братя” получи признанието на публиката

Други интересни