Операта “Янините девет братя” получи признанието на публиката

Автор: Няма коментари Сподели:

Новата премиера на Софийската опера “Янините девет братя” на композитора Любомир Пипков спечели публиката. 

След заключителните музикални акорди зрителите аплодираха бурно 20 минути певците и музикантите начело с диригента Жорж Димитров. Заедно с обикновените зрители операта изгледаха ръководителите на 87 оперни театри от Европа, Америка и Канада, участници в международния форум “Операта на Европа”, който се проведе в София в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС.

 Експертите възприеха операта “Янините девет братя” като истинско културно събитие, подчертавайки прекрасната постановка и гласове. Музикалните критици определиха операта като “български шедьовър” и “силно въздействащ спектакъл”. 

А много зрители след края на спектакъла си тръгнаха дълбоко замислени, продължавайки да преживяват сцените на любовта и ревността, борбата между доброто и злото, завистта срещу таланта, щедростта срещу скъперничеството, страха и глупостта. 

Операта “Янините девет братя” е написана от българския композитор Любомир Пипков още по времето, когато той е студент в Парижката консерватория в класа на френския маестро Пол Дюк /1865-1935/. Тогава Пипков е на 27 години. 

В основата на операта е народната балада “Песен за Георги Грозника”, разказваща за една от главните трагедии в българската история – началото на турското робство, чумната епидемия, трудните и трагични отношения вътре в едно голямо българско семейство. 

Премиерата на операта се е състояла през 1937 г. “Произведение от миналото, с послание за бъдещето”. Така определи “Янините девет братя” режисьорът-постановчик Пламен Карталов. “Именно това е желаел Пипков. Желаел е неговата музика да живее в бъдещето”, каза той в интервю за ТАСС. 

“Всичко в тази музика е проникнато от българския дух. Партитурата, музиката и играта се съчетават много добре помежду си. Постарах се да предам на артистите своето виждане и разбиране как трябва да изглежда тази опера. Работихме бавно, мога да кажа метафизично, отчитайки особеностите на либрето, но в крайна сметка се получи силен и въздействащ спектакъл”, заяви маестро Карталов.

 “Нашата премиера се превърна в голямо културно събитие не само за България. Нашият шедьовър ще бъде представен на сцената на Болшой театър през май заедно с “Пръстенът на Нибелунгите” на Вагнер. Сцените на апокалипсиса, които присъстват в тези опери, ги правят символично близки една на друга. “Янините девет братя носи нов живот, нов свят. Ние ще я покажем не само в Москва, но и на други световни сцени”, отбеляза Карталов. 

Софийската опера ще гастролира в Москва на 12 май, когато ще бъде представена операта на маестро Пипков, а от 18 до 23 май ще бъде играна трилогията на Рихард Вагнер “Пръстенът на Нибелунгите”. /ТАСС и БГНЕС

             Прочети още на:              http://www.bgnes.com/laifstail/kultura/4575436/

Предишна статия

Изложбата „Златното руно Пътят на Аргонавтите“ е представена чрез мита за аргонавтите

Следваща статия

СОБСТВЕНИКЪТ НА ТЕЗИ КОНЕ Е ПОЛУЧИЛ ЕВРОСУБСИДИИ! ДАНО БОГ МУ ПРОСТИ НЯКОЙ ДЕН БЕЗОЧИЕТО МУ!

Други интересни