КИТЕНСКИ – ВИНОВЕН ИЛИ НАКЛЕВЕТЕН?

Автор: Няма коментари Сподели:

Image title

     Рангел Китенски е работил двадесет и осем години в полицията в Пловдив. На 26 юни 2017 година пристига в Хисаря и започва работа в звено „Паркинги” като става отговорник паркиране към общината. При него работят шест човека. Приема работата си от сърце. Помага с всичките  си знания и контакти ,  за да осъществят една идея на община Хисаря, тиражирана  от дълги години, тъй като се знае, че общината има крещяща нужда от приходи. Времето върви и никой от общината не прави проверка каква е работата на хората, докато на 6 март 2018 година той отива при главната касиерка, за да отчете продадените талони. Тогава получава телефонно обаждане, с което му съобщават да не дава парите, а да слезе долу в стаята си, защото ще му правят ревизия. Той слиза  и вижда Невена Ахмакова, Красимира Филчева, Мария Чавгова и Стойно Лилов, които са в комисията, определена със заповед на кмета – инж. Дойкова. Започват проверката.

    Китенски се държи спокойно и им съдейства с всичко, за да извършат своята проверка и ревизия. Проверяват наличните талони в касата. После отиват при работниците. Проверяват и там и след обед отново комисията идва на ревизия. Талоните и парите не излизат. Сега вече той е изненадан от резултата и отива при кмета на общината – инж. Пенка Дойкова. Там казва, че няма обяснение за случилото се и като материално – отговорно лице ще понесе отговорността си и ще внесе парите. 

Да, но няма пари и затова решава, че единственият начин да възстанови сумата от 2 хил. 400 лв., е да тегли паричен заем от банка ДСК. Отива при касиерката на общината, която води ведомостите за заплати, споделя с нея какво се е случило и тя му подготвя документите, необходими за заема. Те са подписани от заместник – кмета  – Тони Илиева, парите са изтеглени и възстановени в касата. Тогава някой проговаря и не пред кой да е, а пред средство за информация. Разказва цялата история,  авторите слагат едно бомбастично заглавие и то е достатъчно да се срине името на човека.

    На паркинга работят с талони от 18 – 19 юли 2017 година.

 • Къде стояха талоните, г-н Китенски?

 • Най- напред аз ги вземах от касиерката  Стефка Матеева. Беше ми дадена стая, в която нямаше каса, бравата не беше сменена и талоните се съхраняваха в обикновени шкафчета на едно бюро, без ключ. Не знам кой преди мен е ползвал тази стая и кой друг е имал ключ за нея. По мое време знам, че ключ има чистачката, но не мога да я обвиня в нищо. Говори се, че е изключително честна жена.

 • Така ли трябва да се съхраняват  талони на стойност 72 000 лв?

 • През цялото време съм искал да ми предоставят каса за съхраняването на талоните. Имаше една, която стоеше в коридора на общината. За нея се твърдеше, че никой няма ключ, не може да бъде отворена и е била ползвана от отдел „Гражданска защита” на общината. Като дългогодишен служител на МВР и поради задължението да съхранявам личното си оръжие в каси , аз имах вкъщи останали няколко касови ключа. Взех ги, пробвах и един от тях отвори касата.Тогава тя беше пренесена в моята стая и вече бях оборудван с каса за съхранение на талоните. Преди няколко месеца инж. Дойкова издаде заповед с шофьора да отидем в Плевен, за да вземем новия вид талони.Според описа те бяха на стойност от 30 000 лв. Талоните са с еднакъв цвят,  размер, изглеждат абсолютно еднакви , само в зеленото малко поле с малки цифри е написан техния номинал от 1, 5, 6  и 20 лв. , според времетраенето на престоя на колите.

 • Виждам , че талоните изглеждат абсолютно еднакви. А може ли поради недоглеждане да сте дали талони с по- голяма стойност, вместо с по- малка на вашите хора?

 • Не знам какво е станало. Не мога да си обясня.Възможно е да са ставали грешки, както и са се случвали такива. Мои служители по невнимание са продупчвали и давали талони от 20 лв. на клиент, който е платил и поискал талон от 1 лв. Поради това,че всички талони изглеждат абсолютно еднакви, е възможно и аз някой път да сгреша и сутрин, когато им раздавам талоните, някой да е получил талони от 20 лв., вместо от заприходените в тетрадката ми талони от 1 и 5 лв.Тук искам да отбележа, че не мога да обвиня никой от моите колеги, защото смятам, че ние сме екип от шест човека и аз разчитам на тяхната лоялност към мен. Аз смятам, че съм бил напълно лоялен спрямо тях, но не изключвам да са ставали НЕумишлени грешки.

 • Имали ли сте пререкания с граждани във връзка с паркирането?

 • Жалба не е подавана. Имаме разправии с местни хисарски бизнесмени, които не искат да плащат, макар че имат достатъчно пари. Получавал съм закани и заплахи от тях за уволнение на мои служители. За някои от тях съм чувал, че имат тъмно минало. Сега се сещам за един инцидент, на който аз не обърнах внимание преди около месец – два . Това се случи на паркинга в Хисаря, по време на моята работа. Намерих колата си отворена, а вътре се намираше чанта с талони, пари и една моя ценна вещ. Първо проверих дали ценната ми вещ и парите са  на мястото си и след като забелязах, че са там, и през ум не ми мина да проверя броя на талоните. Вечер парите и талоните нося в касата на общината. Колкото до случая със софиянката, на която и взели пари, макар че платила с есемес, тя не е дошла при мен, за да посочи кой от служителите е направил това, нито е падала жалба в общината, а си е направила труда да издири един новинарски сайт и е алармирала в него.

 • Кой подаде жалба в полицията, г-н Китенски?

 • А, това не знам.

 • Ами аз попитах началника на полицията – гн Радев и той ми каза, че на този въпрос няма да ми отговори. После попитах инж. Дойкова тя ли е подала жалба, тя отрече. Докато един човек с високо обществено положение ми каза, че полицията се самосезирала от информацията, поместена в сайт.

 • Аз научих, че привикват момчетата да ги разпитват от тях самите. Ако мен ме викнат, за сега не са ме повикали, ще ги попитам по чие нареждане привикват хората в полицията и защо правят това по телефона , а не с призовка.

 • Как се чувствате след всичко случило се до сега?

 • Първо, преди да разкажа за това,  искам да кажа, че в първия момент не осъзнавах какво се случва. Действах като един обикновен и честен човек, който е свикнал цял живот да носи отговорност. Затова, без да разсъждавам и да се замислям много , отидох, изтеглих пари на заем от банка ДСК и възстанових парите от липсващите  талони. От този момент нататък, след като минаха 24 часа, без да спя, започнах да мисля  как е възможно да се случи всичко това. След  новината, публикувана  в  сайт  със  заглавие „Рангел Китенски присвоил парите от платеното паркиране в синята зона на Хисаря”, се чувствам омърсен, оклеветен, предаден и съсипан. Авторът, обслужващ този сайт, и друг път си е позволявал да пише по мой адрес, във връзка с кандидатурата ми за кмет на село Ново Железаре. Всичко това ми изглежда на един добре замислен, подготвен дълго време заговор срещу мен.

 • ОБОБЩЕНИЕ: Този  случай предизвиква няколко въпроса.

 • Защо девет месеца от общината никой не е направил ревизия на звено „Паркинги”?

 • Защо талоните в стаята на Рангел Китенски са се държали в шкафове, след като е имало свободна каса?

 • Съвпадение ли е присъствието на двама изявени членове на СДС на сесия на Общинския съвет за първи път в мандата на Дойкова и подвикванията им да се  повдигне въпроса за проверката в звено „Паркинги”?

 • Защо след като според кмета на общината, проверката не е завършила, служител на общината изнесе информацията  за ревизията извън администрацията?

                                                                                                   Тракийски Cвят

Предишна статия

Преминаваме на лятно часово време

Следваща статия

… КОГАТО И ЦЪРКВАТА СЛУГУВА НА ОВЛАСТЕНАТА ДАЛАВЕРА

Други интересни