Категорично ще защитим и съхраним мраморната плоча, която принадлежи на стария храм „Рождество на Пресвета Богородица“ в Скопие

Автор: Няма коментари Сподели:

Категорично ще защитим и съхраним мраморната плоча, която принадлежи на стария храм „Рождество на Пресвета Богородица“ в Скопие. 

Това каза пред БГНЕС говорителят на македонското министерство на културата Петрит Сарачини. „Министерството на културата е запознато със случая и в момента установяваме точното състояние на случая. Всичко, което зависи от нас ще бъде направено. Става въпрос за мраморна плоча, която е принадлежала на стария храм „Рождество на Пресветата Богородица в Скопие“. 

Тя датира от 1879 г. и на нея пише: „Главната врата на Българската Народна Църква Рождество Пресвятия Богородици 20 юли 1879 г.“, каза Сарачини. Той уточни, че плочата се намира в изоставено място в града, но върху нея има следи от пожар. Тя е запазена в онзи й вид, в който е била до избухването на пожара. 

На плочата все още се виждат следите от огнената стихия. „След като установим всички факти министерството на културата ще излезе с официално съобщение пред обществеността“, каза Сарачини още пред БГНЕС. 

Репортерът на БГНЕС припомня, че църквата е построена през 1809 г. от майстор Дамян Янкулов Рензовски /1770-1834 г./, който е представител на Дебърската школа. Той освен строител е бил и зограф. Тъй като е починал по време на строителството, храмът е довършен от неговите синове. 

Той е тържествено осветен на 1 май 1835 г. в чест на Рождество Богородично. В средата на 19 век в двора му е имало училище, в което е преподавал големият наш възрожденец Йордан Хаджиконстантинов Джинот. 

По-късно училището става известно като Педагогическо българско училище. През 1872 г. девет десети от населението на тогавашния Скопски санджак, който освен Скопие е включвал градовете Тетово, Куманово, Враня, изразява желание да се присъедини към Българската Екзархия. 

Тогава църквата „Рождество на Пресветата Богородица“ става митрополитски храм. Храмът е унищожен от пожар, който е избухнал през 1944 г., в резултат на съюзническите бомбардировки над Скопие на 5 срещу 6 септември.

                      Прочети още на:             http://www.bgnes.com/bylgariia/politika/4574948/

Предишна статия

България и дупките…

Следваща статия

ОТКРИТИЯТА НА ИВАН ДИМОВ ПОКОРЯВАТ ЕВРОПА

Други интересни