Вечер миризмите на бензин, а през деня миризмите на изгоряло дърво…

Автор: Няма коментари Сподели:

Към недоволните продължават да се присъединяват граждани. 

В Бургас граждани се събраха за втори път на протест срещу лошата миризма на въздуха, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Недоволните вече настояват за оставката на началника на РИОСВ Бургас инж. Тонка Атанасова. Според протестиращите регионалната екоинспекция умишлено не посочва основните замърсители, а глобите на рафинерията и дървообработващата фабрика не са променили състоянието на атмосферния въздух.

 Недоволните се събраха за мирен протест пред местната община и този път поискаха оставката на местната управа на регионалната инспекция по околната среда и водите. 

Повод за поредното недоволство са продължаващите усещания във въздуха на задушлива миризма, на бензин и фини прахови частици. Въпреки наложените санкции от страна на екоинспекцията към рафинерията и дърбодобивната фабрика сочени като основни замърсители, бургазлии продължават да усещат неприятните миризми. 

Протестиращите този път поискаха оставката на ръководството на регионалната екоинспекция. „Всеки казва че е приоритет, политици, отговорни институции. Но гражданите не искат говорене, те искат реални действия защото това е години наред, а такива конкретни стъпки не са предприети в тази посока”, заяви един от организаторите на протеста от „Инициативен комитет за дейността на Кроношпан”, Стоян Грозев. 

„Вечер миризмите на бензин, а през деня миризмите на изгоряло дърво. Което се предполага че е от основните замърсители Лукойл и Кроношпан. Постоянно звъним на телефон 112 и никакви мерки”, каза Димитър Петков. 

Според мъжа, зеленият телефон на екоинспекцията и спешният телефон приемат обажданията, но реакция след това няма. 

„И всеки има в своето семейство има поне един заболял или с някакви хронични заболявания във връзка със замърсяването”, споделя Владимир Павлов.

 „ При майка непушачка той е дете астматик с алергичен компонент, което аз го отдавам на въздуха. За нас те са ясни. Те са два, за нас са Лукойл и Кроношпан. , подчерта Аблександра Динева, която се е преместила в Бургас от Сливен, след което са започнали здравословните проблеми с детето й.

 Общинската администрация потвърди че е в постоянен диалог с нефтозавода и дърбодобивната фабрика. Според експертите, обаче светлина в тунела е географското разположение на Бургас, което в случая помага за по-бързото прочистване на атмосферния въздух. 

Морският град е облагодетелстван по отношение на това че е заобиколен от влажни зони. 

„Влажните зони са една добра предпоставка за качеството на въздуха в града, защото водата е един от най-големите производители на кислород. Което обаче означава две неща, ние първо трябва да се грижим за тях и тяхното качество, което общината се опитва да прави и второ трябва да се грижим те да не бъдат замърсявани и унищожавани”, подчерта заместник-кметът по екология към община Бургас Руска Бояджиева, която изслуша протестиращите.

           Прочети още на:              http://www.bgnes.com/bylgariia/obshchestvo/4574088/

Предишна статия

НА 20 – ТИ МАРТ 2018 г. – СЕСИЯ В ХИСАРЯ

Следваща статия

ИЗДИРВА СЕ РАЛИЦА НИКОЛОВА! ПОМОГНЕТЕ!

Други интересни