Борисов: С Тереза Мей обсъждахме правата на българите след Брекзит

Автор: Няма коментари Сподели:

 Борисов и Мей са обсъдили и сътрудничеството в областта на миграцията и на сигурността 

С Тереза Мей обсъждахме правата на българите във Великобритания – на тези, които са живели повече от 5 години, на тези, които ще дойдат да работят, и да се обучават, така че по никакъв начин Брекзит да не им повлияе. 

Тереза Мей ми обеща да направи всичко възможно децата, които учат в български училища, да могат да държат матурите на български език. Има писмо от българските училища, предоставих й го и се разбрахме посланикът веднага да се задейства. Оптимист съм, тя ме разбра, каза Борисов пред чакащите го на “Даунинг стрийт” 10 български журналисти. 

Запитан дали с Тереза Мей са обсъдили водещата международна тема, а именно решението на Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел, Борисов коментира: Винаги сме твърдели, че там са две държави. Приятели сме и на Израел, и на Палестина. В Йерусалим тепърва ще се развиват процесите. Световното мнение е доста раздвоено. По-скоро искам да убедим Европа по време на европредседателството, че е много важно развитието на Западните Балкани. Image title

Борисов каза, че с Мей са пили английски чай, а когато дойде в София, премиерът ни ще я посрещне с кисело мляко 

 БГНЕС Премиерът посочи, че очаква подкрепата на Лондон за интеграцията на страните от региона. По думите му тяхното приобщаване към семейството на демократичните ценности е най-голямата гаранция за успешно, сигурно и мирно развитие на европейския континент. “Хората от този регион очакват да им покажем, че Европа мисли за тях”, каза Борисов. 

Надеждите за Западните Балкани са големи – не само за инфраструктурата. Надявам се, че с Ципрас и Заев ще стигнем и до решение за името, трябва да се реши този въпрос, за да може Македония да върви по пътя на ЕС и НАТО, това е жизнено важно за нас”, коментира още той. 

На въпрос дали са постигнали конкретни договорки по тема сигурност Борисов заяви, че добрата координация и работа с българските служби и обмен на информация продължава. Той уточни, че по време на срещата е засегната и темата за киберсигурността. 

Image title

 Премиерът Бойко Борисов и държавният секретар на вътрешните работи на Великобритания Амбър Ръд 

В областта на сигурността България и Обединеното кралство ще продължат да споделят взаимния си интерес за справяне с предизвикателства като тероризъм, организирана престъпност, нелегална миграция, трафик на хора, киберпрестъпления. Добрата координация и установените традиции в съвместната работа на специалните служби на България и Великобритания ще продължат и след Брекзит, бе гарантирано на срещи на премиера Бойко Борисов в MI 5 и в Хоум офис в Лондон. 

Българската експертиза се цени и се разчита на нея, посочи държавният секретар на вътрешните работи на Великобритания Амбър Ръд. В срещите участваха председателят на ДАНС Димитър Георгиев и главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов.

Прочети още на:http://www.bgnes.com/bylgariia/politika/4554552/

Предишна статия

Адриано Челентано Орнелла Мути

Следваща статия

БОЙКО БОРИСОВ ПРИ ТЕРЕЗА МЕЙ КАТО БАЙ ГАНЬО У ИРЕЧЕКА

Други интересни