Жив е, който стреля пръв…

Автор: Няма коментари Сподели:

Скъпо сако, баровска вратовръзка, академична титла пред името, гладко избръснат, загадъчна усмивка, прясна прическа. Всички атрибути на важния вестител. Дами и господа (оркестърът свири туш), представяме ви почетния консул на държавата „Сараите на Доган“ – Димитър Тадъръкооов!

Неотразимият професор Тадъръков. Той ще ни покаже номера с „горещите новини“, издващи направо от Ахмед Доган.

 Очите на телевизионните водещи искрят: каква чест, че са избрани да участват в големия спектакъл. Не им казвайте, че друг е организатор и сценарист на „шоуто на Доган“, а Тадъръков и те са говорещите храсти в пиеската. Нека се радват на своята значимост…  

 Както обикновено, повод за шоуто са задкулисни игри и интриги във властта. Място на действието: най-бедната държава в ЕС. Повод: третият провал на Бойко Борисов в опита му да управлява държавата. Причини за провала: некадърност, корупция, мафиотизиране на властта, неспособността на политиците да лансират и реализират обществено полезни идеи, хаос в икономиката, липса на условия за бизнес, фатален недостиг на инвестиции, недосегаема организирана престъпност, неработещи институции, зависима прокуратура.  

 Фактическата обстановка.

 Управлението все повече придобива характеристиките на тоталитарен режим. Три от основните институции – парламент, правителство и прокуратура са обвързани в съмнителни връзки, подчинени на интересите на определени лица и кръгове. Все по-опасни за държавата и обществото стават действията на триото Борисов-Пеевски-Цацаров. Това се изразява в приемане на антидемократични поправки в закони и НПК, както и в узаконяване нарушаването на човешки права. Бизнесът изнемогва, притиснат от модела на рекет, налаган от въпросното трио.

 Какво се случва под повърхността?

 ДПС настоява Борисов да се освободи от „обединените патриоти“, които си служели с езика на омразата. На ДПС не им харесвал и бюджетът за 2018 г.

 Това са официалните аргументи за недоволство на движението. По-важни обаче са скритите мотиви. Тези, за които пощальонът Тадъръков обикаля медиите и рецитира абзаци от някакви тайнствени телеграми.

 Трябва да сме наясно, че основната причина за изнервяне в движението е отсъствието му от властта. Без участие в правителството няма обществени поръчки, няма „наши хора“ на важни постове, няма келепир.

Друга причина е обвързаността на Борисов с Пеевски. Доскоро връзката е давала „плодове“ и на ДПС, и на Доган. Разходите на младия, но едър олигарх Пеевски обаче растат, а финансовите потоци или са същите или са намалели, защото и други играчи се намесват. Това означава „глад“, недоверие, обвинения и напрежение. Само допреди три и половина години същите играчи плюс други партийни лидери са разчитали на комбинативността и уменията на банкера Цветан Василев да печели от различни проекти и да „заделя“ рекета. След като Пеевски и компания фалираха банката и започнаха да разграбват активите й, стана ясно, че не могат да ги управляват. По много причини, но и некадърност е достатъчна.  

 В същото време Борисов все по-често е предупреждаван от Брюксел и САЩ, че търпението към модела Кой е изчерпано. Или започва да разследва Пеевски, фирмите и далаверите му, заема се и с реформи в правосъдието, както и с корупцията или пада. Целувките с Меркел, Юнкер, Макрон и пр. ще останат висящи спомени по стените на къщата в Банкя, а за „историческата си роля“ ще разговаря само кучетата си. Така е станало с много преди него, той няма да е изключение. Това плаши Борисов до степен на паника.

Време е да се разграничи от Пеевски.

 Но и Пеевски е наясно със ситуацията. Без бой няма да се даде и ще повлече към дъното сегашните си ортаци. Преди това ще опита да изкара още някой милион. Скандалите с „Дунарит“ и „Емко“ обаче показват, че ще е доста трудно.

 Главният прокурор следи процесите и изчаква. Той също е притиснат от Европейската комисия, а комисарят по правосъдието Вера Юрова недвусмислено отбеляза, че не вярва на приказките му за реформи и борба с корупцията по високите етажи на властта, защото липсват резултати. Добро утро!

 На Доган са му нужни средства, за да поддържа луксозния начин на живот, с който е свикнал от години. Освен това има разходи за издръжка на екипа, който работи за него. Все по-трудно се намират спонсори – пренасочени са към Борисов и Цветанов. Отчисленията от общините, контролирани от ДПС не са достатъчни за поддържане на стандарта на почетния председател. Остава Пеевски. Него обаче го разследват в САЩ по закона „Магнитски“. Обявен е за персона нон грата в Турция, спряха му и контрабандата с цигари. Дължи пари на основния си дилър към арабския свят, който си ги иска. Говори се за големи дългове към руснаци. Провалят се и „розовите“ планове за лесно придобиване на Виваком чрез Спас Русев. В същото време нарастват разходите за поддържане на „агентурен апарат“ в службите, МВР, ДАНС, прокуратурата, следствието, в министерствата, важните агенции. И да корумпираш не е лесно… Все по-трудно успява да държи във финансова примка и медиите си, за да бълват кафява пропаганда срещу всички, които са против мафиотския модел, олицетворяван от него и акраните му.

 На играчите от статуквото са нужни промени, които да им осигурят финанси. Без такива Борисов не е в състояние да задържи властта дълго време. Без власт той е обречен.

Същият проблем притиска и Доган.

Пеевски вече не е прасенцето-касичка, защото е неспособен да управлява заграбеното от КТБ и Василев. Все по-реална става опасността партньорите му да го изоставят. Самата мисъл за това го кара да изтерясва. И предприема идиотски ходове като този със закона за вторичното ограбване на активите на КТБ. Самото му еспониране в компанията на Йордан Цонев и Хамид Хамид е повече от дискредитиращо. Но това е и капан за ГЕРБ на Борисов и Цветанов.

 В този момент на сцената излиза пощальонът Тадъръков и почва да вади от ръкава послания от „големия патриот“, „големия политик“, „доказания демократ“ Ахмед Доган. Милият, той дори ни обещава, че ако Доган забележи признаци на диктатура, а такива се прокрадвали вече, щял да се намеси решително. Така че, ако сте се притеснявали – отдъхнете си – чичко Доган ще оправи работата. И той Спасител. Това ни казва зализаният Тадъръков. От нас се иска да забравим какви ги е вършил през годините Доган и кой е самият Тадъръков, който все по-нахално се саморекламира като борец за справедливост, срещу корупцията (бил първият, който разкрил шуро-баджанашки схеми като шеф на фонд „Земеделие“…) и голям учен. И да преглътнем поредната порция облъчване от радиоактивни тарикати, че промените в статуквото не са задкулисни борби, а революционен акт в името на народа.  

 Какво да очакваме?

 ГЕРБ ще трябва да изстрадат вота на недоверие – ще треперят до последната секунда. Защото най-добре знаят как се „купуват“ депутати, когато трябва да се свърши „една работа“. Готови да услужат винаги има.

Скоро ще стане ясно също дали Пеевски е придобил пълен контрол над ДПС и „сараите“ или все още Доган командва парада. Едрото момче е в по-неизгодна позиция, защото тежи все повече на движението и пречи на какъвто й да е вариант за коалиция. От друга страна обаче притежава все още някакъв финансов ресурс, както и цяла банка с компромати. Което означава, че развръзката ще е драматична. Особено като се имат предвид, че Борисов и Цацаров се обичат не по-малко от Пеевски.

Питате се къде са прокуратурата, ДАНС, МВР, разните служби, разузнавания и финансови структури, които да приложат закона? Няма ги.

 В Румъния десетки хиляди излязоха в цялата страна срещу корупцията и лоши закони. Тук обаче започва „Шоуто на крадците-управленци“. Кротък народ сме. От книжките и киното знаем: Жив е, който стреля пръв. А може и взаимно да се улучат – като във филм на Тарантино. Тази надежда ни остана.

                                                                                                   Огнян Стефанов

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/jiv-koito-strelia-prav-poshtaljonat-dogan-novo-shou-2017-11-06.html

Предишна статия

Температурите стигат до 17 градуса…

Следваща статия

Отворено писмо До Президента на РБ…4

Други интересни