Отворено писмо До Президента на РБ…3

Автор: Няма коментари Сподели:

Обществените поръчки за ремонтите на площад „Независимост” са над 30, като само 11 са в периода на проверката на АДФИ, а изразходваните средства за ремонтите са много повече, отколкото за първоначалното му обновяване. Освен това 4 години преди изтичането на гаранционния срок, поради окаяното състояние на площада, бе обявен нов търг. Не само това, а въпросните ремонти на практика станаха златна кокошка отново за „Хидрострой”, или за същите тези, които спечелиха измамно търга. Хората си осигуриха и депозираха 440 млн. лв. Вследствие утвърдената в годините симбиоза прокуратура – полиция – Община, нямат никакъв проблем с неправомерното им източване.          http://afera.bg

Ще отбележим само няколко от примерите, констатирани, не от кой да е, а от АДФИ.

Въпреки твърдо договорените единични цени за ремонтите на тротоарните настилка на площад „Независимост” и фиксираните 37,19 лв./кв.м, експертът от ОП „Инвестиционна политика” Димо Джуров не зачита твърдо договорените стойности по договор, а по анализ, с което цената става вече 68,67 лв./м2. Само месец след това за един и същи ремонт по един и същи договор, същият експерт Димо Джуров, този път включва и 10% непредвидени разходи, въпреки че АДФИ констатира многократно, че те са неправомерни, тъй като не са договорени, нито пък доказани в КСС. Освен това, вместо 6 са актувани 10 вида работи и така 1 м2 от фиксирана цена от 37,19 лв. възлиза вече на 82,86 лв./м2.

Друг експерт от ОП „Инвестиционна политика” Мери Маринова е подписала протокол 19 за извършени СМР за 33 583,80 лв. без ДДС, като отново не са зачетени твърдо договорените единични цени, а е на базата на анализи, изготвени, представете си, от фирмата-изпълнител. Цената вече е станала от 37,19 лв./м2 на 90,98 лв./м2.

По време на ревизията са заставени да сторнират завишената почти двойно сума от 15 978,52 лв. и ги върнат в бюджета.

Това е само част от произвола.

Няма да Ви занимаваме повече с цифри, а ще ви представим обобщеното заключение на АДФИ, макар и само в този случай, за да видите как на практика ще се източат въпросните 440 млн. лв.

„От гореизложеното е видно, че ремонтните дейности на тротоари на площад „Независимост” са възложени незаконосъобразно”

„За проверявания период цената за ремонт 1 м2 от настилката на площад „Независимост” е увеличена 2,5 пъти, като от твърдо договорена цена от 37,19 лв./м2 неправомерно е нараснала на 90,98 лв./м2 без ДДС.”

Гласуват се 2,5 млн. лв.  за събарянето на незаконното строителство. Упълномощено лице със заповед на кмета е Стойчо Бакалов – директор на Дирекция „ОООР”. Офертата се печели отново от нашата фирма „Хидрострой”, които сключват договор с Общината. По познат престъпен начин въпросните средства се усвояват като стойността в актовете се завишава неправомерно от 5 до 10 пъти спрямо реалната. Общината предявява иск към собствениците на незаконното строителство. Мнозина от тях потърсиха съдействие от нашето сдружение. Съдействахме им да заведат съдебен иск. Последваха над 30 дела! Почти всички доказаха своята правота. Ще видите случай, в който съдът установява, че е актувана 10 пъти по-голяма стойност от реално извършената, случаи за които многократно сме сигнализирали. Нещо повече, в 90% от случаите съдът отхвърля окончателно исковете на Община Варна, тъй като гражданите доказват, включително и с фактури, че сами са си съборили, извозили и почистили площадките. Ще Ви представим част от въпросните дела.

Дело №16389/2011г. на ВРС, постановява, че предявената сума към Диян Василев Антонов от Община Варна от 7240,45 лв. е нереална, а зачита доказаната от тройна експертиза цена от 757 лв. Виждате за какъв произвол става въпрос в случая, 10 пъти разлика.

Дела като тези №4816/2011г., №16011/2010г., №16792/2010г., можем да изброим над 30, в които ВРС окончателно отхвърля иска на Общината като неоснователен.

Господата и тук усвоиха 2,5 млн. лв., а се доказа, включително и пред съда, че реално извършената работата е далеч под 500 хил. лв. Общината трябваше да предяви иск за усвоените, а неизвършени дейности плюс десетките хиляди лева разноски по делата, които отново станаха за сметка на Общината или всички нас.

По въпросните дела бяха представени актове с многократно, произволно завишени цени, подписани, включително и от г-н Бакалов. Например часовата ставка от 22 лв., което е 7 пъти над общоприетата и твърдо договорената.

Още един път трябва да стигнем до извода, че всички корупционни сделки трябва да влезнат в българския съд.

Трима началници на ОУ-МВР и още десетина завеждащи отдели, след уволнението им от МВР, по правило, ги назначават в Община Варна като зам.- кметове, секретари, директори на Дирекция „ОООР” и др. Първата причина е за осигурявания в годините чадър, а втората за продължаване топлата връзка полиция – Община – престъпност. По този начин се бетонира статуквото.

Ето и продължението. След като беше доказана злоупотребата с 2,5 млн. лв. се намира друга форма за източване на въпросните депозирани средства като този път се гласуват по договор, представете си, 600 хил. лв. и то отново за премахване на преместваеми обекти, като упълномощено лице и тука е въпросният Стойчо Бакалов, бивш оперативен работник от МВР. Тъй като с премахването на преместваеми обекти не могат да се усвояват значими суми, се възлага ремонт отново на „златната кокошка”, касичката или площад „Независимост” на стойност 98 374,94 лв.

Ето и заключението на АДФИ: „ремонтът на тротоарната настилка на площад „Независимост” представлява дейност извън предмета на договора (за премахване на преместваеми обекти) и съответно за нея не е проведена отново процедура по реда на ЗОП.

Интерес представлява и за нас как са усвоени останалите до 600 хил. лв. средства.

Източването продължава най-безогледно, няма търг, няма конкурс.

В един и същи ден за една и съща работа кметът Кирил Йорданов подписва договори с разлики в цените 10 пъти. За снегопочистване на километър цената на „Хидрострой” е 91,80 лв. или стойността на една винетка, докато цената на „Зебра-Стимекс” ООД е 10,13 лв./км. При разсола „Хидрострой” 54,30 лв./тон, а при „Зебра-Стимекс” ООД 8,50 лв./тон.

За възстановяване на нарушени пътни настилки в размер на 1 244 432,49 лв,. се установява, че кметът Кирил Йорданов ги е възложил отново без да проведе процедура по ЗОП

Зад тези безобидни цифри се крият злоупотреба за десетки милиони левове. Снегопочистването е трудно доказваща се и неконтролируема дейност.

По едно и също време в договорите на фирмите за почистване може да се прочете, че контейнерите за битовите отпадъци в единия случай са за сметка на фирмата изпълнител, докато при „нашата” фирма са за сметка на Общината. Остава да се съмняваме, дали в случаите има конфликт на интереси.

Но ето го и отговорът. В доклада на АДФИ, внесен в прокуратурата, се установява, че Кирил Йорданов е раздал около 65 млн. лв. от местната хазна на фирми, без да е провеждан конкурс, Окръжният прокурор Владимир Чавдаров пред „Дарик” радио заявява, че името на Кирил Йорданов не фигурирало сред злоупотребите и нарушенията, констатирани в доклада.

При десетките сигнали не само дотук, а и следващите представени, а и много, много по-фрапантни, доказани категорично, отговорите на ведомството на Окръжния прокурор Владимир Чавдаров, неизменно са, че няма няма данни за извършено престъпление. Тази му правота се потвърди категорично и от ВСС, тъй като му беше дадена отлична оценка за работата му и бе преизбран за втори мандат, с което на практика бетонираха статуквото, и с което, сами виждате, узакониха злоупотреби за милиарди левове.

Повече от три години не можем да се преборим и получим достъп до обществена информация – какво ни коства на нас данъкоплатците ремонта на ДКС във Варна? Не помогнаха и представените от нас на Националния омбудсман Мая Манолова, шест решение на ВАС, в които се постановява, че Община Варна превишава правата си, издига се над закона, и че е длъжна да даде исканата от нас информация. Не помогнаха и конкретните писмени препоръки на Националния омбудсман към кмета, Председателя на Общинския съвет и Областния управител.

Търгът за ремонта на ДКС след проведения конкурс по всички правила, се печели от специализираната в този вид строителство фирма „Комфорт”. Стойността 7,5 млн. лв. След идването на власт на правителството Борисов 2, министър-председателят отменя законно проведения търг и поверява обществената поръчка на принципа отново „колкото толкова” на най-изявената от обръчите от фирми или „Хидрострой”, която е специализирана в пътното строителство. Съвсем умишлено се манипулира обществото как този коптор щял да падне, как се рискувал живота на 5000 евентуални посетители, и то предимно от министър-председателя Борисов. Целта е една, да се оправдаят и прикрият впоследствие отчетените средства, които превишават многократно началната сума от 7,5 млн. лв. Същевременно в пресата се тиражираха суми за ремонта на „ДКС” от 20-22 млн. лв.

Тази практика не е случайна. Не след дълго, пренебрегвайки отново законовата уредба в страната ни или ЗОП, на „Хидрострой” беше възложен без търг и ремонтът на „Аспарухов мост” на стойност 35 млн. лв.

С всяка измината година във въпросната фирма се съсредоточават все повече и повече ресурси. Цялата инфраструктура по европейската програма за обновяване на централната част – канализации, детски площадки, водни цикли, пречиствателната станция както и последната „Златни пясъци” от 37 млн. лв. и др. Не е трудно да се пресметне, че именно чрез „Хидрострой” се обсеби и преразпредели 80% от ресурса на Община Варна. Немалък е делът и от републиканския бюджет. Става въпрос за усвояване на милиарди левове.

Неслучайно в началото започнахме с примерите „Масларова” и осъдения на 10 години Илиев, наложително е не само в случая „Хидрострой”, а и при всички онези „обръчи от фирми” и техните сателити, които обслужват олигархията, чрез които се акумулират и преразпределят милиарди левове, да се приложи върховенството на закона, прокуратурата и съдът да си свършат работата и се направи подробен анализ, от който ще се докаже по безспорен начин, че половината от този ресурс е усвоен неправомерно. С тези средства се разточителства. Ето къде отива труда на цели поколения, и това е само в една посока, като сложим помпозните замъци, офиси, вили. Във в. „Стандарт” 03.12.2009г. четем: „Бивш пътен шеф Велико Желев фучи с „Макларън” притежава още Мерцедес s-500 и мотор мечта, същия като на Джей Лено, „Ламборджини’’ за 19-годишния му син, Порше „Кайен” за жена му (г-н. Желев пръв наложи схемата „Братко-Батко”, но Темида не го лови).

Отново в пресата се тиражира, че Велико Желев се разпорежда с имотите на Пътна агенция, повечето от които прехвърля на свои подставени фирми. Заедно с В. Георгиев извършват неравностойни замени на три мезонета и 3 дка парцел в „Св. Св. Константин и Елена” във Варна за парцел и запустяла работилница във варненско село. Тази заменка е в ущърб на обществото този път с над 50 пъти разлика. На мястото на имота е изграден луксозен комплекс за милиони левове, и в който имат собственост много емблематични фигури. Той е единственият, който построи жилищна кооперация в Морската градина. Според в. „Стандарт” той наложи схемата „Батко-Братко”, след което стана съветник на министъра на Регионалното развитие, Гагаузов. Несериозни са твърденията, че той няма нищо общо с фирма „Хидрострой” ЕООД, и че директор бил Пашов. На грандиозното празнуване на годишнината на фирмата, на която пее Лили Иванова, а конферансие е Ники Кънчев, министърът на МРРБ Гагаузов връчва наградата на министерството на Велико Желев, т.е на своя съветник, а не на официалния директор на „Хидрострой” Пашов. От своя страна не Пашов, а Велико Желев подарява на министъра позлатен валяк от името на фирмата, и в случая няма никакъв конфликт на интереси. Хората са феодализирали само едно министерство и повече от половин град като Варна.

Исканата от нас информация не е самоцел, а да се види на практика и осъзнае отдавнашното ни твърдение, че държавата ни е напълно разграден двор.

Този път, благодарение на упоритостта на журналиста Сашо Диков, получихме исканата от нас информация за ремонта на Морската градина Варна, както и документацията за ремонта на пътния участък от ВИНС до кръговото на „Почивка”, поверени отново на „Хидрострой”.

Няма да Ви занимаваме какво ни е коствало и на какво унижение сме подлагани при искането от нас независима лаборатория да направи проби на положените 30 000 м2 асфалт при ремонта в Морската градина. Уверяваме Ви, че данните, които ще ви представим са картината, която е валидна за цялата ни страна.

  1. От 17-те вземати проби на лабораторията се установява, че реално вложени са 2950 т. асфалт, а са изписани и усвоени 3810т. т.е 860 т. асфалт са надписани, актувани и усвоени, без да са реално вложени.

  2. Цените на асфалта са значително завишени или равни на цените за ремонтни дейности.

  3. При фрезоването са актувани 14 660 м2, а само една от пробите показва наличие на фрезоване, което ще рече 862 м2.

  4. В цената за фрезоването е включен и превоза до депо и оформянето му. В случая са я дублирали и изписали като превоз на строителни отпадъци. При това цената за превоза са я удвоили, а в много от актовете е завишена до 4 пъти, или 64 лв./м3 превоз на строителни отпадъци. На практика първо, дейността не е извършена, второ е дублирана и повторно заплатена, и трето е завишена двойно, а в някои случаи и четворно.

  5. Същата злоупотреба се прилага при демонтажа на бордюрите. Само с тези две пера на ремонта на Морската града, както и пътната отсечка – фрезоването и демонтажа на бордюрите неправомерно са усвоени над 200 хил. лв.

  6. Най-много се злоупотребява с изкопните работи като се ползват цените за изкоп на ръка. С няколко измислени, дублирани операции изкопните работи на детската площадка са актувани по 107 лв./м3, с което цената е завишена над 5 пъти и то на площ 1500 м2 без никакви комуникации и пречки за машинен изкоп, което на практика е и извършено. Тази злоупотреба се наблюдава в десетки актове. От десетилетия никой вече не товари на ръка при наличието на универсална техника.

  7. Оборудването на въпросната детска площадка ни струва 180 хил. лв. Почти всички съоръжения са завишени спрямо цената на производителя поне 2,5-3 пъти. Особена е злоупотребата при петте зоо играчки, които са завишени 4 пъти и ни костват по 12 000 лв., а крокодилът е актуван на цена 13 000 лв. Материалите за направа на всяко едно от тях са на стойност не повече от 500 лв. Люлка, закупена от производителя в Провадия на цена 430 лв., а е актувана обаче на 1692 лв., 4 пъти повече.

  8. Безконтролността е стигнала до там, че можем да Ви представим акт, в който за превоз на 1 м3 земна маса е усвоена сума от 484,56 лв., което представлява завишаване на цената от 35 пъти.

  9. Многократните ни опити, включително и писмени, да получим копие от протокола за въвеждането в експлоатация на ремонта на Морската градина и по-точно лабораторните изследвания за положените 30 хил. м2 асфалт ни беше отказано. Проверихме детайлно всички преасфалтирани алеи. След което направихме и протокол. Не открихме нито една проба, сонда, от която да е вземата ядка за необходимите лабораторни изследвания.

Чудим ли се защо започнаха ремонтите на площад „Независимост” още първия месец и се похарчиха милиони левове? Свидетели сме как цели километри пътни отсечки в града, само месец след обновяването, се разпадат не само плочите, а и бордюрите. Улиците пред очите ни се ремонтират, изкърпват и пролет и есен. Републиканските пътища, включително и магистралите, ремонтите започват още първите години. На практика наливаме вода в пясъка или в бездънна каца.

Никога не сме били така безсилни да се спре това безобразие. Безрезултатни останаха личните срещи с Главните редактори на двата варненски вестника, тв. „Черно море”, на които им предоставихме снимкови и заснети материали. Няколкото опита да се срещнем с Окръжния прокурор Владимир Чавдаров, за да сведем тревогата си и потърсим съдействие, и се вземат мерки, ни бяха отказани. В същото време не кой да е, а депутатът Емил Радев по „БТВ”, а и в нарочна пресконференция по темата, заяви, че и дума не можело да става за компромиси по отношение на качеството на строителството във Варна.

Уважаеми г-н Президент,

Наложително е, като общество, най-после да получим отговор на следващия кардинален въпрос. Според установения законов ред у нас, не може да се усвои и лев без подписите върху първичните документи на оторизираните лица като инвеститорски контрол, възложител, изпълнител и др. По право тези длъжности се заемат от високо образовани хора, мнозина от тях са и с правно образование, бивши оперативни работници и др., и добре осъзнават, че с подписите си узаконяват документи с невярно съдържание.  В зависимост от времето, в което са заемали тази длъжност и възлаганите им обеми, са подписали злоупотреби за десетки, а някои и за стотици милиони левове. Те добре знаят и преценяват, че ако сме правова държава по всяко време могат да бъдат изправени пред закона, а доказателствата са неопровержими, документални, и да ги сполети участта на осъдения гореспоменат Илиев, който само за 1 млн. лв., беше осъден на 10 години ефективно и конфискация на цялото му имущество.

Отговорът е елементарен. Всички тези господа добре осъзнават и преценяват, че рискът им е премерен, тъй като мафията е по-силна от държавата. Oлигархията е обсебила изцяло институциите и с пълно основание в обществото ни битува, че мафията си има държава.

Ще видите още как страната ни е феодализирана до последното звено.

И шестте търга за ОП в Дирекция „Социални дейности” в Община Варна, се печелят от „нашата” фирма „Весела” ЕООД, приближена до директора Здравко Марков. Почеркът е един и същ – отстраняват се другите участници, които дават 3 пъти по-ниски цени. Поръчката се печели с нереален гаранционен срок от 70 години и срок за изпълнение от 2 месеца, вместо технологичните и заявени 18 месеца.

И този път е одобрена исканата от въпросния директор Здравко Марков сума от 750 хил. лв. за изграждане на т.нар. „Дом за деца в неравностойно положение”. Сключен е договор за едноетажна сграда с дървена сглобяема конструкция с площ 320 м2 на терен преотстъпен от горския фонд с разрешително за поставяне на преместваем обект. Без разрешително за строеж, господата от въпросната дирекция, решават и изграждат на мястото монолитна сграда с бетонна конструкция с площ 410 м2. Когато сградата е завършена, Общината отказва да подпише за захранване на обекта с Ел, ВиК и канализация. Г-н Марков оглавява комисията и съставят акт 16 и въвеждат сградата в експлоатация без вода, ток и канализация. След което обектът се изоставя, и е разграбен до основи. Тъй като е построен и без геоложко проучване на свлачищен терен, последното наводнение отнесе остатъците от сградата в дерето. На практика само този произвол ни струва на нас данъкоплатците, разбира се, с разноските по делата и лихвите, 900 000 лв., а сградата я няма. Причината е, че господата и тук са водени изцяло от личните си интереси, тъй като при преместваема дървена конструкция няма възможност за неправомерно усвояване на средства. В доклада на АДФИ са разгледани 3 от общо 6-те поръчки, един от които е и този, а ето и част от констатациите. Цената на строителството е завишена на 2 300 лв./м2, което е 3 пъти повече от реалната. Срокът на изпълнение е превишен 5 пъти, показател, с който печелят търга и отстраняват останалите участници. Г-н Марков пропуска да се удържат и 72 – те хиляди лева неустойка по договора. Неправомерно са признати и изплатени 23 000 лв. за неизвършени задължения. Констатират още, че са съставени документи с невярно съдържание като двойно са актувани и доставно-складовите разходи. Всичко това е доказано и в доклада на АДФИ. При следващите ревизирани обекти, а и не само в тях, тези злоупотреби са значително по-големи, тъй като само единият от тях – ремонта на СУПЦ „Анастасия Д-р Железкова” е 4 млн.  И в този случай за прокуратура няма данни за извършено престъпление.

На всяка крачка парадираме с европейските ценности, но ето как работят нашите европейски партньори. Неотдавна в гр. Марабеля, Испания прокуратурата освобождава общинския съвет и назначава квестор. Задържат 82 заподозрени, като доказват вината на 50 от тях, които впоследствие осъждат от 2 до 11 години затвор. По-важното е, че в общинската хазна се връщат 350 млн. евро.

Ако тази мярка се приложи само в Община Варна и то за последните 5 години, в общинската хазна ще се върнат над милиард лева.

Договор за консултантски услуги, представете си, този път за 3 млн. 200 хил. лв. подписва управителят Милко Тодоров на фирма „Пазари” Община Варна с фирма „Виа Монеда”. Сумата, според договора, е дължима и при непострояването на обекта, което стана и факт. Дори и младите служители от „ДАНС” останаха учудени, когато им представихме 50 кореспонденции с различните институции и най-вече с прокуратурата и това, че с редица пресконференции и протестни действия успяхме да пресечем една от крупните злоупотреби. Доказахме, че издаденото разрешително за строителство на терена на т.нар. „Колхозен пазар” за борса, офиси и банка на „ТИМ” е в нарушение на седем основни пункта спрямо ЗУТ. В случая предотвратихме присвояването на 11 хил. кв.м прилежаща земя в централната част на града да бъде обсебена. За сметка на данъкоплатците остават и 300 хил. лв. платения проект, 350 хил. лв. адвокатски хонорар, лихви и такси или сумата надхвърли 4 млн. лв. При образуваната най-после преписка по случая, пред трима членове от нашето сдружение, призовани като свидетели, следовател Асенова ни заявява: „Не бъдете оптимисти, делото ще бъде смачкано, аз ще бъда отстранена! Кампанията се води от Окръжния прокурор Владимир Чавдаров, който има подкрепата на прокурор Ситнилски от Главна прокуратура. Тези хора пред нищо не се спират.” Само след 4 месеца следовател Асенова беше не само сменена, а и уволнена и преписката заметена. Неотдавна в собствения си сайт „Интриги”, може да се прочете и сега, Веселин Данов, човекът, който знае какво казва, излезе с материал, който заявява: „Прокурор Ситнилски от Главна прокуратура ми искаше 600 хил. евро, за да ме освободи от затвора!”  

                                                                    http://afera.bg

Предишна статия

Отворено писмо До Президента на РБ…4

Следваща статия

Отворено писмо До Президента на РБ…2

Други интересни