Йончева срещу Борисов – власт над пропастта…

Автор: Няма коментари Сподели:

Борисов – Йончева

Ако адвокат Марковски взема по 1000 лв на ден хонорар – хипотетично предположение, – колко ли получава медия под патронажа на Пеевски, която денонощно бълва словесни оратории за Бойко Борисов? Този въпрос ще си зададат много хора след началото на делото „Елена Йончева срещу Бойко Борисов“.

Припомням, че известният защитник Марин Марковски е адвокат на премиера Бойко Борисов по делото, което заведе срещу него Елена Йончева, журналист, а сега депутат от БСП. Делото стартира в четвъртък със съответния медиен и обществен шум. По време на предизборната кампания за парламент Йончева заяви, че има кражби от санирането и строителството на оградата с Турция. Борисов отвърна, че тя е получавала милиони от държавата, за да „прави репортажите си“ в различни точки на света. Журналистката се засегна и обяви, че това е лъжа и заведе дело.

Адв. Марковски е много опитен и със сигурност знае, че го очаква минно поле. От страна на клиента му…

 Първи на амбразурата да бранят Борисов и да плюят Йончева се хвърлиха пеевските медияподобни. Георги Димитров не е получвал такава подкрепа в съветския вестник „Правда“ по време на Лайпцигския процес, нито Нелсън Мандела, когато бе осъден на доживотен затвор. Анри Барбюс не се е възторгвал толкова от Сталин, колкото Мастагаркова от Борисов в ПИК. Нейният фалцетен регистър е недостижим дори за автор-борисолог като Кристина Кръстева, която написа „Бойко, който винаги се завръща“.

 Съперничеството в жанра „панегирик“ очевидно ще добие чутовни измерения докато трае процеса „Йончева срещу Борисов“. Ще се счупят много рекорди! Освен, че напъпили, зрели и презрели журналистки ще кръстосат шпаги за сърцето – и не само – на премиера със своите защитни пледоарии из пеевските т.нар. медии, но в напреварата ще се впуснат и мастити издатели с изтънели сметки. Те са майстори в околовръстните услуги… Не изключвам преки включвания от ВИП Брадър, Държавната лотария, Тази сутрин с Гала и мъжа й, на сцената ще се появи със сигурност и Антон Тодоров в ново амплоа. Чакат ни зрелища, обяснения в любов и още нещо… Дано Елена Йончева си е направила добре сметката. Защото Борисов няма право да губи нито има накъде да отстъпва. Зад него може да го чака наистина Москва.

 Ноторно известно, че венцехваленията по-често постигат обратен ефект. Дали авторите им се радват на определени придобивки – е друг въпрос. Не е задължително да са материални. Един ден и Той ще го разбере, но слушатели ще са му единствено магнолиите и кучето Бъки. Властта винаги завършва в самота. И не винаги в къщи…

 Делото „Йончева срещу Борисов“ стартира в сложна ситуация. Все още не е ясно, дали Борисов и Пеевски се разминаха по казуса с „Дунарит“ и „Емко“. Очевидно е, че „придобитите“ от държавата 50 милиона са крайно недостатъчни за големите нужди, които Пеевски има напоследък. За дължимите милиони към руската ВТБ да не говорим. Както и за настъпването на руски интереси на международния оръжеен пазар.

 Не мислете, че бТВ, в която влиянието на Пеевски чрез придобитите от доскорошния рекламен биг бос на медията е осезаемо, даде думата на Йончева в деня на започване на делото срещу Борисов случайно. А това, че самият премиер и адвокатът му не бяха потърсени за коментар, е допълнителен знак за нещо повече от искри.

 Синкопи в любовните отношения със сигурност има и по повод разследването в САЩ по закона „Магнитски“. Обект на разобличенията за преследване на хора, разкрили информация за корупция по високите етажи, са главният прокурор Сотир Цацаров и депутатът от ДПС Делян Пеевски. Борисов не бе споменат. Което не означава, че няма информация и за него. Нито е гаранция, че другарчетата му няма да го накиснат при първи удобен случай. Нали не си представяте, че Пеевски и Цацаров ще легнат на коледния дръвник и ще оставят Борисов да се любува на гледката.

 Венецианската комисия онзи ден за пореден път отсече, че трябва да се приемат законодателни промени, гарантиращи контрол на главния прокурор, включително и разследване на негови действия. Засега властта у нас се прави, че за нея Венеция е само разходка с гондоли, но може и да и се наложи да промени мнението си.

 Срещите с руския генерален прокурор Юрий Чайка с Цацаров също са лош знак, който не е минал незабелязан от ЕК. Борисов го посрещна като държавен глава. Задава се обаче сформирането на общоевропейска прокуратура, което със сигурност ще отвори очите на Брюксел за доста безобразия у нас.

 Постоянното свързване на Борисов с Пеевски тежи все повече на премиера. Той реши да избяга от темата като „стане“ велик международник, но засега е докарал до цирков скеч. Освен това чужди служби и правителства отдавна му натякват да се освободи от олигарха, ако иска да изкара поне половината от третия мандат.

 Все по-ясно се очертава и краха по т.нар. „дело на века“ за КТБ. Хилядите страници обвинение, с които се хвали прокуратурата, няма да й свършат много работа в съдебната зала. Просто защото вече и на врабчетата е ясно, че банката е фалирана умишлено от кръга, който в момента разграбва активите й. Лъсна също лъжата, че са откраднати и изнесени в неизвестна посока 4-5 милиарда, които всъщност са стойността на активите – фирми, предприятия, заводи и пр.

 В момента Борисов има най-малко нужда от дело, като това с Елена Йончева. След всичките гафове и скандали с журналисти, заплахи към медиите и гейтове от вякакъв род той е уязвим на този терен. Защото обществото априори застава на страната на този, който дръзне да се изправи срещу цялата държава. А Борисов от години олицетворява държавата – най-корумпираната държава в Европа. Едва ли някой се съмнява, че по дирите на Йончева са пуснати всички кучета: служби, държавни структури и институции. Още повече, че същата Йончева извади на светло и шуро-баджанашките схеми в Хасково, след което започна да се разплита чорапа на „модела ГЕРБ“ в цялата страна. Как Борисов ще обясни в съда, че не защитава точно този модел? Получава се нещо като Давид срещу Голиат, колкото и клиширано да звучи. А хората винаги са на страната на Давид…

 Дали вече не се пишат писма от трудови колективи в подкрепа на Великия Кормчия? Пишат се естествено – това вече е партиен поминък.

                                                                                                                    Калин Петров

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/ioncheva-sreshtu-borisov–vlast-nad-propastta.html

Предишна статия

Ново обстоятелство има в историята около централата за преработка на биомаса в село Труд…

Следваща статия

Дай всичко и ще живееш!!!

Други интересни