„Не можем всички да напуснем България”

Автор: Няма коментари Сподели:

Добрата професионална квалификация задържа младите хора в страната и привлича чужди инвеститори. Репортаж на Андреа Беер от германската телевизия ARD за това как българският бизнес се бори срещу изтичането на мозъци.

Eine Frau auf dem Flughafen Fenster (Fotolia/HappyAlex)

Красен Кръстев ни развежда из шумното хале на фирма „Мекалит”. „Ето това ще е хладилник с марка „Miele”, казва той. „Мекалит” със седалище в Южна Германия произвежда освен хладилници и перални машини също и части за автомобилостроенето. Фирмата им в България се намира в индустриалната зона „Тракия” край Пловдив. Повечето от фирмите там са от чужбина – от САЩ, Япония, Канада, и най-вече от Германия – като “Либхер”, например, или споменатата вече „Мекалит”. Оборотът на фирмата се е повишил значително: от 2-3 милиона през 2013 година до днешните почти 9 милиона, казва Красен Кръстев доволно. Той хвали географското положение на страната в Югоизточна Европа, както и ниските данъци и заплати:

Има ли кой да работи в България?

Само след 5 до 10 години на българския трудов пазар ще липсват поне 400 000 души. И тъй като българите продължават да емигрират, а работещите в страната чужденци са твърде малко, изгледите за бъдещето не са никак розови. (08.09.2016)

Бягство или борба – изборът на българи и румънци

Новото българско преселение

Как да ги върнем в България?

„България е част от ЕС, страната е политически стабилна, има и надеждна валута. За млади кадри разчитаме на Техническия университет.”

Експерти и инвеститори често критикуват нивото на професионалното образование в България и липсата на подготвени кадри. Други проблеми са свързани с недостатъчната прозрачност при раздаването на обществените поръчки, както и лошата инфраструктура.

Работещ проект

„Знаем, че имаме много проблеми”, казва Пламен Панчев, чиято фирма стопанисва икономическата зона „Тракия”. Той е разработил нов бизнес-модел. Идеята му е да дава добро обучение на младите българи, да ги задържа в страната и така да привлича чуждестранни инвеститори към Пловдив. Проектът се подкрепя от общините от региона, многобройни професионални училища, Министерството на образованието и дори от някои неправителствени организации.

„Има вече  млади хора, които искат да останат в страната, а и заплатите междувременно са по-високи от преди. Но ако започнат да идват повече инвеститори от чужбина, ще трябва да им предлагаме достатъчно и добре обучена работна ръка”, казва той. Затова проектът се опитва да обвърже училища, заинтересовани фирми, държавата, университетите, та дори и детските градини в региона. „В околните села безработицата вече е намаляла чувствително”, казва Панчев гордо и споделя, че смята да използва и потенциала на по-отдалечени населени места – например като се предлагат социални жилища на работниците, субсидирани от държавата.

А работа има

Great Wall Motor Autowerk Bulgarien Lovech Lowetsch (Reuters)

Монтаж на автомобили във фабриката на Great Wall Motor Co. край Ловеч

Но и самият Панчев признава, че задвижването на подобен механизъм е твърде трудна работа. България си остава най-бедната страна в ЕС с безброй проблеми, включително и корупция. „Това обаче не е повод всички да напуснем страната”, казва един студент от град Пловдив. „Трябва да се направи всичко възможно, за да се възстанови доверието на хората във властта и в държавата. Аз следвам право и мога да дам за пример съдебната система в страната, която има много лоша слава. Мнозина я считат за корумпирана и некомпетентна и аз смятам да вложа усилия за промяната на тези две неща”, казва той.

„Истината е такава, че корупция има главно на политическо ниво – имам предвид при фирмите, които работят по държавни поръчки или имат досег с държавните средства. Но ние сме частна фирма, която работи за други частни фирми”, казва Красен Кръстев. Той, разбира се, гони печалба за фирмата, но е убеден, че носи и голяма социална отговорност, както казва самият той. Поне в халетата на „Мекалит” работа се намира предостатъчно…

  • Дата 20.12.2016

  • Автор Андреа Беер                                         http://www.dw.com/bg

Предишна статия

…ще продължи да прониква студен въздух!

Следваща статия

Защо бе убит руският посланик в Анкара?

Други интересни