НАТО пита кой в София спира поръчки за $80 млн за блока?

Автор: Няма коментари Сподели:

В централата на НАТО в Брюксел е получено съобщение, че поръчка за продукти на военни предприятия от България на стойност около 80 млн долара е спряна. Това станало по нареждане на Министерство на икономиката и Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките.

За скандала съобщи и телевизия BIT, която предаде, че е спрян кораб на пристанище Бургас.

От НАТО готвят официално запитване до София кой е разпоредил спирането на толкова важни доставки за блока.

Това съобщиха за Фрог нюз експерти от бранша. Според тях ставало дума за продукция по договори, най-голяма част от която се произвеждала в „Дунарит” – Русе.  Поради скандалите, които завихри самият министър Емил Караниколов и повдигнатите обвинения от прокуратурата на някои хора от ръководството, лиценза на предприятието за търговия с военна продукция бе замразен. 

Караниколов цял месец шикалкавеше, като се опитваше да оправдае абсурдните си решения с някакви нарушения от сорта на неспазени противопожарни изисквания и съхранение на готова продукция. 

Всичко това избледня, когато стана ясно, че Караниколов, както и други държавни институции обслужват интересите на фирма Виафот, която претендира, че е собственик на част от „Дунарит”. Медии и хора от ВПК смятат, че зад Виафот стои Делян Пеевски.

Караниколов твърдеше още, че държавата искала да помогне на предприятието и служителите като одържави завода. Номерът не мина. Спряната поръчка доказва обратното – опит за фалиране и заграбване на завода по криминален начин. В същото време създаването на пречки пред Кинтекс е удар  върху интересите на самата държава, която губи милиони от подобни действия. Въпросът е: Защо премиерът Борисов, главният прокурор Цацаров, ДАНС и други институции си затварят очите пред кримналните изпълнения. Освен ако не участват и те…

Ако проблемът с доставките за НАТО не се разреши час по-скоро, България може да предизвика скандал, който да ни коства много строги санкции.

Засега нито министър Караниколов, нито премиерът Борисов дават някаква нформация за разрастващия се скандал.

https://frognews.bg/novini/skandal-spirat-porachki-70-mln-kinteks-nato.html

Предишна статия

Цвета Кирилова става „премиер в сянка”

Следваща статия

До няколко дни от ДАНС ще бъде освободен шефът на дирекция…

Други интересни