Ако Цацаров беше главен прокурор на САЩ…

Автор: Няма коментари Сподели:

На повечето мобилни телефони падне ли батерията под 12% – почват да пиукат тревожно. Под 8%: в горния край на екрана светва червено – издъхвам. Българската прокуратура има 6% обществено доверие. Червено за опасност отвсякъде – нула внимание.

Вместо спешни мерки – окупация на държавата чрез тоталитарен, репресивен модел.

В България няма механизми за обществен и институционален контрол на държавното обвинение. Главният прокурор е недосегаем.  

 Необразовани и туземци от Африка, учени и гении, млади и възрастни, християни, мюсюлмани, юдеи и будисти от всички континенти се стремят към САЩ. Статистиката сочи: Населението на САЩ през 1940 г. е било 100 млн души. През 1969 г вече е 200 млн. През 2000 г. – 282,2 млн. 2016 г. – 323,4 млн. Голяма част от прираста се дължи на „новодошлите”. Те са хиляди всеки ден. Първите три причини мигрантите да желаят САЩ са: 1/ възможност за работа; 2/ върховенството на закона и доверие в правоохрантелните органи и съдебната система; 3/ възможност за развитие. Данните са от проучване през 2016 г. Хората искат работа, ред и спокойствие.

 В САЩ контрола върху спазването на законите и работата на правоохранителните органи е в ръцете на главния прокурор, който е и министър на правосъдието. Той обаче не е недосегаем. Напротив.

 Главният прокурор на САЩ се назначава с указ на президента на САЩ, но се утвърждава от Сената и носи отговорност пред двете нституции. Отчита се също пред тях. Отчетът е публичен. Оставката му може да бъде искана от президента и от Палатата на представителите. Причина за импийчмънт понякога може да е недоволство в малко населено място. Или неподходящо изказване, да не говорим за заиграване с политически партии.

 Няколко примера:

 – През 2007 г. генералният прокурор Алберто Гонсалес подава оставка заради критики, че е уволнил прокурори по политически причини. Достатъчни са били съмненията.

 – Майкъл Мукасей е генерален прокурор от 2007 г. до февруари 2009 г. Критикуван е за дружбата си с бившия комисар на полицията в Ню Йорк Бърнард Карик, разследван за корупция. Подава оставка.

 – През 2014 г. Ерик Холдер подава оставка като генерален прокурор заради протести по повод убийството на полицай от тъмнокож юноша във Фергюсън.

 – 2016 г. Лорета Линч отказва да повдигне обвинение срещу Хилари Клинтън за използване на личния си сървър за служебна кореспонденция като държавен секретар. Поискана,  подадена оставка.

 Четирима доказани професоналисти, спечелили знакови корупционни дела, за злоупотреба с власт и осъдени висши политици и чиновници. Платили цената на допуснати грешки, колебания и обществени обстоятелства.

 Как е в България.

 – 26 април 2013 г. Разговор в дома на Бойко Борисов в Банкя. Градският прокурор Николай Кокинов към Борисов за главния прокурор Сотир Цацаров: „Не ми се подсмихвай, ти си го избра”.

 – Месец май 2013 г. Пеевски завел Цацаров при Цветан Цветанов. Цацаров заварил Пеевски при Цветанов. Пеевски доведе Цацаров… Твърдения и отричания повторени много пъти. Причината: Пеевски представил Цацаров като най-подходящ за главен прокурор. Цветанов и Борисов се съгласили. Доган също.

 – Юни 2014 г. – Прокурори и барети нахлуват в офиси на фирми в сградата на КТБ. Трима са обвинени в готвено убийство срещу Делян Пеевски. Цветан Василев е обявен за организатор. Всичко това се оказва измислица.

Тогава прокуратурата повдига обвинение срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев.

КТБ е фалирана. Започва разграбването на активите на банката. Прокуратурата 3,5 години не реагира, с което подпомага процеса.

 – 2015 – 2016 г. – „Яневагейт” – Цацаров е споменаван многократно като част от управляващата тройка заедно с Бойко Борисов и Делян Пеевски.

 – Април 2017 г. – Сотир Цацаров се среща с бизнесмена Сашо Дончев в ЦУМ, в кабинета на бизнесмена и член на ръководството на БСП Георги Гергов. Избухва скандал „ЦУМгейт”. Цацаров набеждава всички, само той бил чист.

– 05.08.2017 г. Джоузеф Огъстин, вицепрезидент на вашингтонската консултанска компания JWI (Jefferson Waterman International) в интервю на Ралица Василва по телевизия BIT, отговаря на въпрос: „Кои са хората, които ще бъдат санкционирани в този случай?“

Дж.О.: „Двамата, ,които ще бъдат посочени в иска, което ще стане чрез фондацията „Ричардсън“ ще бъдат Делян Пеевски и главниятпрокурор Цацаров. Това са конкретните личности, които ще бъдат определени като тези, които са нарушили човешките права на Цветан Василев в много отношения”.

Частици от „творческата” биография на Сотир Цацаров. Срещу негови решения и действия се провеждат протести, подават се сигнали, отправят се питания в парламента, медии изнасят данни и доказателства за злоупотреба на прокуратурата със закона, сезирани са европейски институции – нулева реакция.

 Близо 1 млн българи са напуснали страната през последните 10 години – една седма от населението. Потърсилите късмета си навън са около 2,5 млн души по време на прехода. Бягат от неработеща съдебна система, лошо управление, корупция. Част от напускащите отиват в САЩ, където главният прокурор е досегаем. Тук не е.

 Уилям Вирт е бил главен прокурор на САЩ 12 години: от 1817 до 1829 г. Бил е и кандидат-президент от Антимасонската партия. Смятал, че масонството прокарва свои цели и интереси чрез политиката за сметка на обществото. Вирт успява да наложи важащото и до днес правило кандидатите за президент и висши магистратски постове да се издигат от широк кръг граждани, а не от комитет или организация. „Всеки, който влезе в управлението на държавата, в частнот на правосъдието, трябва да е одобрен от широки обществени кръгове, да е доказал, че работи за тях, да се отчита на тях и да носи отговорност пред тях”, – казва Вирт.

Президентът Джеймс Мънро (известен с „Доктрината Мънро” – въздържане от колонизаторски действия спрямо Латинска Америка, осгурил подкрепата за тази идея на Великобритания, Русия и Франция) казвал: „Когато законът е в ръцете на хора като Вирт, американците си лягат спокойни”.

 Разбирате ли, че с случаят с Цацаров дори не е просто перверзия, а престъпление към нацията. Пеевски го водил на оглед при Цецо. Цецо го представил на Бойко. Той го одобрил. При някакви условия, които се изпълняват и днес. Цацаров обаче вече е толкова силен, че се намърда сред тримата управляващи.

 Българските закони са в ръцете на Цацаров. Лека нощ…

Последният да изгаси лампата.

 ***

 Глас в българското тъмно: Изгасили снощи лампата, щех да ги бия после

                                                                                                                          Огнян Стефанов

 П.П. Да си зададем, макар и хипотетично, въпросът: Какво щеше да стане, ако Цацаров бе главен прокурор на САЩ?

Отговорът може да е, че милиони ще напуснат САЩ  и ще потърсят спасение другаде. А може да прибягнат до 2-та поправка на Конституцията за правото на оръжие. Описано е от Сър Улям Блекстоун така: Това е право в услуга на естествените права на самозащита, на противопоставянете на потисничество и на гражданския дълг да се действа съвместно в защита на държавата. Не, не става дума за саморазправа, а за отстояване на права и противопоставяне на потистничество. Казвам го, в случай, че прокуратурата реши да ми повдигне поредното обвинение, да ме следи и подслушва.

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/ako-tsatsarov-beshe-glaven-prokuror-sasht.html

Предишна статия

Прокуратурата охранява корупцията…

Следваща статия

Прокуратурата е рекетирала Цветан Василев, стана ясно от интервю на Люба Кулезич

Други интересни