ФЕОДАЛЪТ „ВЕОЛИА“: НАДУТИ СМЕТКИ, МЕНТЕ ТЕХНИКА, КЛИЕНТСКА АНГАРИЯ…

Автор: Няма коментари Сподели:

ВЕОЛИАВарненската топлофикация е монополист. Абсолютен. В града няма друг търговски субект, който да предлага услугата назовавана в просторечието парно.  Ако отидете на пазара да си купите круши,  ще видите ли  търговец, който продава един и същ сорт с едно и също качество  на някои клиенти по левче, а на други – по два лева? Звучи налудничаво, нали.

На пазара такова нещо е невъзможно. Но „Веолиа енержи” го прави и то успешно. Клиентите, обвързани  с топлинното счетоводство, хрантутещо паразитните фирми посредници,  плащат с 20-30-40-50 процента по-високи месечни сметки от онези, които са на старата система отчитане на кубик. В някои случаи разликата е в пъти! Фокусът тук е в софтуера: фактурите на топлинните счетоводители са неразгадаема енигма дори за специалистите. А става дума за загряване на вода.

Клиентът на „Веолиа” е като крепостен селянин.

Министерската наредба за топлоснабдяването № 16-344 не изключва възможността потребител от вход с топлинно счетоводство да премине на старата система на кубик.  Монополистът не го позволява. За отоплителен сезон 2014/2015 „Веолиа” (тогава все още под фирмата „Далкия”) милозливо „отпусна” типови договори за по-бедните, трудно насмогващи да се издължават по високите сметки. Плащане на квадрат отоплявана площ от жилището – по 3 левчета месечно.

За сезон 2015/2016 те набъбнаха на 4 лева и то при положение, че държавният регулатор ДКЕВР намали на два пъти цената на топлоенергията!

Типовият договор на „Веолиа” е истински шедьовър на монополния диктат и на юридическата казуистика с подвеждащите си клаузи. Стриктно фиксира куп права на продавача, а за купувача – само задължения. Мъглявите формулировки феодалът си ги тълкува така, че ви взема определената по квадратите месечна вноска, дори ако не сте имали парно. Парното при вас е пуснато да речем от 1 декември, но тъй като централата работи от 1 ноември във фактурата ви начисляват пълна месечна вноска за ноември. Простичко казано плащаш за нищо. Надвзетите суми щели да ви ги върнат след края на отоплителния сезон. Както виждате в дебелоочието си шефовете на топлоцентралата са стигнали до там, че на практика превръщат крепостните си (абонатите) в кредитори на „Веолиа”. По същество тези суми са давани по принуда безлихвен заем. Който може и да не ти върнат, ако стъкмистиката на топлинния счетоводител изкара превишено потребление. Колко му е.

Казано вкратце политиката на „Веолиа”, „насочена към клиента”, както дълбокосъдържателно се изразяват в централата, е досущ като политиката на селски бакалин.

В обезлюдените ни села купувачите са малко, от оборот печалба не се докарва, докарват си я от цените – те са по-високи отколкото в областния център. Има обаче разлика: селският бакалин работи на пазарен принцип, сиреч законно, а варненската топлофикация го върши незаконно като с юридическа еквилибристика и счетоводна гимнастика „надува” твърдо установената цена на държавния регулатор ДКЕВР. И то не само за парното.

Във фактурите на който и да е клиент от последните години се виждат две странни закономерности.

Първата: ДКЕВР многократно намалява цената на мегаватчаса – сметките за подгряване на водата за битови нужди растат. Втората: макар и с известни колебания вложената за подгряване на водата за битови цели енергия расте, въпреки гръмките приказки на ръководството за оптимизация, модернизация, икономии и пр. Сравнете: според фактура № 1001796256 за февруари 2012 г. за подгряването на един кубик вода топлофикацията е влагала 0.107188 мегаватчаса енергия; за същата цел според фактура № 10022429508 през юни 2015 г. е похарчила 0.1413307 мегаватчаса. С други думи е вложила над 30 процента повече гориво и то през лятото! Но това не е върхът. През ноември същата година според фактура № 1002502511 централата щедро е „изгорила” 0.1780284 мегаватчаса, а през следващия декември (фактура 1002488197) – 0.1945995 мегаватчаса!! Ум да ти зайде.

Разсипничество или шмекерска стъкмистика с изсмукани из пръстите числа?

Първото очевидно трябва да се изключи. Безумие е да прахосваш и то когато не си в цветущо състояние. За 2014, сиреч предната година, топлоцентралата е отчела 30 000 лв загуба. Но пък е правила благотворителни жестове. На 1 юни, деня на детето на 13 детски градини и ясли са поднесени в дар играчки. На тогавашния посланик на Франция са харизани 25 000 лева – пак с благотворителна цел. Последната подробност, разбира се, не се огласява. Родителите на малчуганите трябва да са благодарни за евтиния пиар. Но паричките и за играчките  и за французите са от надутите им сметки.

Феодалните босове, сиреч шефовете на „Веолиа” се опитват да внушават на простосмъртните си крепостни и на обществеността, че работят по европейски. Ако ги попитате какво общо има практикуваната от тях система на топлинно счетоводство с тази да речем в Германия, ще се позоват на споменатата вече Наредба на Министерството на енергетиката. Наредбата обаче не им пречи да вършат правонарушения. Общото събрание на входа може да реши едно, от централата да ви сервират друго.

А сега най-фрапиращото: във „Веолиа”, грубичко казано, не бръснат европейската норма. Става дума за абонатните станции.

Преди десетина години фирмата започна подмяната на старите, от Живково време съоръжения. Според стандарта на ЕС, приет от Република България, сиреч задължителен за страната, абонатната станция трябва да е снабдена с автоматична система за допълване с вода на вътрешната инсталация и с разширителен съд, който гарантира обезвъздушаване. Безопасността за потребителите на  абонатната  се доказва с 5 вида сертификати. Също задължителни.

Да, ама не. На снимката, която виждате, е металната табелка на абонатна станция модел „брутерм”, сериен № 00014, производство на софийската фирма БРУНАТА, монтирана в един от входовете на квартал Кайсиева градина. Монтирана е през 2013 г.  В полуизтритите надписи напразно ще търсите знака С€, доказващ годност и безопасност, удостоверяващ наличието на сертификати. Няма.

И  не може да ги има, тъй като не е снабдена с група за автоматично допълване, както се изразяват специалистите. Ако е само това. Опасни съоръжения от този тип са монтирани не само в Кайсиева градина. И последствията не закъсняха. Усетиха ги първи обитателите на последните етажи в топлофицираните варненски жилищни блокове. Влудяващо дразнещи шумове денем и нощем, пълни с въздух радиатори, студуване докато се извърши обезвъздушаване и допълване на системата с вода. Допълване на ръка. И това не се случва веднъж-дваж в месеца, а е почти ежедневие. Забележете,  старите абонатни от времето на Живков бяха снабдени с действащи системи за автоматично допълване – за разлика от новите „модерни” инсталации. Хитреците от феодалното имение с високия комин не пращат авариен екип, освен ако не им приплачеш или се озъбиш. Въвели са статута на отговорник на входа. Което означава, че обитателите му трябва да изберат помежду си съсед, който да отговаря за абонатната станция и в частност да обезвъздушава и допълва с вода вътрешната инсталация. Безплатно. Ангария. И тук въпросът е не само в нелепото положение да отговаряш за чужда собственост. Безотговорността на собственика на абонатната се заплаща от целия вход: някъде събират левчета за съседа-отговорник, а освен това растат и сметките за водата. При „модерната” абонатна всъщност не става допълване, а цялостно зареждане, след като водата от вътрешната инсталация се източи в мръсния канал. Оптимизация на европейско равнище. Но за цялата тази безобразна дивотия са си виновни абонатите на разпасания феодал, робуващи на робската нашенска психика, вместо да скочат протестно и да откажат избора на отговорник.

В писмо до клиент на „Веолиа”, дръзнал да задава неудобни въпроси и да сигнализира отговорните ни институции, директорът Благовест Начев откровено признава, че всичките абонатни станции на топлоцентралата са без автоматично допълващо устройство. Забележете – всичките.

Е, нека все пак да попитаме господин директора: няма ли поне една читава, безопасна абонатна?

И в крайна сметка има ли институция в тази държава, която да озапти вълчия апетит за пладнешко „скубане” на абонатите и да санкционира беззаконията на тази безобразна безотговорност?

 Аfera.bg

Бележка на АФЕРА:: Веолия е фирмата, която концесионира водата на София и обслужва Резиденшъл парк на Росен Плевнелиев. Случайност? Не мислим.                           http://afera.bg

Предишна статия

АВТОРЪТ НА „РОЯЛЪТ НА АНГЕЛА“ ВАСИЛ ПЕКУНОВ С НОВ РОМАН – „ДА ВЪРНЕШ ЛЯТОТО“! ИЗБОРЪТ ДА БЪДЕШ ВОИН НА СВЕТЛИНАТА Е ТВОЙ!

Следваща статия

ПРОФ. ЛЮДМИЛ ГЕОРГИЕВ ПОПРАВИ АВЕРА СИ…

Други интересни