ЧЕЗ СИ РАЗВЯВА БАЙРЯКА НА ГЪРБА НА „ЗЛАТНАТА КОКОШКА“ БЪЛГАРСКИЯ ПОТРЕБИТЕЛ…

Автор: Няма коментари Сподели:

През последните дни се появи информация, че енергийната компания ЧЕЗ е получила няколко оферти за продажба на бизнеса си в България. Компанията в момента е собственик на енергийната мрежа в Западна България, на ТЕЦ „Варна“ и на два ветроенергийни парка.

Междувременно централата на ЧЕЗ в Чехия се разтресе заради съдебно производство за корупция и стотици милиони изтекли в корупционни схеми на Балканите, вероятно и в България.

Виж тук: http://zpravy.idnes.cz/policie-vysetruje-korupci-v-cez-daz-/domaci.aspx?c=A170627_185222_domaci_hro

https://byznys.ihned.cz/c1-65786590-cesti-manazeri-cez-celi-v-albanii-obvineni-kvuli-nevyhodnym-smlouvam-s-vymahacskou-spolecnosti-a-poskozovani-akcionaru

http://www.info.cz/byznys/cez-ma-problem-policie-proveruje-proc-spolecnost-pred-lety-poslala-kosovskemu-lobbistovi-7-milionu-eur-12056.html

След разследванията на АФЕРА за ЧЕЗ, брилянтни източници на АФЕРА довериха, че в чешко-българска компания ограничили сайта АФЕРА, в рамките на централата и офисите, от страх, че и други служители ще решат да проговорят за схемите, непропорционалното разпределение на заплати „мениджър – подчинени“ и за това как се лъжат клиенти и представители на средния и едър бизнес.

ГДБОП, ДАНС, Прокуратурата, Министерство на енергетиката, КЕВР и Иконимическа полиция мълчат за данъчни, имотни заобикаляния на законодателството ни и крупни схеми, ощетяващи България и над 3 млн. българии само подпитват през подчинени  верни ли са фактите изнесени само от АФЕРА. 

В мениджърското управление на Компанията в България са 2-ма офицери от резерва на Чешката армия, финансист, подпомогнал прогонване на компанията от Албания и ПР специалист. А единственият инженер, освен че преди идването си в България е управлявал само себе си, сега се ползва основно от облагите на живот, който никога не би имал в родната си Чехия.

Фрапантно впечатление прави името на виден дългогодишен служител на бившето Енерго – Румяна Николова – Дойчева- Христова, която като ръководител на  Кабинет на и.д. на ЧЕЗ Разпределение и секретар на УС на Дружеството се разписва срещу 10 000 хил.лв. заплата и поне толкова годишни бонуси за предоставяне услуги за лобиране пред КЕВР – цена на ток, приети инвестиции и др. Освен служебен автомобил висок клас, тя се радва и на луксозни привилегии. Освен това Румяна Христова ръководи и дейността на ЧЕЗ ИКТ и като член на УС на това дружество, и доверено лице  г-н Петър Холоковски. Контролните органи, които засега се ослушват, е добре да проверят и дали Христова е закупила на изгодна цена два апартамента в „Люлин“, бивша собственост на ЧЕЗ.

И още нещо интересно за юриста по образование Христова – с личните препоръки на Душан Рибан и Холоковски, дъщеря и Мария Христова е назначена от няколко месеца в Дирекцията Човешки ресурси на ключова позиция.

Обществена тайна е, че от месеци ЧЕЗ само публикува обяви за работа, без да прави назначения по обявените позиици и уволнява, с няколко заплати обезщетение, неудобни експрети във всички звена.

Вместо да ангажира собствен капацитет, както се прави в другите енерго дружества, чешкият екип, заедно с Христова и Зорница Генова, като членове на ръководството на ЧЕЗ, сключват многомилионни договори с външни компании за ЕСКО услуги под ръководството на регионалния мениджър Карел Крал  и Душан Рибан, заместник-председател на Управителния съвет и Главен оперативен директор.            

Противно на намерението на чешко-българската компания ЧЕЗ, която действа като организирана група, от няколко месеца е създадена и нова компания – ЧЕЗ ЕСКО България. Нейна цел е допълнително възлагане на консултански услуги, близки до мениджърите.  Обикновено консултантите оставят „трудовете си“ във вид на хартиени отчети и дискове, а ЧЕЗ  би трябвало да „вкара това сиво вещество“ в практика, но уви това са празни и фиктивни действия, струващи милиони на българските потребители. Не е ясно къде са повечето от разработките, за които са платени десетки милиони евро, а в практиката са въведени нищожна част от разработките.

PR акциите на  ЧЕЗ, струващи милиони, упорито подкрепят и спортните усилия на инж. Пецка, който е голям хокеист, щедро плащайки на хокея в България – въпреки че това е един от не много известните на обществеността спортове и въпреки, че множество талантливи математици и ученици с профил на обучение пускат молби за стипендии – а техните молби остават на бюрото на директорката на комуникациите – Мария Дойчинова, която освен да бълва новини под формата на платени публикации, само инкасира поръчки за рекламни тениски, бележници, химикалки, флашки, докато служителите от аварийните екипи ходят вехти и с по най-много две оранжеви тениски, а в колите им няма гориво за обход на просеки и засегнани райони с аварии през зимата…

Томаш Пецка и Румяна Христова заздравяват не само българо-чешката дружба, но и легалните родни табиети за „бизнес“. Освен че му се продаде Шкода Фабия, за да има кола г-жа Пецкова, неговата любяща съпруга дошла с него за охолен живот в България, на наша сметка се заплаща и за обучението на невръстните му синове в Англо – Американското училище – едно от най скъпите училища в България. Заплаща се и на 100% наема на къщата му в затворен комплекс в Драгалевци , а това в пари прави много и над охолния живот афишран иначе от бивши мутри и топ бизнесмени. Заплаща се и горивото за автомобила на г-н Пецка за ежегодните екскурзии на неговата рода, както и на съпругата му из цяла България, докато българските мениджъри са длъжни да плащат от джоба си ако използват служебна кола за лични цели. Той разпола и с огромен бюджет „представителни” разходи за плащане на луксозни обяди и вечери предимно с чехи…

В същото време след  публикацациите в АФЕРА сред големите строители упорито се заговори, че договорите за присъединяване на най-големите  им обекти отлежават със седмици пред чехите, разследвани за измами в Албания и Румъния, като получаването на зелена светлина никога не е случайно…

И ако за тези мениджъри условията за живот в България са супер луксозни, то за 800 от работещите в сградата на Цариградско шосе не може да се каже същото. Хората многократно негодуват от невъзможните условия за работа. И текучеството точно от този офис е, меко казано, стряскащо. А сред брокерите в София се говори, че наемната цена за този офис също е стряскаща.

Логично е тези много апетитни активи да бъдат обект на сериозен интерес при една продажба. Тази продажба обаче се точи вече повече от година и сякаш на ЧЕЗ много не им се тръгва от България. И явно има защо – компанията продължава прехвърля част от управлението си на външни фирми, т. нар. аутсорсинг. Фирмите, разбира се, са чешки и все близки до компанията-майка.

Дружеството години наред прехвърля активи и техника на свързани свои компании, като чрез счетоводни машинации успява да обяви това за инвестиция в ел. мрежата. Така, съответно разходите отиват в цената на тока, плащана от всички потребители на ЧЕЗ, докато Зорница Генова и екипът и, като вестоносци, издълбават път до енергийния регулатор за лобиране в полза на това да се зачитат тройно надутите разходи в цената за повишение на тока.

През последните години компанията упорито твърди, че инвестира милиони левове в Западна България и подобрява електрозахранването. Факт, който е трудно забележим от обикновения потребител, дори обратното.

Ако в момента попитате който и да е жител на луксозните софийски квартали около Витошката яка, всеки ще каже, че има проблеми и смущения в електрозахранването. Последният пример за това бе бурята от началото на август в София, когато части от Симеоново и Драгалевци останаха с часове без ток и без яснота кога точно ще бъде възстановено захранването. Безкомпромисен удар в ковчега на ЧЕЗ бе и изказването на компанията от зимата на 2017 г., че снеготопенето е причина за спирането на тока по места в София. Все още това изказване буди насмешка и тежки подигравки сред повечето специалисти в областта на енергетиката.

Хората, които още помнят двата тежки протеста свалили Борисовото правителство, вероятно сега не знаят, че дори и аверът на Борисов – Димитър Стефанов– Кратиста, като представител на властта в притежаваните тогава 33 процента от българска страна, официално не е бил толкова облажен, предвид заплатите на сегашното ръководство, в което най-слабо платената водеща мениджърска заплата е над 7 бона. Справка: ПР Директор 7000 лв. без бонусите, Директор Регулаторни дейности и Член на Управителния съвет   – 9000 лв., Ръководител кабинет на Изпълнителен деректор и Член на съвета на директорите на ЧЕЗ ИКТ  – 10 000 лв.

Защо мълчат синдикатите? Защо мълчи Борисов?

Проблемите с доставката и подържането на нормално напрежение в мрежата  зачестяват през последната година. Масово хората се оплакват, че доставяния ток не отговаря на стандартите, вследствие на което или гърмят уреди и лампи, или не могат да работят нормално уреди заради ниския волтаж.

Именно заради смущения в захранването дори туристически обекти като Пещерата „Леденика“ се оплакват от проблеми с тока. Да, в планината не е лесно да се доставя електроенергия, но пък и не е нормално през две седмици да се сменят лампите, огряващи пещерата отвътре, а причина за това да е колебанието на тока, коментират работници там.

В ситуация без ток на бедния клиент му остава единствено: да се обади на кол центъра, откъдето да дойде малко светлина и да се изясни въпроса: „Кога ще ми бъде пуснат тока?“ Уви, рядко кол центъра знае отговора на въпроса, но все пак дава някакви обещания.

Недай си Боже пък клиентът да реши да поиска компенсации за спрян ток. Не е ясно дали някой е успял да се справи с тоновете хартия, които трябва да изпише до дузина институции, за да спечели битката с ЧЕЗ. И до момента чешката фирма не е компенсирала клиентите си заради некачествена услуга.

Впрочем, смущенията в тока не идват само по време на бури и форсмажорни обстоятелства. Всеизвестен факт е, че има цели квартали, предимно с малцинствени групи, които не си плащат тока. Всички помнят случаите с частното Енерго в Самоков, за което разказаха телевизиите. Има подобни частни инициативи и в Дупница, и в много други населени места. И те все са на територията на Западна България. Обаче така и през годините досега все не разбираме от ЧЕЗ дали е подобрило събираемостта на сметките си за ток в тези квартали, ако там изобщо достигат сметки за ток, де…

Обслужването на клиентите на ЧЕЗ също е „запазена марка“ за дружеството. Може доста да се почака за нова партида за ток, ако обектът не е в София. Ако пък искате прокарване на кабел до имота си, трябва да сте бил богоизбран, за да се случи това за по-малко от година. Дори и да си успял все по някакъв начин да имаш електрозахранване, то не е ясно в кой момент ел.техниците ще дойдат да ти разбият собственото табло, за да проверят показанията на уредите. Да, разбиват го, защото „колегата по обект бил в отпуска, а най-близкият човек с ключ бил в Трън“, например, обясняват потърпевши.

В момента за присъединяване към ел.мрежата само документите се оформят за минимум 5 месеца. В този срок задължително поне 10 пъти бъдещият абонат си троши нервите в някой от центровете на ЧЕЗ. Все пак щом вече е одобрено присъединяването и кабелът е прекаран, се чака поне още месец за монтаж на електромер. Системата е почти същата, както при соца се чакаше за прекарване на телефонен пост, обясняват запознати с процедурата.

Факт е, че групата на ЧЕЗ в България е под особен обстрел още от протестите заради високите цени на тока от 2013 г. Тогава Държавната комисия за енергийно и водно регулиране откри редица нередности в управлението на ел.мрежата на територията на ЧЕЗ. Оказа се, че компанията и тогава е възлагала редица дейности на свързани с нея компании, без да обявява за това обществена поръчка. Бяха открити от прокуратурата 143 договора за такава дейност, като някои бяха за стотици милиони лева. Обикновено схемата бе следната: двете енергийни дружества „ЧЕЗ РазпределениеБългария“ и „ЧЕЗ Електро България“ са сключвали договор директно със „сестринската“ компания „ЧЕЗ България“ без обществена поръчка.

Другото сериозно нарушение бе, че ЧЕЗ не е спазвала изискването да отчита на 30 дни електромерите на потребителите си, както изисква закона. Малко преди това ЧЕЗ бяха поискали да започнат на три месеца да измерват електромерите на хората, но ДКЕВР набързо прекрати тази практика.  Дружеството още тогава бе уличено,   че  при подмяна на електромерите не съставя констативен протокол със старите показания на уреда.

Неслучайно през февруари независимата синдикална федерация на енергетиците към КНСБ започва подписка и подготовка за стачни действия в ЧЕЗ. Недоволството беше заради ниското заплащане и лошите условия на труд в ЧЕЗ. Те искаха да стачкуват за парите си, за липсата на достатъчно служебен транспорт и безобразните условия на труд. Средната брутна заплата на заетите в сектора у нас в момента е около 1700 лева, в ЧЕЗ обаче хората получават средно под 1400 лева. Според експерти ръстът на заплатите в ЧЕЗ изостава значително и възнагражденията са с около 300-500 лева по-ниски от тези в други енергийни компании, като само през 2016 година са напуснали над 260 души, а от тогава броят им се е удвоил. Тогава Божидар Митев обяви, че ЧЕЗ не спазва инвестиционната програма, одобрена от КЕВР и 30 на сто от поетите ангажименти за миналата година не са изпълнени.

Главният оперативен директор в „ЧЕЗ Разпределение“ Виктор Станчев посочи, че колективният трудов договор се спазва от страна на дружеството, но фактите сочат друго.

Всичките тези нарушения и отнемането на лицензията бяха потулени и отшумяха с времето… А ЧЕЗ ГОТВИ УДАР С АРБИТРАЖ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ ЗА МИЛИАРДИ ЛЕВА!

Иван ИВАНОВ от КЕВР спи. 

Спи и енергийната министърка Теменужка Петкова.

Нечо Огнянов, енергиен експерт             http://afera.bg                                           

Предишна статия

Велизар Енчев: Борисов и Радев полегнаха пред Макрон

Следваща статия

Посещението на френския президент Еманюел Макрон в нашата страна

Други интересни