Конгресът на САЩ приема резолюция за увеличаване на санкциите спрямо Русия…

Автор: Няма коментари Сподели:

Конгресът на САЩ приема резолюция за увеличаване на санкциите спрямо Русия, заедно с Иран и Северна Корея и вероятно президентът Доналд Тръмп ще я одобри. 

Законопроектът, приет от Камарата на представителите с преобладаваща и двупартийна подкрепа, преразгледа даването на известна свобода на действие на енергийните компании, участващи в съвместни предприятия с Русия. Законопроектът отнема правомощията на президента да спре санкциите, освен в конкретни случаи. Тъй като всяко сближаване с Русия ще трябва да включва суспендиране на санкциите, това ефективно отнема огромен контрол върху отношенията между САЩ и Русия от ръцете на президента и го прехвърля на Конгреса. 

Това не е безпрецедентно. Конгресът направи нещо подобно с Иран по време на президентството на Барак Обама. Новите санкции главно затягат съществуващите такива и ги разширяват към съвместни енергийни предприятия. Трябва да се помни, че санкциите са наложени на Русия през 2014 г. в отговор на анексирането на Крим в Украйна от Русия. По това време имаше искания Западът да предприеме някаква военна операция в Украйна, за да блокира Русия. 

Санкциите бяха приети като по-скромна алтернатива. В известен смисъл те са само жест, като санкционират отделни лица и отделни компании, а не Русия като цяло. Разбирането на Запад беше, че това е знак за волята на Запада. Това, за което беше подаден сигнал на Русия, беше липсата на воля. Нито една от страните дори не помръдна и санкциите преминаха от междинна стъпка към постоянна реалност. 

Това, което прави този нов законопроект за санкциите, доколкото засяга Съединените щати, е, че ги заздравява, като се занимава с най-чувствителната на натиск точка в Русия: енергийната индустрия. Руснаците не гледат на Украйна като на изолиран въпрос. Те видяха в различните цветни революции в бившия Съветски съюз оркестриран опит на Запада, и по-специално на Съединените щати, Русия да бъде заобиколена от враждебни правителства. Те видяха правителството на САЩ да действа чрез неправителствени организации, за да организира политически движения под прикритието на демократизацията, с цел да подкопае руската национална сигурност. 

За Москва Украйна беше мястото, където се случваше най-важното нахлуване на САЩ и Европа в руската сфера на влияние. Руснаците твърдяха, че тези НПО манипулират изборите и политическите системи в целевите страни. Руснаците не поддадоха поради санкциите – това би довело само до окуражаване на Съединените щати. Вместо това те решиха да направят това, в което обвиняват Запада, че го прави в тяхната сфера: Те атакуваха западните политически процеси. 

Руснаците нямаха възможността да организират проруски неправителствени организации с реална стойност на Запад. Те решиха да реагират по много различен начин, като използват социални медии, хакерство и по-конвенционални кампании за дезинформираща информация. Целта, както във всички подобни кампании, беше да се повлияе на целевата политическа система или, ако това не бъде постигнато, да я дестабилизира. 

Руснаците, разбира се, ще отрекат това, точно както Западът ще отрече, че използва НПО за стратегически цели. Въпреки това, когато се отдръпнете и видите как руснаците разглеждат поведението на Запада в Украйна, и вземете предвид, че те трябва да отговорят на това и на санкциите, кампанията за дестабилизация и дезинформация е логичният резултат. Сеитба на хаос Този вид кампания има дълбоки корени в съветската история под правилото на размирици и пропаганда, или „агитация и пропаганда“ (агитпроп). 

Съветите щяха да изпратят агенти, за да наемат значителни фигури, които да въведат в действие организации, състоящи се от това, което Ленин нарича “полезни идиоти” – хора, които действително вярвали в пропагандата. Чрез това се надявали да оформят политическия дискурс – и с късмет, правителствата – в посоката, която искат. Ако не успеят, те се надяват да създадат напрежение и дори хаос в някои страни. 

Владимир Путин видя в подкрепата на САЩ за правата на човека и демократичните сили преди всичко американската версия на „агитпроп“. Той трябваше да отговори, но отговорът му не беше традиционен. Това включваше агитация в интернет, кражба и фалшифициране на електронни документи и тихо наемане на тайни лица за влияние. Трябва да помним, че един от най-славните трикове на Съветския съюз беше да създаде проект, от който да изглежда, че някой, който не иска да има нищо общо със Съветския съюз, всъщност е работил за тях, оставяйки жертвата дискредитирана. 

Дали Тръмп или някой от неговите служители са свързани с тази операция? Не знам, но знам, че е възможно и някои да са и е възможно руснаците да са го направили. Западните кампании за дестабилизация, изградени върху неправителствени организации, чиито членове не забелязват стратегическата цел, на която служат, напълно и искрено се съсредоточават върху моралното им търсене. Руските операции създават огромна сфера на несигурност по отношение на истината. 

В интернет те създадоха свят на объркване и обвиха политическата система със сходна несигурност. Трудно е да си представим, че имат контрол над Тръмп, защото ако разполагаха с достатъчно информация, за да го контролират, щяха да го защитят от всякакъв намек за връзка с Русия. Има твърде много пътеки, водещи от руснаците до Тръмп, за да се повярва, че го имат. Телефонните обаждания и срещи нямаше да се проведат и нямаше да има контакти с неговия персонал. 

Но може би руснаците стават тромави и може би се опитват да дискредитират американски президент. Най-малкото те се надяваха да предизвикат движение в Съединените щати, което да види Русия като съюзник, и да сложи край на американския натиск върху тях. Не ги интересува кой е избран, стига този човек да е бил осакатен от самото начало – Клинтън чрез хакерски имейли, Тръмп чрез случайни контакти на членове на екипа му с руснаците. При „агитпроп“ действителното влияние е желателно, но понякога е достатъчно да се създаде недоверие вътре в целевата страна. 

Важното за Русия е дали резултатът помага за постигането на нейните цели на външната политика. Бутонът за рестартиране Възможно е руснаците да са искали Тръмп да стане президент, очаквайки, че ще въведе по-мека позиция по отношение на Русия. Или може би те са искали да дестабилизират САЩ, като направиха да изглежда така, все едно те са послужили като средство за превръщането му в президент. 

В този лабиринт от огледала, кой може да каже? Но каквото и да правят, то има очевиден край. Първо, руснаците искаха санкциите да бъдат премахнати, за да се премахне малка част от техните икономически проблеми. 

Второ, те искаха САЩ да спрат да подкрепят цветните революции в бившия Съветски съюз и дори да не фантазират за разиграването на една такава в Русия. И накрая, искаха Съединените щати и Западът да признаят руска сфера на влияние в бившия Съветски съюз или поне в по-голямата част от него. Те успяха да създадат недоверие. 

Но с приемането на този законопроект има първите признаци, че те са се провалили не само в това постоянно да дестабилизират Съединените щати, но и в постигането на своите външнополитически цели. Вместо това те предизвикаха масирана системна реакция, като Конгресът гласуваше преобладаващо за проектозакона, а на Тръмп не му остава друг избор освен да го подпише. Демократите го подкрепиха, защото поеха властта над отношенията между САЩ и Русия отделно от президента и дадоха на Конгреса степен на контрол. Републиканците гласуваха, защото не можеха да изглеждат меки към руснаците. 

Президентът ще го подпише, защото всички разследвания на генерирания от Русия хаос повдигнаха въпроса за неговото съучастничество с Русия, а ветото би било политически несъстоятелно. Законопроектът оставя Русия в по-лоша позиция отпреди. 

Санкциите се простират до най-уязвимата точка на Русия: те правят американското участие в руските енергийни проекти – и във финансите – още по-трудно. Важно е, защото одобрението на Конгреса е необходимо за премахването им, но те вече са установени. САЩ не елиминираха неправителствените организации в периферията на Русия и със сигурност не признаваха нищо относно руската сфера на влияние. 

Най-важното е, че законопроектът доведе всички заедно до нещо, което руснаците не искаха: подозрение и враждебност към Русия. Не е честно да се каже, че този гамбит е избухнал в лицето на Путин, но той изпари в САЩ голямата подкрепа за сближаване с Русия. Групата в Демократическата партия, която подкрепя общуването с други нации, изключи Русия. Фракцията в Републиканската партия, която иска разбиране с Русия, е с вързани ръце и живее в атмосфера на подозрение. 

Русия, след като е изиграла хода си, сега трябва да преосмисли икономическата ситуация в своята страна, много по-мрачна реалност, отколкото да манипулира света. Тези, които вярват в огромни конспирации, пропускат истината, а тя е, че трудно се манипулират и контролират милиони хора. 

Хората са непокорни и дори когато не виждат през теб, те са склонни да отидат в неочаквана посока. „Агитпроп“-ът е по-добре за дестабилизиране на целта, отколкото при създаването на стабилна клиентска държава или съюзник. Безкрайните огледала на шпионския роман са склонни да объркат колкото шпионите, толкова и целите. 

В крайна сметка никой не знае точно какво се случва и често инженерите на манипулацията забравят първоначалния си замисъл. Каквото и да е намерението на цялата пропаганда в интернет, на всички хаквания и на всички срещи, руснаците се връщат там, откъдето започнаха, с изключение на това, че сега излизането е по-трудно, отколкото преди. Тяхното усилие ще остави дълготраен белег върху американското общество и ще опетни неговия президент, но републиката ще оцелее. 

Сега на ход са руснаците. Дали те смятат, че това развитие е неуспех, е неясно. Дали те ще държат Путин отговорен е несигурно. И дали някой в САЩ иска да докосне носещата опасен заряд Русия е съмнителна. 

Германците изразиха загриженост за санкциите от страна на САЩ, но воюват с Великобритания на запад, Полша на изток и Съединените щати навсякъде. Следващият ход може да бъде заглаждане на отношенията на Германия и Русия, но това е огромна крачка за Германия с много неясни предимства. Междувременно Русия трябва да има предвид студа, идващ отвън и особено отвътре. 

БГНЕС ————                                                   Джордж Фридман, „Геополитикал фючърс“.

Прочети още на:                              http://www.bgnes.com/bez-filtyr/bez-filtyr/4526169/

Предишна статия

Борисов: Загубихме президентските избори, защото не искахме да ги спечелим!

Следваща статия

Тръмп ще подпише закона за засилване на антируските санкции

Други интересни