ПРЕДСТОИ ПАТРОННИЯ ПРАЗНИК НА ХИСАРСКАТА ЧЕРКВА „СВЕТИ ПАНТЕЛЕЙМОН”

Автор: Няма коментари Сподели:

     С  голямо нетърпение хисарчани и гостите на града очакват 27 юли 2017 година – деня, в който се празнува патронния празник на църквата „Свети Пантелеймон”.  Тя е построена през 1889  година. Зографисана отново  през годините 1999 -2004 година, тя привлича хиляди гости  всяка година, които се възхищават на картините от евенгелието.

Този път  честването  на годишнината е свързано със свещените за всеки християнин части от ризата и покрова на Света Богородица и мощи от Свети Пантелеймон.

    Донесени от Атон – Гърция, те са в църквата „Св. Марина” в Пловдив, но специално за празника ще бъдат в хисарската църква и  цял ден вярващите ще могат да се докосват до тези свети реликви.

     Очакват се гости от манастири и църкви от цялата страна.  Това ще бъде ден, в който градът ще бъде благословен от песнопенията на иконом Александър Палазов – свещеник в църквата „Св. Пантелеймон” и гостите му – колеги от други църкви. Дядо Сионий, дядо Арсений и други високи гости ще допълнат с висок  православен дух района на църквата.

    Няма съмнение, че за да дойдат мощите и части от ризата и покрова на Света Богородица в Хисаря, това е оценка за работата на църковното настоятелство и доказателство, че църквата става все по – известна като религиозен обект за туризъм в цялата страна.

    Предвидено е да има водосвет. 

 Тържествената литургия ще започне в девет  часа на 27 юли.

                                                                                                                          Тракийски Cвят

Предишна статия

Сега погледнете картинката…

Следваща статия

Николай Хаджигенов: Прокуратурата защитава Пеевски

Други интересни