СЛЕД ИНСТРУКЦИЯ ОТ БЕЛИЯ ДОМ БОРИСОВ ПОИСКА ЕС ДА Е КОЛЕКТИВЕН ЧЛЕН НА НАТО…

Автор: Няма коментари Сподели:

Преди година бившият конституционен съдия Георги Марков сервилно обяви, че Борисов е най-силният политик на прехода и ще е в интерес на държавата, ако до обяд работи като премиер, а следобед се труди като президент. В резултат на което заклетият седесар вече е горд депутат на ГЕРБ. С което доказа проверената истина, че системната сервилност към силните на деня винаги се възнаграждава.

Тези дни герберският депутат има сериозен проблем със своята идентичност. Защото в същото похвално слово за Бойко Борисов Марков предупреждава, че Европа ще стане Съединени европейски щати, в които страните ще са с ликвидирани държавни граници и заличена национална идентичност. Но в третия си премиерски мандат кумирът на Георги Марков прави точно това, срещу което подопечният му депутат яростно се бори.

Кипърското издание „Famagusta Gazette“ ни информира, че българският министър-председател предложил Европейският съюз да стане колективен член на НАТО. Той представил идеята си на срещата на върха на ЕС в Брюксел в края на юни т.г., като заявил това:

„Така ЕС ще може да предоставя два процента от бюджета си за отбрана и заедно с НАТО да постави приоритети за развитието на въоръжените сили на държавите, според заплахите към всяка страна. Страните-членки на ЕС ще се чувстват спокойни и никоя държава няма да изразходва много пари“…

Какво предлага Борисов? И негово ли е предложението или той просто е пощенски гълъб на Големия брат отвъд Атлантика?

В НАТО членуват 29 страни: САЩ, Канада и двадесет и седем държави от Европа. Военният бюджет на пакта за 2017 г. е малко над 1.29 милиарда евро. САЩ е най-големият платец, като осигурява 22,14% от годишните средства на съюза. Германия е на второ място с 14.65%, следвана от Франция – 10.63 на сто и Великобритания – 9.85%. Приносът на България е около 0,32 на сто от общия бюджет на Алианса.

На срещата в Уелс през 2014 г. членките на НАТО решиха да увеличат бюджета си за отбрана до 2% от своя Брутен вътрешен продукт. За България това е почти непосилно упражнение, тъй като едномилиардният й военен бюджет ще набъбне с поне още 200 млн. лева.

По-опасни са обаче геополитическите последици от колективното членство на ЕС в НАТО, тъй като то предполага доброволен отказ от държавен суверенитет и колективното му делегиране на Белия дом.

По устав НАТО е многонационална организация за защита, но на практика е американска собственост, насочена срещу Русия и всяка страна, дръзнала да отхвърли долара като платежно средство или да продава нефта си на недолюбвани от САЩ режими. При необходимост щатската бойна машина дисциплинира непослушни държави като Ирак, Либия и Сирия.

През 2003 г. САЩ и Великобритания погазиха международното право и атакуваха Ирак, без легитимна резолюция на СС на ООН. Операцията „Шок и ужас“ отвори портите на ада, взриви Близкия изток и роди Ислямска държава, окървавила Европа със серия от самоубийствени атентати.

НАТО-вски страни носят главната отговорност и за агресията срещу Либия, извършена от Франция и Великобритания и подкрепена от ВМФ на САЩ в Средиземно море. Резултатът е налице – след като падна либийската преграда срещу бежанците от Северна Африка, стотици хиляди дебаркираха в Италия. Така НАТО докара тероризма в Европа. За което приживе многократно предупреждаваше зверски екзекутирания либийски лидер Муамар Кадафи.

Колективното еврочленство в НАТО е мъртвородено и от международно-правна гледна точка, защото в ЕС има държави, които не са в пакта. Как членуващите в ЕС Австрия, Швеция и Финландия ще бъдат накарани да влязат в НАТО, след като техните конституции не го позволяват? И някой вярва ли, че Ангела Меркел и Еманюел Макрон ще приемат германската и френската армии колективно да минат под командването на НАТО, където първа цигулка свирят американски генерали и адмирали?

Българският премиер очевидно си вярва, без да си дава сметка какви подводни камъни грозят европейския кораб с колективното членство в НАТО.

Проследим ли военните инициативи на Борисов в третия му мандат, ще си спомним, че на 5 юни т.г., на форум за бъдещето на България в ЕС, в компанията на Сергей Станишев и Симеон Сакскобургготски, той внезапно бе осенен от идеята за обща европейска армия.

Ако колективно членство в НАТО е родено от ястребите във Вашингтон, мечтаещи да хвърлят за втори път германци и французи в кръстоносен поход срещу Русия, общата европейска армия първо изскочи от устата на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. През пролетта той се обяви за създаване на европейска армия, която щяла „да помогне за формиране на обща външна политика и политика на сигурност, а също и за носене на отговорност за събитията в света“. По този начин Европа би дала на Русия да разбере, че „сме сериозни в отстояването на ценностите на Европейския съюз.“

Подведен от съпартиеца си в ЕНП, който при всяка среща целува Борисов по Брежневски, премиерът ни поиска да блесне като евростратег. Ала на 10 юни бе попарен от германските си покровители.

„Няма да има европейска армия, ще останат въоръжените сили на държавите и националните парламенти сами ще решават в какви операции да участват техните войници“, заяви германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен. И поясни, че референдумът във Великобритания и президентските избори в САЩ са отворили очите на Европа, че европейците ще поемат сигурността в собствените си ръце, че ЕС не се конкурира с НАТО, но се налага създаване на европейския команден център в Брюксел…

Всъщност германката дипломатично каза, че в Брюксел ще има не само НАТО-вски щаб, но и Европейски военен център, тоест ЕС ще конкурира НАТО. И никой да не храни илюзията, че Европейският съюз ще зависи от настроението на всеки нов обитател на Белия дом и от послушните му братовчеди в Лондон.

На този фон идеята за колективно еврочленство в НАТО е толкова абсурдна, колкото налудничаво бе предложението на Соломон Паси НАТО да получи Нобелова награда за мир.

Понеже живеем във времена на тероризъм, локални войни и глобални заплахи, динамиката на премиерските изхвърляния за ЕС и НАТО започва да ме плаши. Боя се, че скоро Борисов ще поиска и ООН да стане колективен член на НАТО, в Европа да няма държави и всички да сме колективни граждани на ЕС. А защо не и колективни американски колонии?

ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ                                                 ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ              http://afera.bg

Предишна статия

Полк. Николай Марков

Следваща статия

РЕПУБЛИКАТА НА АПОСТОЛА

Други интересни