Защо България създава пречки? Това ли е начина да се „подпомогне“ туризма?

Автор: Няма коментари Сподели:

Д-р Костадинов от Възраждане: Защо България създава пречки? Това ли е начина да се „подпомогне“ туризма?

От няколко дни правителството в оставка заговори за туристическия сезон. Докато в съседна Гърция например, всичко вече е подготвено и ясно, то в България тепърва започва да се уточнява.

Противно на очакванията на заетите в туризма, България да бъде представена на туристите като безопасна дестинация, правителството в оставка вчера отново реши да удължи епидемичната обстановка.

Така, освен неяснотите кой ще се погрижи за туристите, ако се разболеят от COVID 19, къде ще пребивават по време на боледуването си и ще им струва ли нещо и евентуално колко престоят и лечението, те вече знаят, че тук има епидемична обстановка, което превръща страната ни в по-опасно място от съседна Гърция, например.

Показните срещи с туристическия бранш са поредната ПР акция на правителството в оставка, която би трябвало да покаже, че се работи за туризма. Въпреки изнасяната в медиите информация, че всичко ще е наред по време на туристическия сезон, нагласите на бранша са различна и там притеснението е огромно. То е породено от неяснотите и от усещането, че се работи, за да бъде тотално смазан туристическия бранш с решения, взети набързо и както казва народа – на изпроводяк.

Да не говорим, че думата туризъм изобщо не се срещаше в публикуваната работна версия на “Плана за възстановяване”. Отсъстваха проекти в Туризма като засегнат бранш. Парите, които трябва да получи България по „Плана за възстановяване“ са предназначени за възстановяването на най-тежко засегнатите сектори. Това означава ли, че държавата дори не разпознава туризма като засегнат бранш и се налага намесата на професионални организации, за да бъде коригиран този пропуск на правителството?

„България има нужда от подходяща реклама като туристическа дестинация. Тя, освен като безопасно място за туристите, трябва да представя възможностите за културен, етнографски, селски, планински, морски, винен туризъм и др. Необходимо е развитие на туристическите обекти и облагородяване на средата около тях, с което ще се подобри и достъпа. Много от хората в малките населени места могат да се препитават с приходи от туризъм, но от години не се прави нищо, за да бъдат развивани като туристически дестинации. Родината ни има потенциал на туристическа дестинация, който не е развиван пълноценно. Днес предизвикателствата пред туризма в България са големи, не само защото не се действа адекватно, а защото също като в здравеопазването и образованието, виждаме по-ясно проблемите, които не са решавани през годините. 

Закъснелите преговори и “решения на коляно” няма да доведат до добри резултати в сектора, в който знаем, че заетостта е една от най-високите. Едно от ясните нещо в тази ситуация е, че хората в туристическия бранш могат да се ваксинират. Част от тях може и да нямат желание да ползват ваксина за COVID 19, за която както знаем ваксинирания подписва информирано съгласие, с което сам носи отговорност. Това ли прави правителството за туризма? Поставя работещите в сектора пред избор – ваксина или безработица? Ние от Възраждане настояваме за пълно премахване на всякакви ограничения за преминаването на границата на България и за пълна нормализация на живота.

В началото на годината, при посещението на Възраждане в Министерството на здравеопазването ни уведомиха, че няма национален орган, който да анализира ситуацията и да се занимава с епидемията от COVID 19, а всичко се свежда до наднационално ниво. Тогава защо България създава пречки и усложнява достъпа до страната ни?  Преди дни пътувах до Македония, в която влязох и излязох без изискване да представя здравен документ. За да влезеш в България днес се изисква отрицателен PCR, ако нямаш такъв – имаш 24 часа да си го платиш сам и да го предоставиш в РЗИ. В противен случай си под карантина. Скоро ще има още няколко начина за влизане на туристи в страната, които на фона на съседни държави, които отварят границите си и допускат туристите без ограничения, поставя българския туризъм в неизгодна позиция. Защо България създава пречки? Това ли е начина да се „подпомогне“ туризма? Оставям отговора на вас.”, добави още д-р Костадинов.

            С уважение,

                                Екипът на Възраждане

Предишна статия

Медът е натурално течно злато, естествен елексир на живота!

Следваща статия

Забравените истории на България! Тридневната епопея край Сливница записва една от най-славните победи във военната история на съвременна България!

Други интересни