В йерархията на духа и културата първенци не са политиците…

Автор: Няма коментари Сподели:


В йерархията на духа и културата първенци не са политиците, а рицарите на буквите. Такъв рицар може да бъде и всяко будно българско дете. Всички ние имаме една родина – България! 

Съдбата отвежда мнозина далеч от нея, но винаги има една незрима родина, която всеки отнася със себе си където и да отиде. С тези думи започна словото си президентът Румен Радев, който участва в честванията в столицата по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, предаде репортер на БГНЕС. 

Думите са в нас и ние сме в думите. Те нас обръщат и ние тях обръщаме, перифразира президентът думите на Апостола „времето е в нас а ние сме във времето; то нас обръща и ние него обръщаме”… 

Българският език е нашата щастлива орис по рождение. В тежки времена, той е червената нишка към свободата. Езикът ни вдъхновява и езикът ни утешава. Когато духът линее и езикът страда с нас. 

Страда от правописа ни, губят се от речника му важните думи, страда граматиката, като в запустял дом в него се заселват неканени чуждици, каза Радев и продължи: Но езикът на Вазов и Михайловски, на Алеко и Гео Милев, на Вапцаров и Валери Петров няма да загине. Той ще надживее невежеството и експериментите на неразумните юроде, които не умеят да боравят с думите. Защото винаги ще има милиони хора, които тук и далеч от родината, ще пишат и дишат с ритъма на българския стих, ще играят с думите и ще сънуват на български, заяви президентът. 

Светът се променя. България днес се простира на пет континента, защото наши сънародници са отнесли със себе си частица от българския език по всички кътчета на планетата. Този език е онази безценна нишка, по която те винаги могат да намерят пътя към своя дом. Думите са нашият общ капитал. Нека ги пазим, защото и те ни пазят. Честит празник, скъпи деца, ученици, учители, родители, артисти. Честит празник, скъпи българи, заключи държавният глава Румен Радев.

На официалното честване на празника пред сградата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” присъстваха патриарх Неофит, председателят на парламента Димитър Главчев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, културни дейци и общественици, деца от софийски училища, много учители и родители.

Прочети още на: http://www.bgnes.com/bylgariia/obshchestvo/4511587/

Предишна статия

Тръгвам срещу мафията, защото тя окупира първо управлението, а след това страната…

Следваща статия

В СТЕНОГРАМАТА “КТБ” ЩЕ ЧУЕТЕ ЗА ДРУГА БАНКА…

Други интересни