ПОБЕДИТЕЛИТЕ ОТ КОНКУРСА „ 15 ЛАЛЕТА”!

Автор: Няма коментари Сподели:

    От 28 до 30.ІV.2017г. се състоя петото издание на Националния конкурс  за изпълнители на популярна песен„15 лалета“, който се проведе под патронажа на Вицепрезидента на Република България  г-жа Илияна Йотова, и който е част от календара на Министерство на културата. Организатор на конкурса е Сдружение “Петнадесет лалета” със съорганизатори:

Община Хисаря, Народно читалище “Иван Вазов”, гр. Хисаря, СУ “Христо Смирненски”,  гр. Хисаря, ОУ „Климент Охридски“ – гр.Хисаря

     По време на трите конкурсни дни през сцените на конкурса преминаха 221 индивидуални изпълнители, 22 вокални формации и 14 дуета и триа – общо 431 участници с 583 изпълнения от 86 населени места, представители на 89 музикални педагози от всички краища на България. Събитето беше лично уважено от своя патрон г-жа Йотова, която даде изключително висока оценка на организаторите и изпълнителите.

Конкурсът се проведе в три направления:

  • „Петнадесет лалета“ (свободна програма – изпълнение на една българска и една песен по избор);

  • „С песните на Мими и Развигор“ (изпълнение на песен от репертоара на Мими и Развигор и песен по избор);

  • „Ние и песента“(раздел за нови аранжименти на песни от репертоара на Мими Иванова, или създадена от Развигор Попов за друг изпълнител);

Участиниците бяха оценявани от жури в състав:

Председател  Мими Иванова – една от емблематичните поп и рок изпълнителки, почетен грагданин на гр.Хисаря,

Членове:

  • Маргарита Хранова – една от най-видните поп изпълнителки;

  • Петър Алексиев – музикант, композитор и аранжор, двукратен носител на награда Grand prix през 2013г. и 2015г. в направлението за нови аранжименти „Ние и песента“ в І и ІІІ издание на конкурса;

  • Валери  Костов – музикант, композитор и аранжор;

  • Христина Янкова – музикален редактор в Бълтарско национално радио;

  • Снежина Темелкова – поп изпълнител, директор на Ансамбъла на въоръжените сили;

  • Мартина Иванова – една от големите надежди на българската поп  музика, солистка на група „Ace cream“.

  • Развигор Попов – музикант, композитор и аранжор, който взе участие в журирането в направление „Ние и песента“ и във „Войната на гласовете“;  автор на по-голямата част от песните, които прозвучаха в конкурсната програма;

  • Радко Петков – носител на „Гран при“ от 2016г. в направление  „15 лалета“.

  • Иван Димов – музикален директор на конкурса, който оценяваше участниците единствено във „Войната на гласовете“.

В рамките на гала концерта (30.04.2017г./14,30ч.) прозвучаха песните както на най-ярките изпълнители в конкурсната програма, така също и абсолютно на живо в препълнената зала се определиха носителите на най-престижните награди Grand prix в две от направленията – „Петнадесет лалета“ и „С песните на Мими и Развигор“.

 Според регламента двете паралелни журита  номинират своите фаворити, които се борят за приза.  Този финален етап от конкурса организаторите нарекоха „Война на гласовете“.  Гласуването е явно и номерът на табелката, която бива вдигана, представлява мястото, което всеки член на журито определя на съответния изпълнител. Участвикът с най-нисък сбор става носител на наградата.

С „Grand prix“ в направление  „С песните на Мими и Развигор“ се окичи Доника Стратиева(музикален ръководител Кина Христова) от гр.Бургас  с песента „Надежда“.

„Grand prix“ в направление  „Петнадесет лалета“ заслужи 17 годишната ученичка от НМУ „Любомир Пипков“ – гр.София –  Кристина Дончева. Изпълнителката впечатли всички  – и специалисти и публика с блестящото си изпълнение. 

„Grand prix“ в направлението за нови аранжименти  „Ние и песента“ абсолютно единодушно журито присъди на младия, но изключително талантлив  композитор  Петър Алексиев за новия му аранжимент на песента на Мими и Развигор „Българийо, децата ни върни“. Песента беше великолепно интерпретирана от една от най-талантливите млади певчески дарования Даниела Пирянкова .

Отлично се представиха и участниците на домакините. 

Близначките Борислава и Наталия Гайкови(11 годишни) си тръгнаха общо със седем награди.  Борислава беше отличена с Голямата награда за най-добър изпълнител във ІІ възрастова група и със златни медали и в двете направления. Наталия спечели златен медал в направление „С песните на Мими и Развигор“ и със сребърен в „15 лалета“. В категорията за вокални дуети двете сестри спечелиха първи награди и в двете направления.

Радост Христова(8 годишна) също се отличи и в двете направления – златен и сребърен медал.

15 годишната осмокласничка Мария Чолакова също има поводи за радост и удовлетворение – Сребърен медал.

18 годишната Галя Илиева  се окичи със Сребърен медал „С песните на Мими и Развигор“ .

В изключително оспорваната конкуренция Бронзови медали спечелиха Дияна Борисова(7 годишна), Наталия Докузова(10 годишна), Ивет Боненска(13 годишна), Василена Конзова(14 годишна), Стилиян Пенков(14 годишен), Никол Пирянкова(16 тодишна).

                                                        ТРАКИЙСКИ СВЯТ

Предишна статия

КАКВА Е ЛОГИКАТА ДА СЕ ДАВАТ ПАРИ ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ В БЪЛГАРИЯ?!

Следваща статия

СЛЕД СРЕЩАТА НА МЕСТНАТА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА, ГОВОРИ МАРИЯ МУСТАКОВА

Други интересни