КАКВА Е ЛОГИКАТА ДА СЕ ДАВАТ ПАРИ ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ В БЪЛГАРИЯ?!

Автор: Няма коментари Сподели:

15 000 циганчета трябва да участват в проекти за образователна интеграция според предложение на служебния образователен министър. На общо 18 750 деца и младежи от ентически малцинства ще бъдат осигурени възможности за допълнително обучение по български език. Цената на това удоволствие е 7,5 млн лева.

Това е сухата информация.

Разбира се възникват и разни въпроси, които трябва да бъдат зададени.

Най-важният е защо се хвърлят пари за образователно интегриране на български граждани в България? Защото да похарчиш 7,5 млн. лева за тази цел е чисто прахосване на тези средства. Няма никакво значение дали си българин или си от някакво етническо малцинство, щом си роден в България, където официалният език е българският, ти трябва да го говориш. Задължение на всеки български гражданин е да говори официалният език в България, държавата не е длъжна да му плаща за да го учи допълнително, особено когато въпросното дете, неговите родители, дядовци и прадядовци също са роден и израснали в България. Къде е логиката всички от предците ти да са родени и живели в България, а ти да не говориш български?

Представяте ли си колко нелепо би било във Франция, Швеция или Великобритания например да се дават пари за изучаване на официалния език от деца родени и израстнали в съответната държава? Знаете ли кога точно в Англия биха дали пари за допълнителон обучение по английски на поляче или българче родено в Лондон или Манчестър, и с британски паспорт? Точно никога!

В образователния процес щели да бъдат включени и родителите на децата – друга част от информацията.

Като какви ще бъдат включени родителите? Вероятно като ученици по български. Не виждам друга вероятност, защото ако те знаеха български – би трябвало да научат децата си да го говорят. И след като родителите вече са ходили на училище и са имали възможност за безплатно обучение, защо сега трябва държавата да дава пари за да ги дообучава? Не е ли по-правилно те да си доплащат, ако искат да си усъвършенстват българския език, след като не са го направили в училище?

Ако някой няма желание да научи официалния език в България – това си е негово право. Ако обаче държавата изисква знаене на този език, тя не е длъжна да плаща на тези хора за да го учат, това е тяхно задължение – училищата са безплатни.

От нежеланието да се учи български идват и другите проблеми – нямало работа за циганите, затова живеели на детски и социални помощи. Работа има, но как да те вземат, когато не можеш да четеш и пишеш?

Решението е много елементарно – помощи могат да вземат само хора, които са завършили поне 8-и клас и не са отказвали предложение за работа от Бюрото по труда повече от три пъти. Както обаче и друг път е ставало дума – това у нас никога няма да се случи, защото политиците искат да имат неграмотни гласоподаватели, които да си пазарят преди избори.

Заради това – преглътнете тези 7,5 милиона, които отиват за образователна интеграция на хора родени в България! Както тихомълком сте преглъщали много пъти досега

Галин Люцканов

Лондон

Още от автора на www.lyutskanov.co.uk            http://afera.bg

Предишна статия

Света мъченица Ирина!

Следваща статия

ПОБЕДИТЕЛИТЕ ОТ КОНКУРСА „ 15 ЛАЛЕТА”!

Други интересни