ЕЛАТЕ НА 29 АПРИЛ ДО УЧИЛИЩЕТО ВЪВ ВЕРИГОВО!

Автор: Няма коментари Сподели:

         Веригово  по времето на турското робство е носило името Синджирлий. В него живеели будни и родолюбиви българи. По средногорските пътеки в селото идвал   Апостолът  Васил Левски, който дал идеята за основаване на таен революционен комитет. Така вериговци се включили в подготовката за Априлското въстание като започнали да закупуват пушки и куршуми, саби и ножове. Те потънали в дълбока скръб, когато Васил Левски бил обесен, но не спрели да се надяват, че свободата ще дойде.

    Особена надежда се зародила в душата им, когато в Синджирлий пристигнал Панайот Волов и за втори път основал таен революционен комитет. Председател станал Антон Билкин. Жената на местния свещеник Петко Стойнов – Иванка започнала да бродира знамето на бъдещите въстаници. То се развяло в двора на църквата веднага след като синджирлийци чули текста на „кървавото писмо”, пристигнало от Копривщица. С радостни възгласи хората извадили оръжието и тръгнали с волски коли за Копривщица. Всъщност тръгнали към безсмъртието си, защото днес имената им са изписани на мраморни плочи и пред тях има китки с цветя. Изписани са  и на един голям паметник, наречен от хисарчани „Априлци”.  Знамето от ония дни, което е възстановено,  се съхранява в църквата „Св. Димитър” във Веригово.

    В знак на преклонение пред героите от Априлското въстание, на 29 април 2017 година , в 18 часа и 30 минути вериговци ще възпроизведат въстанието от 1876 година. Събитието до училище „Св. Климент Охридски” в квартал Веригово  ще събере целия град, за да се помни завинаги безсмъртието на героите.

                                          Тракийски Cвят

Предишна статия

Специализираната прокуратура е започнала разследване за източване на Здравната каса…

Следваща статия

РАЙНА КНЯГИНЯ

Други интересни