Специализираната прокуратура е започнала разследване за източване на Здравната каса…

Автор: Няма коментари Сподели:

Специализираната прокуратура е започнала разследване за източване на Здравната каса, осъществявано за огромни суми чрез реекспорт на скъпоструващи лекарства, научи от свои брилянтни източници АФЕРА.

Спец. прокуратурата е приобщила и журналистическо разследване на Валя Ахчиева по темата, която разкри в предаването си „Открито“ чудовищни далавери с лекарствата.

Става дума за милиарди левове.  Схемата най-просто казано е – лекарствата пристигат в аптеките в България, после тръгват обратно, например за Германия, където лекарствата са три пъти по-скъпи. Един път се печели от нашата Здравната каса и после два пъти от страната, в която са изнесени.

Специализираната прокуратура е започнала разследване за големите играчи в реекспорта на лекарства у нас, а те са трима – между които основна фигура е Веселин Марешки.

Спец. прокуратурата е преценила, че има данни за организирана престъпна група, облажила се със стотици милиони.

Така Марешки вече бодро крачи към затвора.

В предаването си „Открито“ тази вечер Валя Ахчиева направи потресващо журналистическо разследване, което показа как една малка, иначе невзрачна аптека в Силистра – част от веригата аптеки на Веселин Марешки, заема първо място в България за 2014 година по получени пари от Здравната каса за продадено скъпоструващо лекарство „Humira“ и заема второ място у нас по получени над 5 милиона лева за реинбурсирани лекарства. И как Здравната каса е платила около 2 000 000 лева на една аптека от малко смолянско село за продадени скъпоструващи лекарства.

Защо не достигат скъпоструващи лекарства у нас и болните не могат да се доберат до тях?

Защото реекспорта с такива лекарства пълни джоба с огромни пари на определени играчи, между които Марешки.

Всичко в схемата е под една шапка, разкри Валя Ахчиева. „Humira“ например е скъпо струващо лекарство за ревматоиден артрит. Лекарството струва в България 1600 лева, а в Германия е около 1800 евро.

Схемата включва и мъртви души, които са пациенти „менте“. В аферата са набъркани и болници, между които и ДКЦ-4 във Варна.

Пред камерата на Ахчиева, Марешки се държа напълно неадекватно и каза, че щял да коментира „само на живо“, въпреки че бе показан пред камерата в кулоарите на парламента, където избяга от въпросите на Ахчиева.

http://afera.bg

Предишна статия

109-О МЯСТО ОЗНАЧАВА, ЧЕ У НАС СВОБОДА НА СЛОВОТО ВСЪЩНОСТ НЯМА!

Следваща статия

ЕЛАТЕ НА 29 АПРИЛ ДО УЧИЛИЩЕТО ВЪВ ВЕРИГОВО!

Други интересни