С въжделени погледи и потни чела 31 съветници ни сдружиха с Гергов…

Автор: Няма коментари Сподели:

Община Пловдив става съдружник в „Международен панаир Пловдив” АД с 20,63%, предоставени безвъзмездно от държавата.

Решението беше взето с 31 гласа  в Общинския съвет вчера. Разгорещените дебати продължиха близо два часа. Страстите се нажежиха и заради климатиците, пуснати до дупка в заседателната зала. Термометърът при мен показва плюс 38 градуса, констатира шефката на градския парламент Савина Петкова. В Общинския съвет бяха дошли тридесетина граждани, за да протестират срещу сделката. „Ууу”, „Мафия”, „Мръсни комунисти”, викаха те по адреса на старейшините, които пледираха за съдружието, и ръкопляскаха на опозицията. 

„За” придобиване на акциите гласуваха съветниците от ГЕРБ, Кауза Пловдив, местната коалиция „Здравко Димитров – да решаваме заедно” , ЗС „Александър Стамболийски” и БСП, както точно прогнозира ден преди това „Марица”. Против се обявиха групата на Дани Каназирева „Съюз за Пловдив, Пепа Деведжиева и Божидар Здравков от Реформаторския блок и Иван Петков от БСП. Шестимата съветници от Патриотичен фронт, които присъстваха на сесията, и Савина Петкова  /РФ/ се въздържаха.

Пръв атаката срещу съдружието подхвана Божидар Здравков, който преди десет години в качеството си на общински съветник от ДСБ отказа да гласува за учредяването на смесеното дружество с Георги Гергов „Пълдинтур инвест”. Той предупреди кмета Иван Тотев, че трябва да избере до кои градоначалници да се нареди – дали до Христо Г. Данов, който е отказал на Фердинанд да продаде терен на Бунарджика за царски дворец, или до д-р Иван Чомаков, който заедно със съветниците подари на Гергов през 2006 г. 22 общински имота.

„Това не е сделка, това е далавера”, заклейми Божидар Здравков и напомни, че панаирът е оплетен с 62 млн. лева кредити, а парите, каквито е имало, са изхарчени.  

Операта не е смокинов лист,

с който да се скрият срамотиите на сделката, извършена преди десет години, гневно коментира внукът и съименник на един от най-доблестните пловдивски кметове Божидар Здравков. „Браво!”, гръмко го поздравиха протестиращите, сред които беше и Йордан Иванов, лидер на ДСБ – Пловдив. 

Ако вземем акциите, пред мажоритарния собственик на „Международен панаир Пловдив“ АД  вече няма да има пречки за придобиване на 100% акции, предупреди Дани Каназирева. Гергов става собственик не само на 400 дка земя, върху която е разположен панаирът, но и на 400-те дка имоти, апортирани преди време  в „Пълдинтур инвест“. Цинично е да му подарим 800 дка и да чакаме да ни даде 4-5 дка за опера, възмути се съветничката.

Д-р Лилия Учкунова /ПФ/ предложи да се искат 34% дял в панаира, за да може Пловдив да има блокираща квота. Но  обясниха, че Министерският съвет вече е дал на Варна 29% от 49,63 държавен дял и за Пловдив остават 20,63 на сто. Преди да гласувате, питайте съвестта си, прикани мъдрата съветничка.

Петя Манева /БСП/ защити партийния си лидер, като цитира милиони левове инвестиции, които той е направил в общинските къщи, апортирани в „Пълдинтур инвест” и в панаира. Георги Гергов е един почтен бизнесмен

и ръководител на втората по големина в страната организация на БСП, изтъкна Манева. Протестиращите посрещнаха думите  с оглушително дюдюкане.

Ако Гергов толкова милееше за културата, щеше досега да дари на държавата терен за изграждане на опера, отбеляза Пепа Деведжиева /РФ/ и  отсече:

„Проклятието на Пловдив се казва Гергов”.

В капитала на „Международен панаир Пловдив” АД са включени имоти с данъчна оценка за 126 млн. лева, а пазарната – 600 милиона, опита се да убеди опозицията Георги Колев (ЗС „Ал. Стамболийски”). Активите на дружеството са  780 млн. лева срещу 48 млн. лева задължения. Ако не приемем 20,63% акции, отказваме дял от 780 млн. лева, натърти юристът.

„Мафия”, провикна се един от протестиращите. „Моля? Не чух”, попита леко заплашително Колев. „Мафия”, повтори човекът, но вече с много по-тих глас. От “Общинска охрана” предупредиха бунтарите да пазят поведение, за да не ги изведат от залата. 

Защо в община Пловдив да не влязат пари чрез акциите, реторично попита Георги Колев. И продължи: „Във Варна приеха 29% държавни акции.

 Ами тези варненци толкова ли са тъпи?”.

„Някои колеги в залата са толкова объркани, че не знам как ще си намерят вратата да излязат”, опонира Владимир Кисьов /Съюз за Пловдив/ и допълни, че според устава на дружеството 20-те процента участие на общината в панаира е равно на нищо.

„Евала на Варна, взеха си акциите и ще ги оползотворят. Затова Варна има по-хубави имоти”, подкрепи бизнеса на партийния си другар Николай Радев, шеф на групата на БСП. 20,63% акции са равни на 11 млн. лева, нека да намерим начин да ги осребрим максимално добре, призова Радев.

„Не трябва да вадим бесилките – че Гергов има панаир, Тотев – хотел, макар и да няма в него никаква собственост, а Кисьов – имоти. Трябва да разсъждаваме рационално и да приемем акциите. Те не са нищо, както казвате, а реално участие на общината в панаира”, обобщи в 15-минутното си слово кметът Иван Тотев.

Съветниците на ГЕРБ дружно запазиха мълчание по деликатната тема. За идеята в панаира да се строи опера никой не обели и дума. Представителите на инициативния комитет „Дом на пловдивската опера” не пожелаха да се изкажат на микрофона за ползите от съдружието с Георги Гергов за изграждане на още една зала на мястото на палата № 1 в градчето.

http://www.marica.bg

Предишна статия

Пак лампа падна в тунел на ”Хемус”! Този път върху автобус…

Следваща статия

Две добри и една лоша новина за българите

Други интересни