В Потоп само гробището е пълно

Автор: Няма коментари Сподели:

Около 30 души обитават българското село Потоп, а най-младата му жителка е на 66 години. Там само гробището е пълно, четем в репортаж, публикуван на сайта на Швейцарските радио и телевизия SRF.

default

“Четири километра и 400 дупки по пътя делят село Потоп от следващото населено място. Насред селото се издигат огромните бетонни колони на автомагистралата, която преминава на 20 метра над къщите.” Така започва репортажът на Швейцарските радио и телевизия SRF, който разказва за живота в село Потоп, Софийска област. Преди там са живели 500 души, а днес – едва трийсетина, казва продавачката в единствения магазин в селото. Жената е сигурна за броя на потопчани – та нали тя им продава хляба. “Водя си списък с поръчките, защото ни зареждат през два-три дни”, разказва продавачката и споделя, че заедно с кмета и свещеника се опитва всячески да подобри живота в селото. Закупила е няколко стола и чадър за сянка, за да създаде нещо като място за срещи.

Едно българско село, забравено от света

Село Шипка е едно от онези места в България, които няма да откриете на картата. Там няма нито улици, нито ток, нито канализация. Някога в Шипка са живели 45 семейства, а днес – само едно: Надежда, Румен и синът им Росен. (17.11.2015)

Защо все повече българи загърбват града

Как съветските колхози съсипаха българското село

“Тук няма нищо”

Авторът на репортажа Урс Брудерер разказва и за срещата си с Райна Йотова. 73-годишната жена е прекарала целия си живот в Потоп. Тя и съпругът ѝ разчитат само на малките пенсии – и на това, което поникне в зеленчуковата им градина. Пенсиите на всички жители на селото са точно 3000 лева – толкова носи всеки месец пощальонката.

Райна разказва, че децата ѝ отдавна са напуснали Потоп. Защото в селото няма нито училище, нито детска градина, нито пък лекар или медицинска сестра. “Тук няма нищо”, отсича възрастната жена. Само гробището е пълно. Местните разказват, че много софиянци погребват близките си тук, защото им излиза по-евтино, отколкото в столицата.

“ЕС е виновен!”

Във форума под репортажа, публикуван на сайта на SRF, откриваме и десетина коментари, в един от които четем: “България е член на ЕС от 2007 година, а заради приватизацията, извършена по заповед на Брюксел, хиляди добре функциониращи предприятия попаднаха в ръцете на тамошните олигарси. Оттогава земята си стои необработена, защото липсват машини. Затова пък западни вериги като КАРФУР, ЛИДЛ и МЕТРО се настаниха в големите градове. В същото време българската провинция запада. Политиката на ЕС напълно съсипа България”.

В отговор на този коментар друг читател пише: “България има огромни икономически проблеми от поне 30 години насам. И е пълна глупост да приписваме тези проблеми на членството в ЕС. Омръзна ми да чета коментари, в които се твърди, че ЕС е виновен за всички несгоди на този свят. Това не само е глупаво, но и много опасно. Ако някои заслепени искат да копаят собствения си гроб, моля. Но без мен!”.

Трети читател предлага швейцарците да се организират и да съберат помощи за жителите на село Потоп. “Със сигурност ще се намерят хора, които от време на време да пътуват до България и да радват тези бедни възрастни хора.”

http://www.dw.com/bg

Предишна статия

НАЙДЕН ПАВЛОВ ОТ ХИСАРЯ – СПОКОЕН И УСТРЕМЕН!

Следваща статия

АЛТЕРНАТИВА ИМА!

Други интересни