Добивът на злато в България е грабеж на века и геноцид

Автор: Няма коментари Сподели:

„Дънди Прешъс металс” изнася изключително ценни неща от България, без да плаща за това. Това каза в студиото на „Всяка неделя” по Нова телевизия проф. Вълко Гергелчев.

Договорът на тази фирма им разрешава да добиват 1 милион тона руда. Преди „Дънди Прешъс металс” работеше една ирландска фирма, в тези находища има не само злато, а и още 40 вида полезни изкопаеми. След това добивите се увеличиха до 3 милиона тона.

Според него „Дънди Прешъс” изнася с контейнери всичко добито в Намибия и там извлича всички полезни изкопаеми. През 2012 г. печалбата на компанията е била над 1.5 милиарда долара, но са обявили само 200 милиона.

Това с “Дънди Прешъс” го наричам престъплението на века, каза професорът. И посочи, че за 10 години сме загубили между 25 и 30 милиарда долара.

Масови заболявания от бронхопневмония при децата заради арсен, олово, кадмий и други тежки метали; завишен брой на раковите заболявания, малформации при децата, завишен косопад и безплодие.

Проблемите с мините в Средногорието не са от вчера – изоставените стари хвостохранилища тровят питейната вода в района. Това позволява на сегашните опериращи минни компании на тази територия да отричат да са причина за каквото и да е замърсяване в региона. Тъй като са голям работодател, те използват влиянието си върху местната общност и чрез заплахи и натиск си осигуряват мълчанието на местните хора, въпреки очевидните здравни и екологични проблеми.

https://www.youtube.com/watch?v=Fux1UtqkXbM

Предишна статия

ХИСАРЧАНИН – КАНДИДАТ ЗА НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ

Следваща статия

Такъв погром никога не е бил в българската история!

Други интересни