Трансперънси: България на челно място по корупция в света

Автор: Няма коментари Сподели:

Международният страж Transparency International казва, че 11 от 12 балкански страни се възприемат като ”силно корумпирани” и че Косово, Македония, Босна и Херцеговина, Албания, България и Сърбия имат ”ендемична корупция” в своя публичен сектор.

Това е в съответствие с индексът за възприятие на корупцията на групата. Той дава оценка на 176 страни и територии, от 0 до 100.

 Словения, Хърватска, Румъния, Черна гора и Гърция се справят зле, но са най-напред на Балканите. Четири от петте бележат по-добри резултати от средната оценка (43), но все пак получават най-ниската оценка за корупция.

 Transparency International каза “овладяването на политиците взимащи политическите решения е една от най-широко разпространените форми на политическа корупция” в региона.

 “Корпорации, медийни мрежи и частни лица оказват неблагоприятно влияние върху закони и институции с цел оформянето на политика, на правна среда и на икономика  облагодетелстващи техните интереси”, се казва в доклада.

 Няма недостиг на такива примери на Балканите. В Косово бившият премиер на транспорта и телекомуникациите едновременно управлява организиран престъпен кръг.

 Бе разкрито, че министърът на сигурността на Албания е бизнес партньор на наркобосът и убиец Насер Келменди.

 В Сърбия, бивш съветник на националната сигурност на страната е партньор на лидера на организираната престъпност в Черна гора.

 В България, контрольорът на тайните служби едновременно контролира голяма част от медиите в страната. Счита се, че той дирижира и поглъщането на една от най-големите банки в България от организираната престъпност.

 България, за съжаление, успява да се класира сред най-корумпираните страни в света, докато все още поддържа своето членство в Европейския съюз (ЕС).

 Други страни членки на ЕС Дания (Място: 1 / рейтинг: 90), Финландия (3/89), Швеция (4/88), Холандия (8/83), Германия (10/81), Люксембург (10/81) и Белгия (15/77) се нареждат сред най-некорумпираните в света.

 “Страните стремящи се да се присъединят към Европейския съюз … се нуждаят от установяване на функционираща основни институции за защита на демокрацията и върховенството на закона”, се казва в доклада. “Създаване на ефективна система за борба с организираната престъпност и корупцията се счита за основа за постигането на тези цели, за да се противодейства на инфилтрацията на политическата, правната и икономическата системи.”

Transparency International резултати за възприятие на корупцията – 2016

 

Държава                      Място              рейтинг

Косово                          95                     36

Македония                  90                     37

Босна и Херцеговина 83                    39

Албания                        83                     39

България                       75                     41

Сърбия                           72                     42

Гърция                           69                     44

Черна гора                    64                     45

Румъния                         57                    48

Хърватия                        55                    49

Словения                       31                    61

 

Източник: Transparency International

http://frognews.bg/news_130728/Transperansi-Balgariia-na-chelno-miasto-po-koruptsiia-v-sveta

Предишна статия

„НАДГРАЖДАНЕ“ НА КОРУПЦИЯТА – УМ ДА ТИ ЗАЙДЕ!

Следваща статия

Пеевски ще бори корупцията, други били босове на #Кой

Други интересни