„НАДГРАЖДАНЕ“ НА КОРУПЦИЯТА – УМ ДА ТИ ЗАЙДЕ!

Автор: Няма коментари Сподели:

След първата част на разследването ни, касаеща ДФЗ „Земеделие“, продължаваме с обещаната втора част от интересния ни анализ за утрешното ръководство на Държавен фонд “Земеделие“.

Между другото, яви се и един интересен допълнителен казус – новото пресаташе на министъра БашиБозукOFF е някоя си Маргарита Димитрова,

маргарита димитрова

бивш кадър на фалиралия вестник Преса, и Епицентър, сега списва пък никому неизвестен земеделски сайт, но случайно е и колежка от агроспециалноста от университета на Румен Порожанов. Дали Порожанов получава от нея в реално време пълно инфо за ставащото в МЗХ, оставяме на „служебния“ министър да си проверява, а ако се случи на Порожанов да му бъде оставена „вратичка“ да се върне във фонда чрез юридически неизрядни документи при уволнението му утре, за ужас на „пиарката“ пак ще стане така, че каквото е рекла АФЕРА, все е вярно.

Апропо, същата тая „пиарка“ на „служебния“ земеделски министър се пънела да стане значима, разправяйки пред същия тоя министър: „Абе, какъв е тоя сайт АФЕРА, дето го четат 200 човека…“. Милата тя! Когато на един „пиар“, освен, че не му е ясно какво точно означава да го споходи „АФЕРА“, не вдява и какво изобщо означава сайта АФЕРА, пиши го бегал…

Първият от новите заместник-изпълнителни директори е печално известен и в МЗХ и МРРБ.

В новата конфигурация за управление на ДФЗ, заместник-изпълнителен директор с ресор „Директни плащания“, на мястото на човека на Цветанов – Живко Желето, се гласи да е скандалният началник на кабинет на още по- скандалния бивш министър на земеделието Митьо Бубата – КЪНЧО КЪНЧЕВ 

кънчо кънчев

АФЕРА ще припомни за накратко за някои от неговите „подвизи“ с малко хронология на събитията:

На 18.07. 2013 г. със Заповед № РД-09-482/18.07.2013г. министърът на земеделието и храните определя единадесет членния управителен съвет на Фонд „Земеделие“, в който, разбира се, влиза и незаменимия КЪНЧО КЪНЧЕВ. Но в същото време, Митьо Бубата с друга своя Заповед разпорежда,  КЪНЧО КЪНЧЕВ – като началник на кабинета на министъра на земеделието и храните, да е определен и да отговаря за Програмата за развитие на селските райони. До тук всичко е добре – хората властват и управляват, но КЪНЧО като един „виден специалист“, известен още от годините, в които заради него и неговите другарчета отнеха Акредитацията на Агенция ФАР в МРРБ, вече е намърдал фирмите на майка си в Министерство на земеделието.

Поради тази причина АФЕРА ще Ви цитира дословно разследването изпратено до ОЛАФ и ЕК, както и до българските разследващи власти:

„….По силата на чл.19 от ЗПЗП като член на управителния съвет , а не като началник кабинет,  последният участва в определянето на условията и реда за управление на средствата на фонда съобразно целите на ЗПЗП и в осъществяването на контрол за целевото разходване на средствата на фонда. По тази начин Кънчев осъществява контрол и може да влияе върху контрола осъществяван от ДФЗ върху резултатите от изпълнението на обществена поръчка с предмет „Изготвяне на текуща оценка на изпълнението на ПРСР за 2011г., 2012г. и 2013г., за което ще се платят 200 000,00 лв. без ДДС, осигурени по линия на Техническа помощ по Програмата за развитие на селските райони от ЕС. Обществената поръчка е възложена на Крайна Цанкова Кирилова, управител на „Кавангард“ЕООД – част от консорциум „АгриКонсулт“ДЗЗД с договор от 02.11.2011г.

Плащанията по договора са извършени през месец ноември на 2013 година, когато Кънчев е част от ръководния състав на МЗХ и член на управителния съвет на фонда. Конфликтът на интереси е очевАден.

Преди това, на фирмата на майка му е възложено изпълнението на обществена поръчка с предмет „Организиране и провеждане на обучения по подхода Лидер“, като  „Кавангард“ЕООД  е част от консорциум „Лидер Консулт“ДЗЗД. Изпълнението е възложено с договор от 27.09.2011г. Във връзка с договора през месец май 2012г. са платени 159 530,00 лв. без ДДС.

кънчо кънчев

От момента на издаването на Заповед № РД-09-482/18.07.2013г. на земеделския министър, неговия началник кабинет се намира в абсолютен конфликт на интереси.

Това е така, тъй като за да се приеме, че е налице конфликт на интереси, следва да са налице в кумулация няколко условия – лицето да заема публична длъжност, да има частен интерес, частният интерес да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията му – в настоящия случай и трите хипотези са налице, тъй като за Кънчев е налице установен по безспорен начин, съществуващ частен интерес (договора на Крайна Кирилова), който от своя страна може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията на лицето, заемащо публична длъжност.

Началникът на кабинета е длъжен да декларира наличието на частен интерес, противно на становището на МЗХ,  като част от управителния съвет, който активно участва в определянето на условията и реда за управление на средствата на фонда съобразно целите на ЗПЗП и в осъществяването на контрол за целевото разходване на средствата на фонда.

кънчо кънчев

Не е без значение, че противно на твърденията на МЗХ началникът на кабинета е работил за „Кавангард“ ЕООД и  е бил активно ангажиран с дейности по изпълнение на договора. Кънчев лично и в качеството си на ръководител на екипа по проекта е подписвал писмата (изх.№ 018/03.04.2012г.) до ДФЗ, с които е уведомявал фонда за промени в банковите сметки на „Кавангард“ ЕООД; представял е и е подписвал тримесечните доклади, свързани с изпълнението на договора; участвал е като ключов експерти в обучението на служители на подчиненото му към момента МЗХ от дирекциите „Развитие на селските райони“, „Контрол и предприсъединителни фондове“ и в обучения на служители на ДФЗ от отдели „Договаряне по ПМРСР“, „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“, „Оторизация на плащанията по ПМСРС“, „Регионална Разплащателна агенция“; подписвал е от името на консорциум „Лидер консулт“ сертификатите на обучаваните служители на МЗХ и ДФЗ; пътувал е като придружител – ръководител на екипа до Австрия, Унгария, Словения, Италия и др. страни  в изпълнение на договора……“

Та така – този „хрисим“ човечец е първото „ново“ лица в ДФЗ. Честито на печелившите!

Следващият красавец в нашият анализ е Атанас Добрев – зам -изпълнителен директор с ресор за промоционални кампании.

атанас добрев

По една дребна случайност той е брат на депутатката от БСП Ваня Добрева, но това не му пречи да си сменя партийната принадлежност през няколко месеца – през 2014 започва лятото като парламентарен секретар на МЗХ по времето на Митьо Бубата от квотата на БСП, после е довереник на кръга Местан и в това си качество е 40 дни Директор на ДФЗ, а след идването на Борисов на власт от есента на 2014– вече е патриот и е във ДФЗ от квотата на Валери Симеонов –НФСБ и много близък съратник на Кънчо Кънчев.

кънчо кънчев

По актуална а информация – към днес 14.00 часа – той пак е от БСП и ракетата носител му е Светла Бъчварова – бившата депутатка с повдигнати обвинения от 2016 год. за злоупотреби със земи и имоти на Селскостопанска академия с Гриша Ганчев, но според самопризнания на министър БашиБозукOFF пред BTV, тя си го посещавала в министерството.

атанас добрев

Разбира се и той няма как да не е с обвинение – явно БашибозукOFF такива си харесва:

През 2009 година на шефа на Държавната агенция по горите – Стефан Юруков е повдигнато обвинение за прословутите заменки на гори на принципа „кон за кокошка“, за които АФЕРА Ви разказа в първата си част, при Валентина Пенчева.

Като негов съучастник се сочи скандално известният зам. Директор на ДФЗ – Атанас Добрев, като е подпомагал Юруков в качеството си на директор на фонд „Българска гора“, който с негова заповед са вадени горски масиви и са ставали обект на заменки. Известно време се е подвизавал и като помощник на Ивайло Тодоров в Асоциацията на земеделските производители в България и консултантските му фирми.

Другата стара муцуна, овъртяна в „чистите“ води на ДФ „Земеделие“, е СВЕТОСЛАВ СИМЕОНОВ. Той поема като заместник-изпълнителен директор с ресор „ПРСР“ от Местанската принцеса Атидже Алиева-Вели (много повече за нея – много скоро само в АФЕРА).

светослав симеонов

Този трагикомичен герой бе за 6 месеца начело на ДФЗ по времето на първия кабинет „Борисов“.  На 30 март 2011 год. Симеонов е уволнен от ДФЗ поради фалшификация на документи и завеждане на преписки под едни и същи номера. Именно неговото отстраняване довежда Порожанов и компания на хранилката във фонд “Земеделие“.

По-късно когато стана ясно, че той е основен свидетел по дело срещу Найденов, бе командирован за аграрен аташе в Брюксел и Порожанов му плащаше хиляди евро на месец за висенето му там, за да му затворят устата, на далечно, топло и добре платено местенце, за да не дава показания пред прокуратурата.

През март 2013 г., малко след като правителството на ГЕРБ подаде оставка, прокуратурата повдигна три обвинения на Найденов. Едното именно бе за предлагане на подкуп от 200 хил. лв. на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” Светослав Симеонов с цел да го накара да възстанови неправомерно ДДС на две фирми и за това, че го е принудил да подпише сигнал срещу прокурор от Софийската градска прокуратура. Според държавното обвинение Найденов се е възползвал от служебното си положение, за да набави облага за собственика на “ЧЕХ – Йосиф Новосад” ООД Йосиф Новосад. Основен свидетел по делото бе именно Симеонов, но според постановлението за прекратяване на делото той “не е предоставил достатъчно ясни и конкретни факти, които да дават възможност да се поддържат обвиненията срещу Найденов”.

На 6 февруари 2015 г. Софийската градска прокуратура (СГП) сложи край на делото срещу бившия земеделски министър Найденов. А Светослав Симеонов се отказва от показанията си.

светослав симеонов

Друг любопитен факт е според твърдения на самия Симеонов – в нощта преди уволнението си той е бил натъпкан в багажник на кола и заведен в гората над Банкя от гавазите на Бай Уй. Какво е ставало там – само те двамата си знаят по въпроса – дали са го „съветвали“ да не разваля схемата или просто са опознавали мъжката любов и то пет години преди случката в Симитли, затова АНАЛите на историята срамежливо мълчат!

Последното четвърто назначение  е още под въпрос и в знак на обективност, ще ви го спестим днес – но утре след Управителния съвет, АФЕРА ще продължи със следващата си част от разследването и коя е „скромната“ личност на БашиБозукOFF, кои са неговите зам. министри и новоизлюпени съветници, кой командва вече във фонда и кой отиде на крака там да си нагледа проектите

Четете за всичко това  тук на сайта, а ЩО Е РЕКЛА АФЕРА, ВСЕ Е ВЯРНО !

            http://afera.bg   

                                                                                   

Предишна статия

Кеворк Кеворкян

Следваща статия

Трансперънси: България на челно място по корупция в света

Други интересни