Държавата ни вече е опасна за гражданите

Автор: Няма коментари Сподели:

Поредната дупка в новоремонтирана магистрала

Има ли държава в територията наречена „България”? Това се питат вече трети ден милиони българи, които обсъждат убийството на невинна 64-годишна жена от паднали греди и лампи в тунела „Ечемишка”.

Впрочем този въпрос се задава от много години, без да има верен отговор.

Ако кървавият инцидент в тунела на смъртта беше единствен, можем да преглътнем. Но това не само не е единичен случай, а масова практика. Ден след трагедията на „Хемус” огромен леден блок се срути от покрив на жилищна кооперация във Велико Търново и размаза паркирана долу кола. След „леденият” удар автомобилът става само за скрап.

  Според жителите на квартала това въобще не е първият случай с падане на леден блок от покрива на въпросната кооперация, имало такива и предишни години и живеещите там слагали табели с предупреждения. И на никой държавен или общински чиновник не му е хрумнало дори да вземе мерки за проблема.

Цяло чудо е, че по улицата тогава не е минавал човек, който щеше да последва участта на жертвата от тунела.

 По същото време откъртил се парапет падна върху контактната мрежа на железопътната линия Варна-София. Ами, ако по това време оттам минаваше пътнически влак? През януари 2008 г. от натрупания сняг рухна козирката на банков офис в центъра на Варна. Бетонните отломки погребаха живо 22-годишна студентка, дошла да тегли пари от банкомат. Заради безхаберието на властите тялото на невинното момиче бе открито цели два дни по-късно при разчистване на отломките.

Ами нелепата смърт на две невинни момичета на софийската улица „Алабин”, загинали заради нечия алчност и далавера?

 Ще има ли наказани за трагедията в „тунела на смъртта” питат хората ? Не, бъдете сигурни, че няма да има наказани. Колкото има за „Алабин” или за убитата студентка във Варна. За „Алабин” делото тръгна едва-едва в края на 2016 г, десет години след трагедията.

 То е символ на всичко най-лошо в българската съдебна система. А делото за смъртта на момичето във Варна се точи 7 години, връщане по различните инстанции, отмяна на присъди и връщане отново, докато през 2015 г.  виновниците – проектанти и изпълнители на сградата получиха смешни условни присъди.

Държавата не само не защитава своите граждани, но и брани техните душмани с ръцете на Темида. Тук, на тази територия, е по-лесно да си подсъдим и да се докажеш „невинен”, отколкото жертва на престъпление.

 Вече няколко дни за „тунела убиец” слушаме оправданията на Лиляна Павлова, как са взети едни пари, пак как не бил ремонтиран 30 години, пък не знам какво си. Ми да бяхте го ремонтирали, бе госпожа! Три години лъжете хората с бюджетни излишъци, рязане на ленти и „магистрали”. Но нямахте време да проверите работата на своите подчинени. Били инспектирали тунела и всичко било ОК.

 Сега Герджиков плаши с уволнения някакви чиновници. Голяма работа!

 Като че ли уволненията ще прикрият пълното безхаберие на едно министерство и куп държавни служители от всякакви агенции. Или ще върне убитата жена.

 Това е елементарен, кризисен пиар, докато се заметат следите, докато хората забравят. Като в Хитрино, където властта в лицето на премиер и министри правеше банкети с пожарникари и ни баламосваше с „масов героизъм”, за да не видим пълната безпомощност, мързел и корумпираност на държавните чиновници, които не са си свършили работата.  Хитрино вече отдавна е забравено, а местните оцелели хорица са оставени да се оправят сами. Вече ги няма телевизионните камери, няма го и Бойко Борисов с тужурка да обещава чудеса и построяване на ново село за няколко месеца. Като в Бисер или пък в Мизия.

 И не е важно кой е на власт и кой не е. Чиновническата машина  си работи на пълни обороти, но не за благото на гражданите  на България, а за свои си цели-пълнене на джобовете и мързел. И няма земна сила, която да го накара да прави други неща. В името на далаверата те са готови да жертват живота на невинни хора. И го правят без да им мигне окото. С топенето на снеговете се „стопи” и асфалта от прехвалените магистрали, зейнаха кратери и ями. Дали ще загине някой там, на никого не му пука. Обясненията, че е заради студената зима са за наивници. Как ли пък живеят разни шведи, норвежци или пък финландци ? Те сигурно и пътища нямат с толкова студени и дълги зими. Живи да ги ожалиш.

 Или пък швейцарците или австрийците с толкова  много тунели по пътищата, в които обаче не падат лампи и греди от тавана върху шофьорите.

Държавата вече е опасна за своите граждани, заради огромната  корупция, без никакви осъдени и свързаните с нея безобразия. Не можеш да искаш хората да си плащат данъци, по-скъпи винетки и билети, а в замяна на пътя да ги дебне смърт. Или пък измръзване, каквито опити с живи хора прави софийската „Топлофикация” в последните дни.

 Пълната липса на държава пролича на кръстовището на булевардите “Сливница” и “Константин Величков” в София  вчера. Тогава шофьор заряза колата си в задръстването и се зае с ролята на регулировчик, защото светофарите не работели заради дъжда. Този човек рискува живота си, за да върши работата на пътна полиция.

 Идиотия до шия. Къде отидоха парите за скъпите светофарни уредби, монтирани миналата година в столицата с бутони за зелен сигнал и т.н ?  Между другото половината вече не работят и пешеходците се превръщат в газели, опитвайки се да преминат през савана пълна с лъвове, хиени, леопарди и крокодили. Който оцелее, оцелее.

 Преди години в София с фанфари бе доведена английска фирма концесионер на водата. Концесионерите обещаха за 10 години да намалят течовете по улиците, да пречистят водата и прочие. Нищо подобно не се случи разбира се, но с парите на редовия гражданин на десетина  британски чиновници бе осигурен суперлуксозен живот в столицата на България. Цената на водата расте за сметка на качеството на услугите на дружеството. Но на кого му пука, важно е да се въртят и усвояват едни пари. И да има за „наште”.

 Два дни телевизиите свенливо премълчават, че фирмата, взела милиони уж да ремонтира тунела на смъртта е пряко свързана с Йордан Цонев-Данчо Ментата. Забележете-съобщава се че това е „бургаска фирма”. И бившата министърка Павлова действа толкова свенливо. Видиш ли и тя „забравила” коя е фирмата.

А фирмата е същата, която с други „наши фирми” бе избрана от Павлова/ Борисов да строи поредния лот на същата магистрала „Хемус”. Дано там няма предвидени тунели.

http://frognews.bg/news_128465/Darjavata-ni-veche-e-opasna-za-grajdanite 

Стефан Ташев

Предишна статия

Цигански хороскоп

Следваща статия

Заради затварянето на „Хемус“ пропадна пътят през Искърското дефиле

Други интересни