Отбелязваме 117 години от смъртта на Капитан Петко Воевода

Автор: Няма коментари Сподели:

          Капитан Петко Воевода

Навършват се 117 години от кончината на Капитан Петко Воевода. По този повод представителен взвод на ВМС, Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, официални лица и много варненци се поклониха на гроба на изтъкнатия героичен българин.

На 7 февруари 1900 г. във Варна умира легендарния български войвода Петко Кирков (Киряков) Калоянов (Петко Каракирков), по-известен като Капитан Петко войвода. Първоначално е погребан в Морската градина във Варна, където тогава са били гробищата. 

По-късно тленните му останки са пренесени в сегашния Централен гробищен парк на града. В сърцето на народа обаче капитан Петко останал завинаги. В негова чест има издигнати над 22 паметника в България – в Кърджали, Чепеларе, на Бунарджика в Пловдив и други. 

През 2004 г. в родното му село Доган Хисар в частен имот е открит негов паметник, издигнат от признателен грък. По случай 160-годишнината от рождението на войводата на 2 декември 2004 г., на хълма Джаниколо в Рим бе открит друг негов паметник, редом с този на Джузепе Гарибалди.

http://frognews.bg/news_128398/Otbeliazvame-117-godini-ot-smartta-na-Kapitan-Petko-Voevoda

Предишна статия

Ремонт затвори моста в русенското село Басарбово

Следваща статия

Леден ужас! Топлофикация – София лъже за пуснато парно…

Други интересни