Да творим бъдещето, а да не сме заложник на миналото, пожела Радев…

Автор: Няма коментари Сподели:
  • Изображение 274505

    Източник: БГНЕС

  • Изображение 274500

    Източник: БГНЕС

  • Изображение 274502

    Източник: БГНЕС

  • Изображение 274504

    Източник: БГНЕС

  • Изображение 274501

    Източник: БГНЕС

  • Изображение 274497

    Източник: БГНЕС

С думите, че поема поста с огромна чест и отговорност президентът Румен Радев пое властта от ръцете на предшественика си Росен Плевнелиев на официална церемония пред Паметника на Незнайния воин. Той вече официално е и главнокомандващ на Българската армия.

Радев акцентира, че 13 века армията отстоява свободата и достойнството ни. Днешната церемония е израз на надежда за промяна и израз на приемственост. Румен Радев благодари на всички досегашни президенти в усилията им да изградят страната. Той припомни загиналите за свободата на родината.

Страната ни е изграждана с ума и ръцете на други. За последните три десетилетия България премина сложен и труден път, заяви петият президент. Загубихме време, но неотклонно следвахме посоката си. Нека заедно градим по-справедливо общество, поиска Румен Радев. Той поиска още да изградим общество, което не е заложник на миналото, а да е творец на бъдещето.

По пътя, осеян с нови предизвикателства, ще бъда редом с вас, обеща Румен Радев. Ще бъда президент на всички български граждани, президент на диалога и помирението, зарече се той.

Румен Радев обеща да работи с партиите, парламента и институциите. Той се закани, че ще работи за европейската ни интеграция. Щял да е президент, който да отстоява неотклонно интересите на страната. Вярвам в доброто бъдеще на България и на всички нас. Най-важното е да осъзнаем силата си, подчерта новият президент Румен Радев.

Радев официално встъпва в длъжност

                                                                 Радев официално встъпва в длъжност

На тържествена церемония на площад “Св.Александър Невски”, която започна в 11 часа

Преди това с цитат на Айнщайн и Ремарк Росен Плевнелиев сдаде президентската власт на Румен Радев. Един труден, но успешен мандат приключи, отчете досегашният държавен глава в последната си реч. Зададох правилните приоритети. Дадох, но не взех, заяви още Плевнелиев.

Грешки съм допускал като всеки човек, призна той и обясни, че като президент не допуснал грешки. В политиката е важно не как влизаш, а как излизаш. Излизам с гордо вдигната глава, подчерта Росен Плевнелиев.

За мен властта не бе цел, а средство да помогнеш на народа си. Посветих се на обществото, ще продължа да го правя и занапред, увери той.

“Правото на силата е най-голямото безправие. Работех за мир. Да има мир зависи от всеки един от нас”, каза още отиващият си президент и цитира Айнщайн: “Мирът не се поддържа със сила, той се постига с взаимно разбиране”.

Балансирана външна политика водел Плевнелиев като държавен глава. България се модернизира, България гледа напред, заяви още той.

Тежък бе моят мандат, тежък ще бъде и вашият, обърна се той към Румен Радев. Пожела му да бъде мъдър и успешен президент. Тук Плевнелив цитира Ремарк: “Който се смята за безпогрешен, той е безмилостен”. Пожела му да не допусне голяма стратегическа грешка, от която България да пострада. Работете за прогрес. Да се работи за развитие, за повече толерантност и демокрация. Пазете върховенството на закона и морала над всичко, завеща още той.

След двете речи прозвуча химнът на страната. 21 военни салюта ознаменуваха сдаването на властта. Камбанен звън приветства двамата президенти в храм паметник “Св. Александър Невски”.

Военният министър бойкотира встъпването в длъжност на новия президент

                             Военният министър бойкотира встъпването в длъжност на новия президент

                                                  Не отиде и на клетвата в парламента

При засилени мерки за сигурност протече церемонията по встъпване в длъжност на президента Румен Радев. Пред Паметника на Незнайния воин бе разпънат червен килим. В района се усещаше чувствително полицейското присъствие.

Във видимо добро настроение за церемонията дойде и министър-председателят в оставка Бойко Борисов. Той поздрави главния мюфтия.

Министрите в оставка също уважиха церемонията. Бившият монарх Симеон Сакскобургготски също дойде пред Паметника на незнайния войн. Омбудсманът Мая Манолова уважи тържествения момент. Парламентарният шеф също бе сред официалните лица. За тържествената атмосфера допринесе и присъствието на националната гвардейска част. Ръководствата на БСП, ГЕРБ, ДПС също бяха на място.

Сред официалните лица, дошли за тържествения момент, бяха главният прокурор Сотир Цацаров, депутати от различни политически сили.

Минусовите температури не са изплашили някои софиянци, които дойдоха в мрачната сутрин, за да изпратят президента Росен Плевнелиев и да посрещнат новия държавен глава Румен Радев.

Военният министър в оставка Николай Ненчев бойкотира встъпването в длъжност на новия президент Румен Радев. 

Припомняме, че Ненчев не присъства и на полагането на клетва на новоизбрания държавен глава в Народното събрание в четвъртък. 

Ден по-късно той коментира пред журналисти, че не бил на клетвата на новия президент заради личен избор.

https://news.bg/politics

Предишна статия

За мъжкарите и за великите сили…

Следваща статия

Добрата и лошата новина от речта на Радев

Други интересни