Честно казано с Люба Кулезич – Епизод 50 по Телевизия Евроком (Диригент с ореола на мисионер – Йордан Камджалов)

Автор: Няма коментари Сподели:

                         https://www.youtube.com/watch?time_continue=3161&v=puI-ZduRh-Y&feature=emb_logo

За „прокурорския мерник“ върху челото на евродепутата Елена Йончева, застигната от дългите ръце на Цацаров. Обвиняемата сяда пред скайпа в Брюксел, а в студиото е адвокатът й Михаил Екимджиев. Кой какво „пере“ с искането за имунитета й?

Диригент с ореола на мисионер – Йордан Камджалов с кауза за спасяване на талантите, наказани с мълчанието на властта. В дебюта на световноизвестния музикант в „Честно казано“ ще узнаете за плана за възкресение на един уникален български самотник, ненадминат музикант и прозорлив архитект – непознатият Димитър Ненов. 

Предисторията на една „локва“ за милиони – защо държавата продължава да абдикира от задължението си да дезинфекцира коли по границата с Турция и дарява десетки милиони на частна фирма. Авторът на собствено разследване по случая скулпорът проф. Велислав Минеков. 

Да разполагаш с имота си – д-р Борислав Стоянов в право на отговор срещу нападките на Зелените, че иска да отхапе 10 декара от Национален парк „Витоша“. Има ли конфликт между справедливостта на Закона и благородната зелена кауза?

➡️ Още „Честно казано с Люба Кулезич”:http://eurocom.bg/shows/chestno-kazano

➡️ За още интересни новини и предавания посетете официалната страница на Телевизия Евроком: http://eurocom.bg/

На пръв поглед обществото е много заинтересовано и много тласнато в един коловоз на информация като не се говори достатъчно и се замъглява една друга част на обществото, която е микроскопична, но всъщност чака удобния момент, за да се прояви и да види нещо стойност, нещо смислено и нещо ценно, за да изрази своята съпричастност. Човек никога не е бил повече от сега конфронтиран с абсолютно противоестествени неща. Мисля, че човешкото, сърдечното и силното е тепърва ще привлича по-силно човека, защото дефицитът е огромен. Това каза диригентът Йордан Камджалов в студиото на „Честно казано с Люба Кулезич“.

На въпрос какво му дава основание да вярва в духовното Камджалов отговори, че това е ежедневната му комуникация с хората и глада на хората. „Усещам огромна потребност и дълг към хората, който да осмисли съществуването. Това, което различава България, въпреки че ние сме слезли почти на животинско равнище, различното е колосите в България – има в момента живи такива, както има и от всички генерации назад“, обясни Камджалов.

Той даде пример за композитора, пианист и архитект Димитър Ненов, който е роден в Разград в началото на 20-и век. Според диригента точно заради един такъв творец си струва цялата мизерия и предателства.

 „Хора като проф. Лазар Николов, Иван Бакалов, Добрин Петков, моя професор Васил Казанджиев, които предават и съхраняват мита и легендите на такъв феномен. Димитър Ненов не е летарен. Той е бил системно унищожаван и игнориран. Той не се е вписвал в никакви калъпи. По време на Третото Българско царство има много голяма дейност като музикант и съосновател на Съюза на българските композитори“, каза още той.

Предстои коледен концерт на диригент Йордан Камджалов по музика на композитора Димитър Ненов. Датата е 11.12. 2019 

 https://eurocom.bg/news/article/iordan-kamdjalov-choveshkoto-i-surdechnoto-vse-poveche-se-tursi-zashtoto-lipsva

Йордан Камджалов учи дирижиране в НМА “Проф. Панчо Владигеров” София при проф. Васил Казанджиев и в Музикална Академия “Ханс Айслер” Берлин, както и в майсторските класове на диригенти от световна величина като Пиер Булез, сър Саймън Ратъл, Зубин Мета, Сейджи Озава, Курт Мазур, Лорин Маазел, Давид Зинман, Даниел Баренбойм.

През 2011 е избран с пълен консенсус за Генерален музикален директор и Главен диригент на забележителния културен център Хайделберг измежду над 150 кандидати, като реализираните в неговия мандат концептуални сезони са най-касовите в историята на операта и оркестъра на града и до момента е единственият чужденец, заемал този пост. Прекратява предсрочно договора си на генерален музикален директор, поставяйки като приоритет международната си дейност и творчески визии, и остава в музикалния живот на Хайделберг като гост-диригент.

Музика, Философия и Наука

                                                  Вдъхновение, отношение, мисъл и чувство

Авторитетното издателство “Kubon & Sagner” отпечатва книгата „Звукови светове. Диригентът Йордан Камджалов” на немски език с резюме на 7 езика, представяща търсенията му на единство между музика, философия и наука. Присъдена му е единодушно “Наградата на музикалната критика” от 24th Central European Music Festival. Номиниран е за “Будител на годината 2014” от FM+.

Дълбоко убеден в огромния потенциал на българската култура, през 2009 става ко-инициатор и президент на Фондация “Йордан Камджалов”, предназначена да подпомага развитието на млади български творци.

                                                  Отличия

 • 1998 – специална награда на конкурса „Млади музикални дарования” (България)

 • 2007 – финалист в Международния конкурс за млади диригенти в Безансон, Франция

 • 2009 – Deutsche Bank Stiftung – Akademie Musiktheater Heute

 • 2009 – първа награда на Четвъртия международен конкурс за диригенти “Jorma Panula” във Финландия

 • 2009 – награда за изключително високи артистични постижения от Berliner Akademie der Künste

 • 2010 – трета награда на Третия международен конкурс за диригенти “Gustav Mahler” в Бамберг, Германия

 • 2010 – номинация за “Най-добър оперен диригент на годината” от Немското радио (Dradio – Fazit)

 • 2012 – награда “Музикант на годината 2011” от БНР

 • 2013 – номинация от Opernwelt в категория “Най-добро изпълнение” за премиерата на операта “Дионисос” от Волфганг Рим на Опера Хайделберг

 • 2014 – „Music Critics’ Prize” от журито на 24th Central European Musik Festival

 • 2015 – почетно отличие “Посланик на българската култура по света” от Superbrands Network

 •                                                                                                                           https://bg.wikipedia.org/wiki

Предишна статия

Отвъд революцията на възраждането с Йордан Камджалов

Следваща статия

НАХОДКИ В АНТАРКТИДЕ ШOKИPOBAЛИ ВЕСЬ МИР!

Други интересни