Усмивки от старата година

Автор: Няма коментари Сподели:

Годината на бързи обороти: предлагаме Ви разказ за 2016 – втората (и последна) година от втория мандат на премиера (вече в оставка) Бойко Борисов, предаден с негови цитати. Събра ги Ясен Бояджиев: 

Bulgarien Bojko Borissow (AP)

Из интервю през декември 2015: 

Въпрос: Каква е думата на 2016 г.?

Отговор: Пак стабилност. Катаклизмът и ужасът, който ще бъде, ако се срути правителството, не им го пожелавам на хората.

Защото ми е най-мила държавата

„Михаил Миков е прав, че стабилността е крехка. В момента тя се дължи само на моите здрави нерви.”

„ГЕРБ понася удари и компромиси, защото ми е най-мила държавата.”

„Сега се получи на практика, че най-голямата партия трябва непрекъснато да отстъпва, непрекъснато да се съобразява. Ако не го направи, казват: Те са диктатори, те са недемократични.”

„Първата година действително малко я пропиляхме, защото живеех в доста заблуди, че моите партньори имат искрени намерения, а всъщност не са били такива.”

“Няма да има други партньори. С тези е лошо, но без тях е по-лошо.”

„Аз действително съм много кротък човек сега, но то има своите граници и търпение. Те не могат да съберат избиратели в един вход на блоковете си, а все говорят за предсрочни избори. И какво? Само ще похарчим пари, ще унищожим стабилността.”

„Ние сме партията балансьор в държавата. Преди беше обратното: ДПС – най-малката партия балансьор между големите. Сега е обратното. И ние сега трябва да преглъщаме обиди и да пазим баланса в обществото.”

„Доган прави това, което прави Меси в „Барселона“, с българските политици. Или, казано на махленски език, просто ги меша. Просто ги финтира и ги оставя в положение да не знаят какво да правят. ГЕРБ е единствената партия, която не е влязла досега в тая игра. В това отношение ние сме изцяло непорочни.”

“С ДПС в управление няма да ме видите, в опозиция – с удоволствие. Тогава на другите ще им видя сеира аз. До вчера ме прегръщат, днес ми говорят за библиотекаро-сарайски неща. Ще ги пратя там да ходят да се молят при пауните.”

 „На малките партии това им е най-хубавото – ако може да се закачат с Бойко Борисов, ако може да му опонират, ако може той да ги забележи, да им коментира глупостите.”

 „Всеки си гледа партията и остава аз и ГЕРБ да се гърчим“

“Сега на никой не му е мила държавата, всеки си гледа партията и остава аз и ГЕРБ да се гърчим ежедневно под искания.”

Протестиращите – това вече в България дори стана професия. Примерно най-много ми бяха интересни мотористите, които карат за по 100 000 лева мотори, облеклото им е за по 5-10 хиляди лева и за разлика от 40 или 60 лева на година – направиха протест.”

“Днес чух, че има протест на Северната тангента и ми стана приятно – има Северна тангента, има къде да протестират, да не ходят до Южната дъга.”

Bulgarien Radan Kunev und Boyko Borissov (BGNES)

“С тези е лошо. Без тях – още по-лошо.”

“Обикновено в Европа партиите се борят кой да управлява, а тука в България има битка за опозиция… Не мога да им се намеся в битката кой да е най-голямата опозиция, но им го пожелавам дълго време да са.”

„Аз вече няма да гледам телевизия, защото като идвам, вие ми пускате репортаж всеки какво е казал. Да не пропуснахме някой? Радан, Татяна, Корнелия, Радев, можеше и Каракачанов да пуснем малко, поне и него да го порекламирате.”

“Всеки гледа на гърба на ГЕРБ да си направи своята политика, но хората знаят кой носи своята отговорност и затова исках да ви събера… Бавно, внимателно се прибирайте по родните места и едно наум да имате. Господ да е с нас, защото на други не мога да разчитам.”

Нека делата да говорят

“Моят принцип винаги е бил: правиш, показваш и ги оставяш да коментират. Ако се поставите на тяхно място – да гледате всеки ден колко неща се случват – това е голяма мъка, Пепи, голяма мъка е! Аз се опитвам да се ядосам някой път, но докато се ядосам, ми минава.“

“Нека делата да говорят – колкото повече лентички и заводи, стотици работни места и инвестиции за милиони, толкова по-добре… На два-три дни даваме на българите това, което са мечтали да видят.”

“Като станах кмет, най-младият “Икарус” в София и тролей ми бяха набори.”

“При мен банка, да пази Господ, не е фалирала, при мен всичко расте.”

„Обединили сме се от най-болния народ в Европа да направим най-здравия.”

“С тая програма за саниране ем се вдига цената на имота, ем става урбанизацията по-красива, ем данъците не се дигат.”

Метаморфозите на Борисов

Б. Борисов е доказал, че не може да е в опозиция. Затова той ще направи всичко, за да се задържи на власт. Дори и ако трябва да се прегърне с БСП и националистите-популисти и за него да разказват вече медиите на Пеевски. (29.12.2016)

Отговорът: Защото така поиска Борисов

Истината за “Червеите”

Човекът, който каза “вие сте прости и аз съм прост…”

“Всеки да се спасява сам!”

„Вальо Златев преди ходеше в Бургас с преспиване, а сега отива и се връща.”

„Тези, които пътуват – да пътуват. Огромна молба – да карат внимателно. Понаправихме пътища, изтрепват се.“

“Вчера са минали 80 000 на Кулата. Българинът обича да пътува. Видя се с пари вече. И дойдат ли празниците, виждате какво става – магистралите отесняха.”

“Опонентите ги дразни, че тези хора в Европа, Америка, в света си говорят с мен на малко име, а позициите, които отстоявам, стават решения на цяла Европа, защото затварянето на балканския път беше мое предложение.”

„Но тяхната тактика е всеки ден да се опитват да ерозират силата на ГЕРБ и най-силното ни място – това е в чистотата на партията.”

Кого вижда в огледалото

„Трябва да ви кажа, че един въпрос на един младеж доста ерудиран в Лондон за това какво виждам в огледалото, за което му благодаря, много ме жегна.”

“Чух, че някакви гадове са казали, че едва ли не външни посолства или партньори ми били казали да спра конкурса. Това са гадове, които лъжат, мамят, медии-бухалки и негодници.”

„Имах нужда да усетя себе си достатъчно силен, за да го свърша. Имам тази воля. Толкова ми е спокойно, толкова ми е леко. Ако искат, всички да ми обявят война… Нямам никаква зависимост и ще го докажа, ако някой още не се е убедил в това.”

“Ако докопам някого от вас милост няма. Къде е Фидосова, къде е Павел, къде е Иван, и другия Иван, и третия Иван? Няма ги! Пощада за никой няма да има, това искам да го знаете!”

„Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната. И много скоро вече няма да е дъвка. Аз не знам тогава какво ще измислят, защото той е най-удобната дъвка за всеки.“

“Имаме пълната подкрепа на Брюксел, на колегите ми там, до един. Всички дойдоха да кажат: “Нашият Бойко се върна.” Буквално така се изразяват.”

Предизборно 1

(През април) “ГЕРБ ще има своя кандидат-президентска двойка… Ще говорим това, коя ще е тя, юни-юли. Да не се надяват, че няма да участваме.”

(През май) “Ако не ме дразнехте толкова с разни политици да обяснявате дали за мен си пазя мястото или за някой друг, само и само да влязат в предавания, щях още сега да ви кажа кой ще е президент.”

(През юли) “Ако президентската власт имаше повече отговорности от премиерската, щях да се кандидатирам.”

(През септември) „И се чудя за колегата Радев… Като го гледах вчера – милия – как се гърчи, как искат да го правят политик, а той не може…”

“Да караш сам един самолет и да возиш в друг двеста пътници за мен е много по-отговорно, да вземеш пилот от гражданската авиация. Той поне е доказал, че се грижи за пътниците, да ги достави живи и здрави. Военният пилот кара един самолет и ако види, че не може да го кара – катапултира. Ето това имаме срещу нас като основен опонент.”

Да не тревожа хората, ама нищо добро не ни очаква“

Wien Angela Merkel Donald Tusk EU Gipfel Balkan Route (picture-alliance/dpa/C.Bruna)

“Светът си говори с мен на малко име”

„За международното положение за съжаление това, което навремето аз го говорих по-дипломатично, тихо, защото съм изключителен дипломат, и ако ни бяха послушали, въобще нямаше да има този проблем в момента.”

„Сега е по-тежко и по-лошо, отколкото по времето на Студената война – такава омраза, негативизъм и несигурност в света никога не е имало.”

„С една дума, нищо добро не ни очаква. За да не тревожа хората, просто трябва да кажа, че се готвим за тежък, тежък проблем с бежанската вълна.”

„Категорично заявих на европейските колеги, че ние няма да приемаме мигранти. Казах им в прав текст. Как си ме представяте, чакам на аерогарата и вие ми пращате десетки хиляди бежанци. Просто няма да ви пусна самолетите… Не, ние не сме били груби. Аз изглеждам по-грубичко така, но справедлив.”

„С цената на ако трябва на всички да ни вземат главите, но ние мигрантската вълна не трябва да я допуснем да влезе в България… България буквално няма накъде да се изтича, образно казано, влезлите мигранти… Само че историята показва, че обикновено Османската империя отива до Австрия, там тапата вече ги спира, жертва на това обаче стават Балканите.“

“Вторачвайки се в Турция виждате, че дори споразуменията от Минск не се спазват. Ние сме в един петоъгълник в момента, по-сложен от Бермудския триъгълник.“

„Да ви кажа, че отново започнаха руски самолети да наближават въздушното ни пространство. Ами идват през Черно море близко до нас, завиват и си отиват. Но ние по плана на НАТО вдигаме двойка изтребители, които да ги прихващат. Ами то е като в театъра. Като има една пушка на стената, рано или късно ще гръмне.”

„Хороскопът на света е лош“

“Сиреч, ако трябва да съм гадател или оракул, хороскопът на света е лош. И то много лош.”

„Аз искам на Черно море да виждам платноходи, яхти, туристи, мир и любов, а не да се превръща в арена на военни действия. Не искам на курортите ми да се разхождат военни фрегати напред и назад… Русия може да е много нервна към други, но много ще я заболи, ако се направи от нас.”

„Можем да се сбием с всеки и сме го показвали в историята. Вярно… след това доста от териториите ни ги няма, де. Едновременно на Съветския съюз, на Щатите, на комшиите, на кой ли не. По време на Втората световна война сме обявили война на всички.”

„Разбира се, ако народът не го одобрява, ще си избере друг, ще води войни… Има ястреби, които искат да са на гребена на вълната… Като не ме харесват, ще си изберат някой като Мони Паси – смел, голям боец, който да налита с крилати ракети и да пребива руснаци и който му дойде на акъла.”

“Винаги съм казвал, че ако от четири страни на Бургас летят френски, английски, руски и американски самолети и хвърлят ракети, хората ще бягат. Какво ще ни донесе всичко това?”

„Ако Господ даде да се открие нефт и газ в Черно море, следващите поколения на България ще бъдат други.”

Merkel und Borissov in Berlin (REUTERS)

“Ако ни бяха послушали, въобще нямаше да има този проблем в момента”

„Когато ГЕРБ дойде на власт, пуска концесиите за проучване и добив. Когато дойде друго правителство, първото, което правят, веднага ги затварят, защото това е бизнес за 5 милиарда долара годишно да изтичат от България, а сметнете…”

„Изнервя ги това, че България ще се диверсифицира, и не на думи, а на дела… Аз предупредих, даже малко съм притеснен. Вече стават две седмици – няма компромати. Истински съм притеснен. Очаквах още първата седмица да ме започнат с нещо – че съм изял дете някъде.”

“Е, ние сме се разбрали с Путин. Аз съм му казал, че това ще го правя. Не можеш да си имаш в двора чешма, а да ходиш да си доставяш от друго место.”

Предизборно 2

Отдавна съм се наслушал за бащата на нацията. На тая нация много бащи и претенции за бащи се явиха. Крайно време е да имаме и една майка, която да се погрижи действително майчински за този народ.

„Дали г-жа Цачева е Борисов в пола? Аз пола не съм си слагал, не знам как изглеждам. Но да си генерал в пола ми се вижда доста по-смешно.”

“На първи тур, ако ГЕРБ загуби тези избори, още вечерта подаваме оставка, защото тогава се мерят партиите. С БСП няма как да се премерим. Те трябва да се разделят на всичките им членове на инициативния комитет.”

 „Не считам, че ще подаваме оставка, защото Цачева ще направи много по-добър резултат от останалите. Просто Цачева е класи над тях.”

Следизборно 1

“Следващия понеделник – това, което съм казал – ако загубим балотажа, ще подам оставка. Как да дам оставка по време на избори. Никога не се отмятам от думата си. Няма да създам какофония за една седмица в държавата.”

„Мислех си, че като фекалиите в Черно море ги пречистихме и ги вкарахме в станциите, това ще е добре, ще се оцени, явно съм се объркал, съжалявам.”

„Да, може би не съм преценил правилно, може би е трябвало да помисля повече като залагам правителството срещу този избор.”

“Искам да поздравя г-жа Цачева и считам, че аз повече няма какво да ѝ кажа. Според мен във всяка една сфера тя беше много по-добра от г-н Радев, военния пенсионер.”

„Каквото са надробили партиите, да си го изсърбат“

Bulgarien Recep Tayyip Erdogan und Bojko Borissow (BGNES)

“С ДПС в управление няма да ме видите, в опозиция – с удоволствие”

“Референдумът е висша форма на демокрация и много опасно оръжие. Представете си да си направим едно предаване в някоя телевизия ние и да почнем да казваме искаме референдум за 1000 лева пенсия и 1% данък. Ще мине ли този референдум? Ще мине. Демократичен ли е? Демократичен е. Ще съборим ли държавата с него? Ще я съборим. И затова са толкова опасни популистите.”

“Какво да кажа, че съм против сега или че е опасно, след като два милиона и половина са го подкрепили. Това, което са надробили всичките политически сили, трябва да си го изсърбат сега. И затова ние сме “за”.

“Аз нямам страх от Слави Трифонов. Добре дошъл на избори, когато иска! Разбира се, тогава няма да има по три часа на ден в национална телевизия да си прави своята политика.”

“Искам да си направи партия и да дойде да носи управленска отговорност. Мислите ли, че имам сън нощно време, когато съм седнал с Ердоган или ще имам разговор с президента Путин, или с държавния секретар Кери да говоря по енергийните въпроси. Властта не е никакво удоволствие, не носи нищо, освен свръхнапрежение. Дори на Слави Трифонов колите са в пъти по-хубави от 5-годишните коли на НСО.

“И вие ми се огледахте, че когато съм ходил по нощите в Харманли, съм се возил в тоя джип. Обещавам, когато следващия път стана премиер, ще поръчам в Русия една “Лада Нива” да я бронират, защото аз имам няколко смъртни присъди от международни босове, които съм залавял и екстрадирал. А вие искате да ме изкарате като пушечно месо в небронирана кола. Ще говоря с президента Путин, няма да ми откаже да ми я бронира, за да сте доволни и да бъдем унизени така, както трябва.”

Следизборно 2

„Така че ние в първия работен ден ще депозираме оставката на този кабинет. Ако искат, могат да си направят правителство, защото някои ще кажат, че тласкаме страната към политическа криза. Точно обратното!”

“Преди две години мислите ли, че ми се управляваше с Радан Кънев, с Валери Симеонов, с Първанов. Какво страшно има? Нищо няма страшно. Направете правителство, влезте, управлявайте, ние сме в парламента, няма да ви правим ингилъци.”

Barack Obama USA und Boyko Borissov Bulgarien Weißes Haus (picture alliance / landov)

Говори си и с Америка на “ти”

“Защото БСП дезертират. Има хубава приказка: “Не си пожелавай жената на ближния, защото може да стане твоя”. Не сте ли я чували? Г-н Радев си пожела цялата власт и Господ му я даде. Сега има възможност да пази границите, да вдига пенсиите, да строи, да не строи, да прави “Белене”, да ходи в Крим.“

“И ние, вървейки по модата, отиваме да ставаме опозиция… На мен ми омръзна само аз да съм отговорен и като кажа какво ще се случи да реват – ау, ГЕРБ плашат хората. Всички искат да намират кусур, а само аз и ГЕРБ да носим отговорност.

„Ние, това, което съм обещал, сме го направили до едно. И ми харесва това, което сме направили, и колкото и да беше протестен вот, все още не мога да го разбирам, не го разбирам и сигурно няма и да го разбера.”

„Един ден здравият разум ще надделее и в България“

“Две години по-тих, по-диалогичен, по-невъзгордял се, ежедневно изпълнявайки на всеки прищевките. И да ми кажат, че съм бил надменен – това не го приемам.”

“Чух, че г-жа Нинова нямало да ритне паднал човек. Ние толкова пъти сме ги били, ако сме ги и ритали, да сме ги пребили досега… Госпожа „Лъжа“, една госпожа „Лъжа“… Аз сега съм сложил една книга и всеки ден, защото иначе не съм злопаметен човек и забравям, лъжите ги пиша една по една.”

„И аз съм убеден, че ще дойде време тези плювни да се чудят как да ги излижат.”

“Надявам се, че един ден здравият разум ще надделее и в България. Никак не сме се предали. Ще останем, не на тези постове, но като стожер на стабилността, и няма да се подведем по всеобщата лудост, колкото и да е модерно, колкото и да е сладко за ухото.”

“Вие говорите все едно съм умрял – така се говори на гробища: беше, благодаря и т.н. Тепърва ще има битка. Ако мислите, че така ще им се дадем на празните им приказки и обещания. Ако нещо може да си пожелая днес, това е само мир през следващата година, защото ми омръзна да пиша всеки ден съболезнователни телеграми.”

„С малко усмивка да се разделим, защото е много тежко.”

Из интервю през декември 2016:

Въпрос: Коя е думата на 2017 г.?

Отговор: Мир. Защото той в момента е огромният дефицит в света.

  • Дата 31.12.2016

  • Автор Ясен Бояджиев                                                        http://www.dw.com

Предишна статия

Дарик започна национална кампания “Най-добрите лекари в България”.

Следваща статия

Всичко на този свят се връща – и доброто, и злото

Други интересни