Кой и как затри “Полимери” Девня…

Автор: Няма коментари Сподели:

Царят на селския народняшки „пиар“ Бойко Борисов цъфна в Девня и размаха пръст каква зловеща приватизация имало, наговори купища тъпоумици, глупости и откровени лъжи и не се намери нито един журналист, който да го съсече и да го разобличи, че думичките му са празни сапунени мехурчета. За простите, с които с разбира Простият.

Борисов пинизчийски залепи за дърварския си пиар и главния прокурор Сотир Цацаров, като уж, ахмашката, на няколко пъти подчерта, че ей сега му звънял, казал му, бил сигурен, че главният прокурор ще хване „лошите“, а ние бихме добавили – че сме сигурни, че главният прокурор НИКОГА няма да хване „добрия“ Борисов.

Никой от журналята, представители на баджак джурналистиката, не посмя да попита от упор Борисов, рече ли на авера си главния прокурор, като му звъни под път и над път, запознат ли е със ЗАТРИВАНЕТО НА „ПОЛИМЕРИ“, КОЕТО БЕ ИЗВЪРШЕНО БЕЗУМНО И УМИШЛЕНО С УЧАСТИЕТО НА СИНДИЦИ, СЪДИИ, ВЕЩИ ЛИЦА, ПРОКУРОРИ И ПРОЧИЕ.

ПРИПОМНЯМЕ БЛЕСТЯЩОТО ЖУРНАЛИСТИЧЕСКО РАЗСЛЕДВАНЕ НА „ОТКРИТО“ НА ВАЛЯ АХЧИЕВА, ПО КОЕТО ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА Е ОБРАЗУВАЛ ДОСЪДЕБНО ПРОИЗВОДСТВО!:

СКАНДАЛНО РАЗСЛЕДВАНЕ НА ВАЛЯ АХЧИЕВА! КАК СЪДИЯ ОТ ВОС-ВАРНА & ВЕЩО ЛИЦЕ ЗАТРИХА „ПОЛИМЕРИ“ – ДЕВНЯ!

Иначе Борисов набляботи, ето какво. Общи приказчици за прости. И се направи на благодател да налива 15 милиона УЖ ДА СПАСЯВА ВАРНА, ТИ ДА ВИДИШ, И ПАК НИКОЙ НЕ ГО ПОПИТА КАТО КАК ЩЕ НАЛИВА ПАРИ НА ЧАСТНА ФИРМА, КОЯТО ВЕЧЕ Е СОБСТВЕНИК НА „ПОЛИМЕРИ“ – фирма, казват близка до КОЙ, ама има ли главен прокурор, че да разрови дали е така…

Ето бляботенето на Борисов и отвореното писмо на Николай Банев. Сравнете ги и си направете извода кой и защо лъже:

Всичко в завода е разграбено и унищожено, а пък собствениците имат мерцедеси „Майбах“ и ни дават оценка…

…Първо искам да успокоя хората в региона и самата Варна, защото това действително е екологична бомба, която, ако не се вземат мерките, които взехме, ще причини огромни екологични последствия.

Тук се обръщам и към Зелените, освен всичко останало, което правят, да наблюдават и такива процеси. Приватизацията, освен че е разбойническа, решението, което е дадено при следващите разпродажби, то е минало през няколко собственика, доколкото знам, е много интересно…

…Активите отиват за частниците, а вредният отпадък и утилизацията остава за данъкоплатеца. Добре ли е? Не само не е справедливо, просто звучи като виц, но е факт.

…В момента държавата чрез областния управител плаща тока, водата, охраната, наблюдението, което правим, и виждате в какво положение са резервоарите. Следващите дни буквално започваме да ги разкарваме из цяла Европа….

…Даже сутринта преди няколко минути звъннах на главния прокурор да го питам все пак може ли това, което казвам, да се огласи с негово знание. Той е направил необходимите проверки с варненския окръжен прокурор и делата са доста напред в момента.Убеден съм, че тези, които са причинили този пладнешки грабеж, то вече свикнахме да са откраднали през годините с тази приватизация милиарди активи на държавата, ще станат известни.

…Десетки, да не кажа стотици. На цели фабрики са изнасяни оборудванията. Тук е купена инсталация, която всичко това да утилизира, и те с цялото си нахалство я продават в Румъния. Вземат и от нея парите.

…Убеден съм, че главният прокурор ще направи така, че от срещу неизвестен извършител, каквото е в момента ограбването на цял завод, гордост на Балканите, да има известен.

…Избягвам да давам публична оценка на хората. От наша страна, каквото е необходимо – правим. Благодаря, че сте тук, за да може да кажете на хората, че могат да спят спокойно и по най-бързия начин ще ги избавим от това зло.

…Новият собственик на практика е дошъл, за да го нареже завода и да го приключи. Това е историята на българския Преход, защото сега е много модерно да говорим. Надявам се, че с влизането на Антикорупционния закон и създаването на този орган, той ще се занимае не само с това, което е в момента, а и с подобни минали сделки, защото те носят много по-големи щети от всичко останало. Тук трябва да се има предвид, че на 200 км по-нагоре стоят 2 реактора за 3 млрд. лв. И там какво ще правим, а ги платихме следствие на тези големи шлемове, които заварих. Апелирам към колегите и политическата класа да бъдат малко по-скромни в изказванията си…“

ОТВОРЕНО ПИСМО НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ НА ПОЛИМЕРИ АД НИКОЛАЙ БАНЕВ

ДО ПРЕМИЕРА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ БОЙКО БОРИСОВ

Уважаеми г-н премиер,

Българските медии разпространиха Ваше изказване, свързано с приватизацията и разграбването на Полимери АД-Девня.

Искам да внеса яснота по този емблематичен случай в който и Вие, г-н Премиер, имате пряко участие вече повече от осем години.

Полимери АД бе раздържавено по масов и по касов път,съответно през 1997 и 1998 г.

Само за 24-те процента остатъчен държавен дял, управлявано от мен дружество, заплати на държавата 12.5 мл.щатски долара.

Още през първите две години след приватизацията бяха инвестирани в Полимери повече от 30 млн.германски марки в нова инсталация за очистка на диафрагмения каустик и в мероприятия за енергийна и логистична ефективност.

Първото предателство към Полимери от страна на тогава управляващите бе извършено по време на продажбата на Нефтохим Бургас на Лукойл.

Нефтохим чрез 130 км. тръбопровод доставяше на Полимери етилен, който с хлора произвеждан от Полимери се превръщаше в дихлоретан-един от двата най-търсени и печеливши продукти на Полимери.

Комисията за защита на конкуренцията позволи на Нефтохим-Бургас да преустанови доставките на етилен за Полимери, въпреки че по закон той нямаше право на това в качеството си на единствен монополен доставчик и при логистична невъзможност на Полимери за алтернативни доставки на този продукт.

Въпреки че Полимери бе поставен в критична ситуация, ръководството и специалистите на предприятието успяха да балансират потреблението на хлор чрез пуск на две нови инсталации за солна киселина и да подготвят мащабен инвестиционен план с осигурено финансиране.

Агенцията за инвестиции издаде през 2007 г. на Полимери Сертификат за инвеститор клас А с инвестиции над 70 млн.лв.

Бяха построени два когенерационни модула  с мощност 11 мегавата. Беше закупена нова френска инсталация за 120 х.т.солна киселина. Беше закупен нов супер-мощен хлорен компресор от Сименс. Бе изградена революционна инсталация за суха солна киселина, инсталация за техническа сол. Беше завършена нова инсталация за пластизоли.

Благодарение на усилията на мажоритарните собственици от АКБ Форес, диафрагмената електролиза на Полимери получи разрешение от Брюксел да работи със забранения азбест до изтичане на срока на нейната технологична годност.

И тогава на власт дойдохте Вие, г-н Премиер.

Ето какво се случи с лично Ваше безучастие или участие в Полимери:

1. Държавната агенция по горите не даде на Полимери разрешение за преминаване през два негорски имота на газопровода, проектиран да захранва когенерационните модули, въпреки че по закон всяка една институция беше задължена всячески да подпомага инвеститор клас А, като Полимери;

2. Лично Вие, г-н Премиер, не разрешихте Полимери да получи кредит от ББР в размер от 30млн. за модернизация на разрешената от Брюксел диафрагмена електролиза на инвеститора клас А;

3. Бандитски беше прекъсната връзката на Полимери с националната и европейската железопътна мрежа и беше унищожена възможността на Полимери да пласира своята продукция със собствените си жп-цистерни-за това бяхте уведомен лично Вие, министрите на транспорта, на вътрешните работи, председателя на ДАНС;

4. Договорът между НЕК и Полимери за заплащане на електроенергията през 110- киловолтовото съоражение за пренос на ток, собственост на Полимери, беше едностранно прекратен от НЕК. Но без да заплаща, при условия на прекратен договор, НЕК продължи да трансферира електроенергия през обслужваното и подържано от Полимери съоръжение, генерирайки печалби за себе си и загуби за Полимери;

Същото това съоръжение на стойност 15 млн.лв. трябваше да бъде по закон изкупено от НЕК, но Вашата парламентарна група гласува няколко пъти за удължаване на срока за изкупуването му;

5. По време на Вашето управление, г-н Премиер, Полимери бе подложено на невиждани ромски набези и кражби в огромни размери под бездействащия поглед на местната полиция;

6. Достигна се до там, че за смешните за мащабите на Полимери 33 х.лв., предприятието  беше поставено от съда във Варна в процедура по несъстоятелност без да бъдат оценени активи на Полимери на стойност повече от 20 млн.лв. и без да бъде прието нито едно вземане на кредитиралите Полимери, свързани с мен, търговски дружества.

И тогава под ръководството на Синдика Балабанов и с „благословението” на съда и на държавните кредитори се започна физическото унищожение на огромната инфраструктура на Полимери и разпродажбата на безценица на многомилионните активи на дружеството.

7. По време на Вашето управление, г-н Премиер и непосредствено преди унищожителната процедура по несъстоятелност,  Полимери създаде дъщерна компания Полимери-инвест, която сключи договор с голям китайски партньор, подкрепен от китайското правителство и само за 18 м. на площадката на Полимери щеше да бъде изграден с кредит от китайски банки нов завод за хлор, натриева основа, солна киселина и хипохлорид. За това Вие бяхте уведомен, г-н Премиер.

 Г-н Премиер,

Не мога да отрека, че Вие лично ме приехте два пъти за да се запознаете с проблемите на Полимери.

Но резултатите от тези срещи са видни с невъоръжено око:

– край на неорганичното химическо производство в България;

– 2000 специалисти от този сложен отрасъл-на улицата;

– унищожаване на изграждана 60 години инфраструктура;

– затриване на реализирани инвестиции и ноу-хау и практическа забрана за развитие на този важен отрасъл за българската икономика;

– внос на всичко произвеждано от Полимери с родни суровини,енергия и специалисти от чужбина.

Всичко това, г-н Премиер, го пиша с огромна болка и съжаление за погребания труд и усилия на всички нас-инвеститори,специалисти и труженици.

Дано написаното поне малко да осветли истината за погребението на неорганичната химия в България.

Николай Банев“

afera.bg                               http://afera.bg

Предишна статия

Илюзията “ Национална сигурност на Република България ” 2

Следваща статия

Дата и точное время затмения 7.08.2017 года…

Други интересни