Защо бе убит руският посланик в Анкара?

Автор: Няма коментари Сподели:

След убийството на руския посланик в Анкара президентите на Турция и Русия заявиха, че атентатът е имал за цел да внесе нов разкол между двете страни. Руският дипломат Андрей Карлов бе прострелян смъртоносно от полицай.

Атентаторът

                                                       Атентаторът

Нападателят е стрелял първо във въздуха, след което е насочил пистолета си към руския посланик Андрей Карлов. След като дипломатът паднал на земята, въоръженият мъж изстрелял няколко куршума в тялото на жертвата. Атентатът бе извършен по време на откриването на изложба за Камчатка в Анкара.

Андрей Карлов

                                                                  Андрей Карлов

                                             “Чия ръка е направлявала убиеца?”

На видеозаписите се вижда как нападателят крещи “Аллах е велик!” и “Не забравяйте Сирия, не забравяйте Алепо!”. Както уточни турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу, извършителят е 22-годишен полицай, който преди две години и половина е получил назначение в Анкара. След нападението мъжът е бил ликвидиран от специалните части.

Междувременно президентите на Турция и Русия заявиха, че атентатът е имал за цел да внесе нов разкол в отношенията между двете страни. “Трябва да разберем чия ръка е направлявала убиеца”, каза Путин и обяви, че Русия ще отговори със засилване на борбата си срещу тероризма. “Бандитите ще го усетят”, увери Путин. Руският президент е разпоредил назначаването на специален екип от следователи, които да работят в тясно сътрудничество с турските власти. Президентът на Турция Ердоган потвърди в обръщение по телевизията, че кървавото деяние ще бъде разследвано съвместно с руски експерти.

Как Русия прости на Турция

“Турция винаги е мразила Русия”, “Анкара е враг N°1”, “Турция е съучастник на терористите”: преди година Москва засипа Анкара с обвинения. Днес обаче те отново са в добри отношения. Едно писмо на Ердоган стопи ледовете. (25.11.2016)

Обща цел: да унизят Запада

Анкара и Москва тъкмо бяха започнали да подобряват отношенията си след тежката криза от 2015 година, когато край турско-сирийската граница бе свален руски бомбардировач. За днес в Москва бе планирана среща на министри от Турция, Русия и Иран във връзка с конфликта в Сирия. По данни на руската страна, разговорите няма да бъдат отменени. “Независимо от тази трагедия, ние трябва да продължим да работим конструктивно”, заяви шефът на външнополитическата комисия в руския парламент Леонид Слуцки. А неговият колега от комисията по сигурността Виктор Озеров определи покушението като “атентат срещу руско-турските отношения”.

“Една много тъжна новина”

Германското правителство също осъди нападението срещу руския дипломат. Правителственият говорител Щефен Зайберт написа в Туитър, че това е “една много тъжна новина”. Съболезнования изказа и специалната отговорничка за външната политика на ЕС Федерика Могерини, а Съветът за сигурност на ООН осъди убийството “най-остро”. Това е “терористично нападение”, за което не може да има никакво оправдание, се казва в позицията на Съвета, а от сирийското външно министерство заявиха, че “това отвратително деяние подчертава още повече необходимостта да се борим с всички възможни средства срещу тероризма”.

  • Дата 20.12.2016

  • Автор Емилиян Лилов (АГ, АРД)                              http://www.dw.com/bg

Предишна статия

„Не можем всички да напуснем България”

Следваща статия

Обръщение към всички мислещи и милеещи за Родината български граждани

Други интересни