В СЪБОТА 22 ОКТОМВРИ 2016 ГОДИНА, председателят на ОИК – Костадин Атанасов свиква заседание

Автор: Няма коментари Сподели:

    В СЪБОТА 22 ОКТОМВРИ 2016 ГОДИНА, председателят на Общинската избирателна комисия – Костадин Атанасов свиква заседание на комисията във връзка с пълномощията на Ненко Костов като общински съветник.  

На последното заседание в средата на юни 2016 година първа точка от дневния ред беше формулирана по следния начин: „ Разглеждане на писмо от Пловдивския административен съд, с което е изпратено заверен препис от влязло в сила решение № 633 от 28 март 2016 година., постановено по административно дело № 3344 от 2015 година.

”Общинската избирателна комисия отложи вземането на решение затова, че не било дошло решение на съда по жалбата на ГЕРБ и в този ден разглеждали само решението на съда по жалбата на Местна коалиция „Коалиция за Хисар”

                                Свързахме се с адвокат  Атанас Петров, който каза:

 Това е едно странно решение, защото ОИК може да взема решение за приемане и решение за отхвърляне. В случая е прието нещо трето – решение за отлагане.

    След 26  МАЙ 2016 г. вече е пределно ясно на всички членове на Общинската избирателна комисия   – Хисаря, че цитираните предпоставки по чл. 30, ал. 4, т. 2 изискват ПРИСЪДАТА НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТНИК ДА Е ВЛЯЗЛА, СЛЕД КАТО СЪЩИЯТ  ВЕЧЕ  Е  БИЛ ИЗБРАН. 

ТОЕСТ: ПРИ ЛИПСАТА НА ТАЗИ ПРЕДПОСТАВКА ЗА ПРЕДСРОЧНО ПРЕКРАТЯВАНЕ И ДУМА НЕ МОЖЕ ДА СТАВА. Всяко решение в противния смисъл ще бъде взето при липса на правно основание – ТОЕСТ:  АБСОЛЮТНО НИЩОЖНО! 

От друга страна, самият съд признава, че „…са налице материалноправните предпоставки за постановяване на решение на ОИК при условията на вече обсъдената правна уредба...“ Само че, обсъдената правна уредба вече е отменена! 

Актуалната и действаща в момента правна уредба е различна и е задължителна за всички административни органи, граждани и организации.  Във връзка с това, няма смисъл да напомням, че когато се извършва преценка за законосъобразност на един административен акт, то съгласно чл. 142, ал. 1 от АПК, съответствието на административния акт с материалния закон се преценява към момента на издаването му

Ще бъде изключително итересно, ако все пак ОИК пренебрегне този принцип и  реши да постанови сега своя акт на основание на ОТМЕНЕН ЗАКОН!

Ето защо според мен няма пречка, именно в изпълнение на тези задължителните указания от въпросното Решение № 633/23.03.2016 г. на Административен съд – Пловдив, да бъде отказано предсрочното прекратяване на пълномощията на инж. Ненко Костов, или както се казва на юридически език – по „аргумент на противното“. Още повече – отказът при това решение е обжалваем и който счита, че е неправилен, може да го обжалва пред съда.

Както вече стана ясно, повторно образуваното дело в Пловдивския административен съд беше прекратено. ПП ГЕРБ оттегли жалбата си, което може да означава единствено, че признават нейната неоснователност. Определението за прекратяване на производството не беше обжалвано от страна на инж. Ненко Костов и поради това, считано от 14  октомври 2016 г. същото е влязло в законна сила.

С този ход на ПП ГЕРБ отпаднаха пречките пред Общинската избирателна комисия – Хисаря да се произнесе по наистина интересно развилия се казус Ненко Костов.

    След думите на адвокат Атанас Петров не ни остава нищо друго, освен да видим в събота – 22 октомври 2016 година в 16 часа какво ще решат в Общинската избирателна комисия – Хисаря.

                                                                                                                            ТРАКИЙСКИ СВЯТ

Предишна статия

Бизнесът с мигрантите върна България в лоното на „Югоембаргото”

Следваща статия

The Third Presidential Debate 2016. Donald Trump vs Hillary Clinton.

Други интересни