„Тракийски Свят” припомня!

Автор: Няма коментари Сподели:

                               „Тракийски Свят” припомня!

 Информационна агенция “Фокус”

Жителите на пловдивското село Труд излизат на протест срещу дейността на централа, която произвежда електро – и топлоенергия чрез преработка на биомаса – силаж и в последствие оборска тор.

Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Галина Тошева, ръководител на Инициативния комитет на протестиращите жители. По думите ѝ централата е построена през 2014 година на около 250 метра от жилищен район.

 „Когато фирмата-инвеститор направи информационната си кампания, тя обеща на селото 50 работни места и дейности без шум и миризми, но това нещо не се случи.

В денонощен цикъл на работа се изпускат миризми, които буквално са трудни за понасяне. Много са остри и тежки”, заяви тя.

 “Дейността на самата централа е с вибрации, които възрастните хора усещат много сериозно. Това смущава и нощния сън, а възрастните казват, че имат аритмия и проблеми с кръвното налягане”, обясни Тошева.

Тя уточни, че хората, които живеят в близост не могат да си отворят прозорците нито през деня, нито през нощта.

„Затворени сме на климатици в момента, защото миризмата навън е потресаваща. Не говорим за използване на дворни места, за барбекюта, които са стандартни за селата по това време на годината – не се правят вече. Тормозът продължава вече две години”, поясни ръководителят на Инициативния комитет в пловдивското село Труд.

По думите на Галина Тошева през миналата година по сигнали на граждани е била извършена проверка от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Пловдив.

Заключението на експертите е, че вината за наличието на острите миризми в района е на вятъра, защото духа в посока на жилищата в района.

„За жителите на селото виновни са хората, които стопанисват централата, защото смятаме, че не правят всичко, което е нужно да филтрират тези миризми и да ограничат шума”, посочи Тошева.

Тя добави, че очакванията на живеещите в селото са всички институции, на които е гласувано доверие в лицето на община, на кметство, на областен управител да предприемат адекватни мерки и тази централа да преустанови трайно дейността си.

„Ние не желаем на територията на село Труд подобен завод. Тъй като вече имаха шанс и миналата година обещаха, че ще прекратят този тормоз, те не го направиха.

Кредитът на доверие вече е изчерпан”, категорична е Галина Тошева. Тя допълни, че предстои координация с полиция и с кметство, за да се получи разрешение за протест и той да се насрочи.
                                                                                                     

                                                                                              Тони МИХАЙЛОВ

                                    ТРАКИЙСКИ СВЯТ:

Напомняме, че същите проблеми щяха да имат жителите на село Черничево, община Хисаря и курортния град. В стопанския двор на Черничево трябваше да бъде построена Електрическа централа с инсталирана мощност над 500 квт. до 1.5 мвт. с индиректно използване на биомаса от растителна и животинска субстанция,  а по- късно стана ясно, че ще се използват и отпадъци от месопреработването. 

При построяването на подобни обекти е предвидено в закона да не се застрашава живота и здравето на хората. Инвестиционните намерения бяха от „НОВА БИО ЕНЕРДЖИ” ООД СЪС СЕДАЛИЩЕ И АДРЕС НА УПРАВЛЕНИЕ ГРАД  ХИСАРЯ, УЛ. „ВАСИЛ ЛЕВСКИ” № 15.  Тази централа трябаше да бъде построена до къщата на Коста Стаменов и до склада на Ненко Костов и да бъде на стотина метра от първите къщи на Черничево.

     Тогава Коста Стаменов  и Костов защитиха не само личната си собственост, а и   чистотата на околната среда, и природата на курорта и селото. Намериха скритото от кмета на Черничево писмо, с което е трябвало жителите на селото да бъдат уведомени за инвестиционните намерения на „НОВА БИО ЕНЕРДЖИ” ООД. Откриха и издаденото разрешение от РИОВС за изграждане на тази биоцентрала. 

Благодарение на Стаменов и Костов, които организираха протест, и извикаха средствата за информация от страната, строежът беше спрян. Черничевци показаха, че когато хората са единни, може да бъде направено всичко, което да ги спаси . Запазено беше здравето на хората и чистотата на въздуха.

   И още нещо беше направено за черничевци. Вместо 40 килограма зърно от декар рента, те започнаха да получават по 80 кг.  И това стана благодарение на Коста Стаменов и на Ненко Костов.

Те направиха  най- важното – запазиха  здравето и живота на хората от Черничево и Хисаря.  Иначе сега всички щяхме да живеем  в условията, в които живеят жителите на село Труд.

                                                                         Тракийски   Свят

Предишна статия

Днес се навършват 108 години от обявяването на независимостта на България

Следваща статия

Ваксините на Москов

Други интересни