Днес се навършват 108 години от обявяването на независимостта на България

Автор: Няма коментари Сподели:

Днес се навършват 108 години от обявяването на независимостта на България. 22-септември се чества като официален празник на страната от 1990 година.

С акта от 22 септември 1908 г. България отхвърля политическата си васална зависимост от Османската империя, резултат от решенията на конгреса в Берлин през 1878 г., и става суверенна държава, равностоен партньор на останалите европейски страни.

Този акт става възможен 30 години след освободителната за България Руско-турска война от 1877-78 г. Едва през лятото на 1908 г., след извършената в Османската империя младотурска революция, се създават условия България да провъзгласи своята независимост.

Решението за обявяването на независимостта е взето през август 1908 година на среща между княз Фердинанд и министър-председателя Александър Малинов в Унгария. На 22 септември същата година в черквата “Св. Четиридесет мъченици” България е обявена за царство, а княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. Мястото е избрано специално, за да се подчертае приемствеността със средновековната българска държава.

Русия не желае военен конфликт на Балканите и се заема да посредничи в преговорите между Турция и България. Тя се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война от 1877-78 г., в замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта й.

Официално това става на 6 април 1909 г., след което в продължение на 10 дни европейските сили признават България за царство и за независима държава.

По традиция празникът се отбелязва най-тържествено във Велико Търново. Тържествата днес започват рано сутринта и ще продължат през целия ден.

Началото е в 7.30 ч. с празнична Света литургия в църквата-музей “Св. Четиридесет мъченици”. Следват военен ритуал за издигане на Националното знаме на България и празничен благослов.

Най-зрелищната част от честванията започва в 20:15 часа, когато ще бъде пуснат аудио-визуалния спектакъл “Царевград Търнов – звук и светлина”. Специални събития за отбелязване на годишнината се провеждат в цялата страна.

На празника Националният исторически музей (НИМ) ще покаже Манифеста, с който княз Фердинанд обявява Княжеството за “независимо Българско Царство” в Търново през 1908 г.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/22/2831165_dnes_se_navurshvat_108_godini_ot_obiaviavaneto_na

Предишна статия

Мързелът провокира интересно мислене и изобретателност

Следваща статия

„Тракийски Свят” припомня!

Други интересни