Израел пак се затича към Вашингтон

Автор: Няма коментари Сподели:

Високопоставен израелски представител ще пристигне във Вашингтон тази седмица за последния кръг от преговори, засягащи най-големия пакет военни помощи, които САЩ някога са отпускали на друга държава, чието действие ще продължи 10 години след края на администрацията на Барак Обама.

Бригаден генерал Яков Нагел, ръководител на Съвета за национална сигурност на Израел, е изпратен с инструкции да се срещне с представители на Белия дом с надеждата да подпише споразумение „по-най-бързия начин“.

Този ход представлява пълен обрат за израелския премиер Бенямин Нетаняху, който обиди президентството на Барак Обама през февруари, когато обяви, че е възможно да изчака „до постигане на споразумение със следващата администрация“.

Визитата на Нагел сигнализира, че Нетаняху е преценил, че няма да получи по-добра сделка от тази, която може да подпише с Обама, с когото имат трудни лични взаимоотношения. И двете страни видимо се опитват да постигнат сделката преди края на мандата на действащия американски президент.

Белият дом вече заяви готовността си да подпише 10-годишен „меморандум за разбирателство“, който значително ще увеличи получаваните досега 3,2 милиарда долара годишно, които актуално САЩ отпускат на Израел при съществуващото споразумение, валидно до 2018 г.

След месеци на тайни преговори, които набраха скорост преди година, Нетаняху продължава да настоява на 5 млрд. долара годишно. Тезата на Израел е, че имат нужда от много повече разходи за отбрана в контекста на сделката с Иран, която освободи замразени ирански активи. Едно от основните предизвикателства за сключване на окончателното израелско-американско споразумение е съществуващият спор около разпределението на средствата.

Според запознати американски и израелски източници правителството на Обама настоява за предоговарянето на споразумение, което позволява на Израел да похарчи до 26% от помощта на САЩ за собствената си отбрана. На никоя друга страна, получаваща американски средства, не е позволено да използва средствата по този начин, изработен през 80-те години, за да позволи на Израел да изгради отбранителната си структура.

С растящата израелска отбранителна индустрия американската администрация иска да си гарантира, че по-голяма част от тази помощ отива към фирми от САЩ. Това създава възможността израелски компании да загубят стотици милиони долари в договори. Според критиците това ще лиши Израел от възможността да поддържа възможно най-напредналото военно оборудване в региона – т. нар. висококачествено острие.

С протакането на преговорите Нетаняху се оказа под натиск да финализира споразумението възможно най-бързо, за да могат въоръжените сили на Израел да продължат с дългосрочното си планиране. Според някои анализатори вече съществува растящ ангажимент, че сключването на сделката с Обама ще носи много голям символизъм.

Изборният сезон в САЩ също оказа натиск върху Нетаняху – според израелски дипломати и съветници двупартийната подкрепа за Израел от страна на двете водещи американски партии може да се превърне в политически свръхзалог.

Пристигането на генерал Нагел предполага, че споразумението навлиза във финалната си права. Сам Нетаняху обяви, че преговорите ще бъдат „приключени до дни“. Според анализаторите и Обама, и премиерът на Израел ще извлекат политически дивиденти от това.

     Керъл Мореро, Рут Еглаш, „Вашингтон пост“        http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5685837

Предишна статия

Кодът на Леонардно да Винчи в „Тайната вечеря“

Следваща статия

Новите рицари на Путин

Други интересни