Кодът на Леонардно да Винчи в „Тайната вечеря“

Автор: Няма коментари Сподели:

Image title

                                                      Истината, кодирана в „Тайната вечеря“

Същността на една от най-известните творби на Да Винчи бе разгадана от Смитсъновия институт

Кодът на Леонардно да Винчи в „Тайната вечеря“ е бил разгадан. Стенописът в манастира „Санта Мария деле Грацие“ в Милано крие истината за същността на Христос. Това са установили учени от Смитсъновия институт.

Image title

В знаменитата творба Да Винчи, която изобразява последната вечеря на Исус с учениците му, Спасителят е увековечен като смъртен. Доказателство за това е липсата на ореол около главата му, който да го означи като светец. Такива липсват и при самите ученици на Христос.

Според италианския учен Марио Тадео, който изучава творчеството на Леонардо, ренесансовият гений не се е отказал случайно от ореола. Той е изобразил Исус и неговите ученици като обикновени хора, навеждайки човечеството към истината за Спасителя.

Image title

Към този сюжет с последната вечеря на Исус са посягали стотици други художници, но са изобразявали всички присъстващи на картината, с изключение на Юда Искариотски, с ореол. Революцията на да Винчи обаче е повече от ясна, твърдят от Смитсъновия институт.

“Леонардо не е използвал ореол, защото е искал да покаже, че това са обикновени хора. В това е истинската тайна на Леонардо – в “Тайната вечеря” няма нищо свръхестествено”, обяснява Тадео.

Image title

Според Смитсъновия институт (научноизследователски и образователен институт в САЩ, към който е създаден голям комплекс от музеи – б.р.) Леонардо ни изпраща скрито послание, същността на което се състои в това, че Исус е бил човек като всички нас.

В книгата на Дан Браун “Шифърът на Леонардо” и в едноименния филм се развива теорията, че от дясната страна на Христос не е апостол Йоан, а Мария Магдалена, напомня още Тадео.

Image title

Според експерта тази теория е научна фантастика. При рисуването Леонардо се е ръководил от правила на предишни разработки на тази тема. Разположението на хората в картината и тяхната външност е едно от тях. Така Йоан, най-младият ученик на Христос, винаги е изобразяван като момиче, но това не е Мария Магдалена, твърдят учените.

Неразкритите знаци

Все още има тайнствени творби на Леонадро да Винчи, които не са познати на света. Такъв е случаят с части от стенопис, останал скрит над 500 години. Те бяха бъдат показани за първи път пред публика в рамките на изложението Експо Милано миналата година.

Image title

Стенописът включват пейзаж с няколко къщи. Той е почти идентичен с този в “Тайната вечеря” на Да Винчи, който се вижда в рамката на прозореца, точно зад главата на Исус.

Рисунките са открити по време на реставрационни работи в замъка „Сфорца“ в Милано.

Шифърът продава

Според теория, публикувана за първи път през 1997 г. в “Прозрението на тамплиерите” от Лин Пикнет и Клайв Принс, човекът, изобразен отляво на Исус (от негово дясно), всъщност е Мария Магдалена, а не апостол Йоан, както повечето историци смятат.

Темата става централна в бестселара “Шифърът на Леонардо“ на американския писател Дан Браун.

В книгата се разказва, че апостол Йоан/Мария Магдалена има женски гърди, женствени черти на лицето и грациозно се е наклонил към Петър. Той прави заплашителен жест към гърлото на женствената фигураImage title

Вижда се и ръка, доближаваща се към Мария, която я застрашава. Според скептиците обаче, ясно си личало, че ръката е на мъжа, облечен в розово. Той я протегнал към Петър, а тя минава зад тялото на човека, облечен в жълто и зелено.

Символът на изобилието

Свещеният Граал е сред легендарните реликви в световната история. Смятан е за символ на живота и безсмъртието, изобилието и плодородието.

Image title

Никой все още не е разгадал загадката му. Една то най-разпространените хипотези е, че това е чашата, от която Исус Христос е пил на Тайната вечеря и в която после събрали капки от кръвта му.

Жената от архивите на Ватикана

Любовта между Христос и Мария Магдалена умело е била прикривана през вековете от Църквата. Това твърдят и авторите на книги по въпроса с конспирацията срещу жената до Исус. Според тях двамата са имали брак, а след смъртта му родът му е бил продължен от Мария. Неговите наследници са сред нас.

Image title

Според привържениците на тази теория в Новия завет интимната близост между Мария Магдалена и Исус категорично е прикрита. В Евангелието от Филип обаче връзката им е дискутирана съвсем открито: “А съпругата на Спасителя е Мария Магдалена… Христос я обичаше повече от всичките си ученици”, гласят документи, пазени във Ватикана.

                                                                   http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5684089

Предишна статия

Тото Рина 1 /на руски език/

Следваща статия

Израел пак се затича към Вашингтон

Други интересни