Jaguar XE предлага лукс и комфорт от най-висок клас

Автор: Няма коментари Сподели:

Доскоро германските автомобилни марки Audi, BMW и Mercedesсе чувстваха почит без конкуренция при най-компактните премиум седани. С появата наJaguar XE обаче срещу тях се изправя автомобил, които може да им съперничи както по отношение на комфорта и лукса, така и като пътно поведение и технологичност. Нещо повече – британците дори твърдят, че ги превъзхождат, като това е единственият автомобил в този клас със самоносеща конструкция от високоякостен алуминий.

Резултатът от това е намалено тегло, което е ключов фактор за снижаване на разхода на гориво и подобряване на динамиката. Тествах ХЕ в неговата модификация Sи логично интересът ми беше по-скоро към това колко бърз може да е седанът.

V6 двигател с 340 конски сили

Статистически погледнато, колата разчита на 3.0-литров бензинов V6 двигател с турбо, генериращ мощност 340 к.с. и въртящ момент 450 Нм. Той е комбиниран с осемстепенна автоматична предавателна кутия с пера на волана за ръчно превключване на скоростите. Спринтът до 100 км/ч отнема 4.9 секунди, а максималната скорост е електронно ограничена на 250 км/ч.

При първото рязко подаване на газ стоварването на цялата тази мощност върху задния мост ме хвана неподготвен и стабилизиращата програма се намеси дискретно, но авторитетно, за да не тръгне колата с вратите напред. Вече респектиран от палавия характер на британската котка, я опознавах километър след километър, за да се стигне до едно добро взаимодействие.

Първичен по един приятен начин 

Така или иначе, до края на теста XEми се стори доста по-първичен от германските си конкуренти, което в никакъв случай не е лошо. Разбира се, казаното дотук важи за шофирането в режим спорт, като на разположение са още комфортни и екологични настройки.

Тях ги пробвах в рамките на по няколко километра, колкото да се убедя колко различен автомобил може да е ХЕ благодарение на промяната на начина на работа на мотора, скоростната кутия, педала на газта, волана, асистиращите системи и т.н.

Още преди да подкарам най-компактния седан на Jaguar, бях наясно, че по отношение на ускорението колата ще се представи впечатляващо, и точно така се получи. Достигането до 100 км/ч става неусетно при вдъхновяващ звук от мотора и залепяне на тялото за облегалката на седалката.

В спортен режим автоматикът сменя предавките малко преди оборотомерът да влезе в червената зона, а автомобилът постоянно е “нащрек”, за да се втурне напред при настъпване на педала на газта.

Омайващ по завоите

Предвид досегашния ми опит с моделите на Jaguarимах известни резерви по отношение на пътното поведение в завой. С изключение наF-Рace за всички останали ягуари усещането ми беше, че не смеят да предложат подчертано спортни настройки на волана и окачването. XE S обаче е друго нещо.

Стига водачът да си пожелае, автомобилът може да осигури тежък и прецизен волан, стегнато окачване и дори възможност за лек дрифт. Всъщност да караш този Jaguarпо завои се оказа толкова приятно, че напълно безцелно минах два пъти прохода Троян – Кърнаре, а вместо по магистралата, както планирах, се прибрах до София по Подбалканския път.

За около 300 километра планински преход оцених и великолепната работа на спирачките и асистиращите системи, намесващи се адекватно, без да ограничават особено удоволствието от шофирането.

Като по поръчка в един момент заваля и дъжд, не особено силен, но достатъчен, за да превърне праха по пътя в хлъзгава субстанция. При опит за бързо ускорение от място в тези условия отлична работа свърши системата All Surface Progress Control (ASPC), която гарантира оптимално сцепление при потегляне.

Комфорт и лукс по британски патент

Разбира се, освен спортни емоции ХЕ може да предложи и типичния за марката комфорт на возене, като при предпочитане на тези настройки моторът мърка, колата спокойно поддържа скорост при малко над 1000 об./мин., смяната на предавките става незабележимо, а част от неравностите по пътя просто изчезват.

Тук е моментът да отбележа, че в купето присъства очакваната от Jaguar дозалукс във вид на висококачествени тъкани, кожи с фина текстура, елементи от алуминий и дървени фурнири. Салонът може да бъде осветен в до 10 различни цвята от светодиодите, монтирани в цялата кола.

Ергономията е на високо ниво, като е намерен балансът между настройки чрез физически бутони и през осеминчовия сензорен екран. Съсредоточеността на водача върху ставащото на пътя се гарантира и от предлаганата система за прожектиране на цветни изображения с висок контраст на предното стъкло (хедъп дисплей), даваща информация за скоростта и навигационни инструкции.

Ако все пак човекът зад волана за момент загуби концентрация, на разположение са асистиращи системи последно поколение, сред които предупреждение за опасно приближаване към предното превозно средство със спирачна функция, предупреждението за автомобил в мъртвата зона на огледалата, сигнализацията за напускане на избраната лента на движение и т.н.

Стереокамерата на предното стъкло забелязва и информира за последните пътни знаци по маршрута. Качеството на звука в салона пък се гарантираше от монтираната в тестовия автомобил аудиосистема на британската компания Meridian.

ЦеновотоJaguar XE e добре позициониран. Стартовата цена на модела е 65 280 лева с ДДС, но при доста богато серийно оборудване. Тестовият ХЕ, с всички за модела екстри и най-мощния мотор в гамата, се предлага за около 102 хиляди лева. Част от версиите ползват и данъчен кредит.

Дължина Височина Ширина Междуосие
4.67 м 1.42 м 1.85 м 2.84 м
двигатели ускорение 0-100 км/ч максимална скорост комбиниран разход
2.0 дизел (163 к.с.) 8.4 сек 227 км/ч 3.8 л/100 км
2.0 дизел (180 к.с.) 7.8, 7.8* сек 230, 230* км/ч. 4.2, 4.2* л/100 км.
2.0 бензин (200 к.с.) 7.7* сек. 237* км/ч. 7.5* л/100 км.
2.0 бензин (240 к.с.) 6.8* сек. 250* км/ч. 7.5* л/100 км.
3.0 V6 (340 к.с.) 5.1 сек. 250 км/ч. 8.1* л/100 км.
* – с автоматична трансмисия

Конкурентите* 

 Volvo S60 57 910 лева/      Mercedes C Classe 58 088 лева/      BMW 3 Series 59 850 лева/      Audi A4 61 680 лева/      

Jaguar XE 65 280 лева/      Infiniti Q50 68 350 лева/      Lexus IS 77 950 лева/   * – в лева с ДДС

дължина

                                                                                           http://www.capital.bg

Предишна статия

Войната на световете започна

Следваща статия

Прогнозата за времето в следващите три дни…

Други интересни