Прогнозата за времето в следващите три дни…

Автор: Няма коментари Сподели:

Image title

На 28, 29 и 30 юли се отбелязват астрономическите горещници. Разминаването с горещниците, отбелязвани от народа (15, 16, 17 юли) идва заради преминаването към юлианския календар, който с времето се отдалечава от григорианския заради повечето високосни години в него. Според прогнозата за времето в следващите три дни градусите наистина ще са високи, но не и необичайни за края на месец юли. 

Максималните градуси за 28-ми юли в страната са от 33 до 36 градуса, в петък на 29-ти прогнозата е същата. По-горещо ще бъде в събота, като температурите ще се повишат с още градус-два на повечето места в страната. 

Наистина горещо обаче се очаква да бъде в първите дни от отпускарския август. Според народното вярване Горещниците са най-горещите дни в годината. Тези три дни имат собствени имена. 

В Северна България те са: Чурлига, Пърлога и Марина Огнена, а в Южна – Люта, Чурута (Чюрука) и Опалена Мария. В Софийско (с. Желява и др.) по тези три дни се гадае какво ще бъде времето през месеците януари, февруари и март. 

Първият, вторият и третият горещник отговарят съответно на месеците януари, февруари и март. Ако горещникът е топъл, то и времето през съответния месец ще е меко, ако е хладен — предвещава студ и виелици. 

Във Велешко на този ден празнуват занаятчиите, чиито професии са свързани с огън. През тези дни хората се къпят в лековити извори, защото се вярва, че тогава силата им е особено голяма. 

В по-старо време на първия ден вечерта се изгася огънят във всички огнища в селището, на втория не се пали никакъв огън, а на третия насред селото се пали нов огън (жив огън, божи огън), от който взимат всички стопани и подновяват огъня в своите огнища. 

БГНЕС

Прочети още на:http://www.bgnes.com/vremeto/vremeto/4447684/

Предишна статия

Jaguar XE предлага лукс и комфорт от най-висок клас

Следваща статия

Золото Рейха! /на руски език/

Други интересни