Балканите ли са дъното на Европа?

Автор: Няма коментари Сподели:

                Генезисът на отношението към нас е в разпада на Османската империя

Основателни ли са твърденията, че много от злините на Европа и човечеството са причинени от хората, населяващи Балканския полуостров. Историята на нашите географски ширини действително е кървава. Всяка нация представя себе си за жертва, а съседите за окупатори. Всеки историк, дръзнал да оспори националните митове, пък е заклеймяван като родоотстъпник.

Проф. Христо Матанов от СУ е съгласен отчасти с твърдението, че Балканите са барутният погреб на Европа.

“Тук в най-добрия случай е фитилът, но бурето е в Европа. Доказвали са го събитията от Първата световна война и по-късно. Ние сме необходимият грешник, а икономическата ни изостаналост допълва това отношение. Днес пък гледат на нас като на място, откъдето идват имигранти. Балканите са твърде разнообразни, но имаме общи психологически особености. Част от периферните нации не обичат да се наричат балканци. Пример за това са гърци, румънци, хървати.

Използват по-евфемистични понятия като южноевропейци и т.н. Ние, сърби и македонци няма как да избягаме от географията. Генезисът на отношението към Балканите е в разпада на Османската империя, когато е поставен т.нар. Източен въпрос”, разказа проф. Матанов в студиото на “Въпрос на гледна точка”.

Той е против влизането на Турция в ЕС, тъй като смята, че блокът трябва да запази цивилизационната си компактност, която би била нарушена с приемането на южната ни съседка.

                                                                                       https://www.youtube.com/watch?v=OpNxzKQHpyk

Предишна статия

Николай Камов за властелините в сянка!

Следваща статия

Въпрос на гледна точка – Циганската България

Други интересни